Minden tisztességes népnek megvan a maga nemzeti szesze, az oroszoknak a vodka, a skótoknak a whisky, az olaszoknak a grappa, a németeknek a Jägermeister, nekünk az Unicum. A magunk helyében sem lennék szívesen, de a germánokéban sem, mondanám, ha nem tudnám, hogy az én hazámban már tényleg nem a vöröskeresztes gyomorkeserű a csúcs, az unikumsör kompozíció csillaga elhalványult. Aki jó töményet akar, gyümölcsből készült pálinkát iszik, tradicionális, ám a komenisták által meggyalázott italunk növekvő lendülettel iparkodik elfoglalni az őt megillető pozíciókat. De most nem rólunk van szó, hanem a lengyelekről, akiknek két ilyen szeszük is van, a Krupnik az egyik, a Zubrowka a másik. Előbbi nagyon mézes és nagyon finom, ha értő kezek hígítják, utóbbi meg nem más, mint a bölényfüves vodka. Előbbi nem kapható nálunk, utóbbi igen, ez öröm. A zubr bölényt jelent, a ritka állat jelentős számban fordul elő a Bialowieza Nemzeti Parkban, és ilyen füvet is előszeretettel eszik. A lengyelek előle szedik el a növényt, kivonatát kristálytiszta vodkába teszik, és kész is a Zubrowka. Az italt sok országba exportálják. Az amerikaiak egy időben leállították a szállításokat, kiderült, a bölényfű kumarint tartalmaz, amely nagy mennyiségben káros az egészségre. A Zubrowkában gyilkosan sok biztosan nincs, az íze és a látvány végett található meg benne csak. Jól behűtve, rövidként gyógynövényes, édeskés, fűszeres. A szakirodalom szerint hideg almalével a legjobb, és valóban. Ízesen-kellemesen frissít, fahéjas almás rétesre emlékeztet, remélem, nemcsak a kumarin miatt.
Zubrowka
2009.08.08. 08:00 AG 2.0
Szólj hozzá!
Címkék: lengyelország zubrowka szeszek
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.