HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Három nyolcpontos a tizenkettőből 1.

2009.10.25. 08:00 AG 2.0

Alapos merlot-kóstolót szervezett magamagánál Tompa Borravaló Imre, hívott engem is, mentem. Összeszedett jó néhány magyart, köztük csúcsra valókat is, rakott a sorba pár külföldit, összevetettük ezeket vakon. Lehet, hogy három szöveg is lesz belőle, hiszen a házigazda és más kedves emberek mellett Weér Yvó sem hiányzott a társaságból, akivel egykor együtt erősítettük az Alkeszt, most neki is van saját blogja. Sőt négy is lehet az a három, hiszen én két részben adom közre tapasztalataimat. Elöljáróban annyit, a merlot megítélése állítólag sokat romlott a Sideways miatt, de a filmet elfelejtették, bor meg készül minden évben, egyértelmű, kinek áll a zászló. Magyarországon ráadásul a cabernet franc mellett pont ebből a fajtából készítenek tényleg kiemelkedőket vörösben. Érdekes, a nagyvilágban néhány évtizeddel ezelőttig nem tartották annyira nagyra a merlot-t, a bordeaux-i jobb part királysága a történelmi lépték felől nézvést új keletű, a cabernet sauvignon egyeduralma hosszú-hosszú időn át megkérdőjelezhetetlen volt. Nálunk még tíz éve is hasonló volt a helyzet. Amikor 1999 tájékán megkóstoltuk Gere Attila 1997-es piros címkés merlot-szelekcióját, volt, aki azt mondta, finom ez, de nincs benne semmi szilvás könnyedség. Azóta nagyon sok minden történt. Tovább után kiderül, hol is tartunk most. A teljesség igényét ne kérjék rajtunk számon.

Figula Tihanyi Merlot 2007. Sok-sok frissesség, fiatalnak gondolnám, írtam. Rengeteg gyümölcs, nem kevés hordó. Fajsúlyos, igényes bor, ha ilyen az első, milyen lesz a folytatás? Elég nagy test, kicsit csípked, a bogyós gyümölcsök kavalkádja mellett halvány árnyalatként kávé és csokoládé dobja fel. Nem állt még igazán össze, kicsit kusza, ezért nem jut neki több 6 pontnál.

Heimann Merlot 2007. Nehéz a dolga az előző után. Gyümölcsös-meggyes, hecsedlilekváros, könnyed és játékos. Összerendeződött, egyben van. Fűszeres és friss, szájban karcsúbb, ami ez esetben közepes testet jelent, a lecsengésében fanyarság, hosszan ott marad, lerontja értékelését. A többiek toleránsabbak voltak, én megálltam 5 pontnál.

Dúzsi Merlot 2006. Mély, kicsit matt szín, tintás-bőrös illat. Nem elég tiszta és nem elég színes. Összeszedett, de egyszerű bor, különösebb csavarok és faxnik nélkül. A mezőny leggyengébbje, 4 pont.

Puerto Viejo Merlot Reserve 2006. Az első külföldi. A chilei Puerto Viejo a világon mindenütt ott van, nem a leghatalmasabb minőségekről, hanem a jól iható, ésszerű árú borokról híres. Ez a merlot nem alapkategóriás, hanem válogatott tétel, de nem prémiumtermékként kell elképzelni. Sokkal gazdagabb, mint az előző, rengeteg friss gyümölcs, fűszerek is, újvilági mindenestül. A hordó édessége ott van az illatban, édes ízben is, szerencséje, hogy lecsengése frissen gyümölcsös, ez hozza egyensúlyba. 5 pont.

Terra Galos Merlot 2007. Erről az osztrák borászatról már írtam, ennek a bornak sokkal többet kellene tudnia, mint amannak, mégis ugyanannyit kapott. Zárt illat, először bukkan fel animalitás, a tannin sem volt meghatározó szereplő eddig. Sűrű és koncentrált, de megint nem elég gazdag. 5 pont.

Szeleshát Nomád Merlot 2007. A Szeleshát sem először szerepel a hasábjaimon, vélhetően nem is utoljára. A pincészet egyik presztízsbora ez, a HáromFiú fölé pozicionálják, még csak közeledik a vinotékák polcai felé. Komoly darab. Csillogóan szép szín, lágy, egyszerre meleg és hűs, intelligens illat. Tökéletes gyümölcsök, hibátlan hordó, mélyről kis bőrösség. Komplex, rétegzett, zamatos, ha nem csípne a szesz, még jobban szeretném. Búcsújában friss gyümölcsök. Kölyök még, mégis elegáns. Egyik-másik kolléga soknak találta a fát, én nem, szép kerek 7 pont, az első félidő bajnoka.

(egyelőre ennyi, a második felvonásban jönnek a nagyágyúk, 24 óra múltán visszajövünk)

2 komment

Címkék: balaton 2006 chile ausztria szekszárd négypontos hatpontos dúzsi merlot ötpontos figula hétpontos heimann 2007 terra galos szeleshát puerto viejo

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

A Nomád tényleg közeledik. November 1-től lehet a Winebar-ban hozzájutni. (BP. Hercegprímás utca)
@Cukker: És azt lehet tudni, hogy mennyiért lehet majd hozzájutni (csak úgy nagyságrendileg, melyik árkategóriába várható)?