Amikor a top 20-at összeállítottam, nem mérlegeltem, hány borvidékről hány bor kerüljön be, utána számoltam utána. Persze kiderült, hogy így nézve Tokaj az első, hat jelöléssel. A harmadik részben mindjárt három tétel hegyaljai az ötből. Nyilván nem véletlen ez, alighanem igaza volt annak a termelőnek, aki meghirdette a szárazforradalmat. A furmintok, hárslevelűk, muskotályok révén könnyebb eljutni a fogyasztóhoz, akkor is, ha belátható időn belül csak az aszú marad Magyarország zászlósproduktuma. 10. Nobilis Csirke-mál Furmint 2008. A Bárdos Sarolta, Molnár Péter házaspár talán minden borát magasabbra pozicionálta ennél. Ha ilyen az alap, milyen a felépítmény, merülhet fel kapásból. Tökéletes a Nobilis-sor, mondtam korábban, és tartom rendületlenül. 9. Györgykovács Juhfark 2006. Györgykovács Imre másfél évtizede csinálja ugyanazt ugyanúgy, készíti a tiszta ízű, karakteres somlaiakat, de ez a juhfarkja más, mint a többi. 8. Szepsy Édes Szamorodni 2006. A 2003-as édes Szepsy-szamorodni, amely Dániel néven futott, ugyanúgy etalonná emelkedett, mint a 2000-es Úrágya furmint. A 2006-os méltó utódnak ígérkezik. 7. Hollóvár Somlói Hárslevelű 2005. Tudom, hogy ez a hárslevelű már három éve piacon van, mégsem hagyhattam ki, hiszen Somló eddigi legszebb boráról van szó, és még elérhető. Idén ismét volt hozzá szerencsém, hibátlan. 6. Oremus 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2002. Az Oremus-aszúkhoz fűződő viszonyom mit sem változott, mióta az 1999-es birtokválogatásnak kiosztottam a 10-est. Ez a 2002-es eggyel kevesebbet kapott, de így is itt a helye.
Az év húsz legjobb magyar bora 3.
2009.12.28. 08:00 AG 2.0
Szólj hozzá!
Címkék: györgykovács oremus szepsy nobilis hollóvár top 20
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.