Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Hirdetés

Friss kommentek

  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007
  • ungert: sima '09-es vranacot kóstoltam a minap, lenyűgözött visszakézből, nagyon ajánlom(Blaha, Montenegro... (2012.06.12. 21:59) Plantaze Vranac Pro Corde 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Tóth és Tóth Debrői Hárslevelű 2007

2009.12.01. 08:00 AG 2.0

A debrői hárslevelű olyan, mint az egri bikavér, csak kicsiben. A név jól cseng a Kádár-korban szocializálódott fogyasztó fülében, de a bor, amely a piacon van, ritkán jó. Elég fura pl., hogy guglizásnál elsők között jelenik meg egy olyan, 2007-ben kelt találat, amely szerint "a debrői hárslevelű félédes, minőségi fehérbor, az egri borvidék egyik legismertebb fehérbora". A minőség és a presztízs növelésében az eredetvédelmi elképzelések sem sokat segítettek, egyelőre messze vagyunk attól, hogy izgalmas tételek sora árassza el a piacot. Innen nézvést úgy tűnik, az aldebrői székhelyű Tóth és Tóth Borászat az úttörők prominense. Tóthék választékának legszebb darabjait a Wineworld jóvoltából ismerheti a fővárosi borbarát. A pincéről viszonylag sokat megtudhat az érdeklődő az internetes világhálóról, bár az átalakulófélben lévő honlapról nem lehet továbblépni, fagyaszt, de a cache segít. Tóthék kimérve és palackozva is értékesítenek, a hárslevelű meg külön fejezetet érdemel. A 2007-es alapján megérdemli. Ebben az évjáratban a bor száraz lett, 14-es alkoholt erjedt. Színe halványsárga, illata mézes, palacbukés, virágos, megállapodott, elismerésre érdemes. Szájban is zamatos és tartalmas, teste tisztességes, egyben van, karaktere markáns, a gyümölcsös édesérzetet emberes savak ellenpontozzák. Kár, hogy a szellőzés nem színesíti, hanem keményíti. Búcsújában kevésbé szórakoztató a kelleténél. Az 5 pontot eléri, 1400 forintos árához képest ez igazán dicséretes.

2 komment

Címkék: ötpontos eger hárslevelű 2007 debrői hárslevelű tóth és tóth

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Állítólag annak idején, a 20. század első felében a "debrői hárslevelű" márkanév egy házasítást jelentett 3-4 fajtából, nem fajtabort, mint manapság.

Ezt épp a WineWorld-ben emlegette fel a tulajdonos Barta Roland valamelyik kóstolóján.

Erről a témáről van valami infotok? Akar valaki esetleg írni róla?

Manapság valahogy úgy látom, hogy fajtaborként kísérleteznek a témával.
@Szomjas Gödény: én is ezt hallottam néhány éve, talán Gál Lajostól, de a neten egyelőre nem találtam releváns információt.