HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szeremley Rizling 2008

2010.01.23. 08:00 AG 2.0

Nem mindig tartom elég nagy határozottsággal a mutatóujjamat a magyar borvilág ütőerén, azt például szégyenszemre csak egy-két hónappal ezelőtt tudtam meg, hogy Szeremley Huba badacsonyi pincészetének irányítását viszonylag régen átvette az alapító fia, László. Hogy mindez mennyiben jelent új korszakot a vállalkozás történetében, illetve a borok színvonalában és karakterében, azt nem most fogom megmondani, de figyelek árgus szemekkel. Ahhoz képest, hogy a birtok az ezredforduló környéki felfutás után kikeveredett az érdeklődésem homlokteréből, immár nyolc hónapos blogomban ez a harmadik bejegyzés, amely konkrétan Szeremley-borról íródik, az említések száma értelemszerűen még magasabb. Ez a bizonyos kikeveredés talán azzal is volt magyarázható, hogy egy ideje nem történtek különösebben izgalmas dolgok arrafelé, a nagy dobásokat nem követték újabb különlegességek és furmányosságok. Magam is olyan tételeket töltögetek a poharamba Szeremleyéktől, amelyek a kezdetek kezdete óta léteznek, és csupán az kérdés, egyik évjáratuk jobb-e, mint a másik. A 2008-as Szeremley-rizling szerintem mondjuk sokkal jobb, mint a 2007-es. Ezt már a szekszárdi olaszkóstolás alkalmából is pedzegettem, egy nagyobb mennyiség elfogyasztása után pedig bizonyítottnak látom. Különböző karakterű borokról beszélünk. A 2007-es olaszosabbnak, badacsonyibbnak, markánsabbnak, kócosabbnak tűnt, amikor kóstoltam, a 2008-as ehhez képest csupa báj és kedvesség. Finoman virágos illatokkal kezd, selymes-játékos, vibráló savakkal folytatja. Fajtajelleget házasításban pláne butaság keresni, de ebben mintha inkább a kecses-vonzó rajnai dominálna. Csipetnyi vaníliásság is felbukkan, ami nem tesz neki rosszat. Kerek és zamatos a korty, perfekt a szerkezet, üde a lecsengés. 2008-ból a muscat ottonel is bejött határozottan, ott van ez is. 5 pont és jóvásár-címke visszakézből.

17 komment

Címkék: olaszrizling ötpontos badacsony rajnai rizling szeremley 2008

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Szeremley Huba badacsonyi pincészetének irányítását viszonylag régen átvette az alapító fia, László. Hogy mindez mennyiben jelent új korszakot a vállalkozás történetében, illetve a borok színvonalában és karakterében, azt nem most fogom megmondani, de figyelek árgus szemekkel."

Remélem érdemes lesz...Huba bácsi beleunt az egészbe négy évvel ezelőtt, ez a borokon is meglátszott, érdeklődésemet én is elvesztettem, Lászlónak nincs más választása mint hogy izgalmassá tegye a borokat.
Én nagy rizling rajongó vagyok...de itt nincs miért megállni.
Mi lenne ha végre komolyan vennék a fajtát és felvinnék 9 pontra?
@Kóstolómester: Ezt az utolsó kérdést komolyan kérdezted? Vannak olyan pincészetek, ahol kimondottan zászlóshajó az olasz.
@RAMBO: Szerintem Kóstolómester a Szeremley Pincére értette az utolsó kérdését, azon belül a rizlingre...
Bocs Rambo és Dalton1.

Ha én Rizlinget említek akkor csak a rajnairól beszélek mert az olasz nem rizling (bizonyítottan DNS által) és nem vagyok rajongója az olasz és a rajnai rízling házasításának (mint a fenti bor) hanem régebben voltak jó és tiszta rajnai rízlingek Hubánál és egy időben azt hittem hogy legalább Wachau hátsó udvarába bejut vele de ez nem történt meg.
Az olaszról már beszéltem, ismerem határait, a rajnai nagyságára azonban várok...
@Kóstolómester:

hát ebben mondjuk biztos voltam :)

eddig rajnaik és határeseteik a blogon:
albertgazda.blog.hu/tags/rajnai_rizling

fentieken túl bott frigyes, a villa tolnay és a pannonhalmi apátság próbálkozásai is ígéretesek

huba bácsinak egyébként emlékeim szerint a 98-as volt talán az első és az utolsó nagy dobása ezen a vonalon
@Kóstolómester: Mondasz jókat megint. Milyen DNS? A lappangó rizlingség olyasmi, mint a nagy fülre való hajlam? Vagy arra gondolsz, hogy van-e közös vérvonaluk, mint a müller-thurgau esetében, ami akkor tehát rizling?
A rizling egy régies elnevezés - valóban a rajnai rizling után, ami a szőlő küllemére utal: tömött fürt, apróbb bogyók bibeponttal.
Ha már DNS-ezünk: amennyiben szigorúan betartanák a szabályokat az EU-ban, a rajnai rizlinget nem lehetne minőségi borként forgalomba hozni.

@AG 2.0: emlékeim szerint a 97-es volt az első, szintén nagyon jó volt, még 3-4 éve lehetett kóstolni nála, utána vmiért úgy döntött, hogy szólóban nem hozza forgalmoba, kár érte...
Arra gondolsz, hogy miért nem csinálnak Szeremleyék 9 pontos rizlingeket? Ez kicsit hirtelen és komoly elvárásnak hangzik. Vagy szerinted menne, ha komolyan nekilátnának ennek a tervnek?

@Kóstolómester: Mi lenne ha végre komolyan vennék a fajtát és felvinnék 9 pontra?
Nekem bárkitől jó lesz egy 9 pontos Rajnai Rizling Magyarországon...
@Kóstolómester: nekem is, de arra még ugyanúgy várni kell, mint az első 9 pontos pinot noirra. ha már megszületett, szóljatok okvetlenül és haladéktalanul :)
Egy 8,5 pontos volt, a Tiffán Pinot Noir Várerdő dűlő 2001...ha még emlékszel rá. A 2000-es itthon dijazott lett de túlérett állapotban lett szedve, a 2002-es vékonykának tűnt az egyes mellett, az pedig szenzációs volt, gyönyörű gyümölcsösséggel, egyensúllyal. Nagyon tetszett.
(Állitólag nemrég nyert ezüstérmet Svájcban mint muzeális bor.)

A kiváló Várerdő óta aztán tényleg se kép, se hang.
@Kóstolómester: Bocs, de lemaradtam arról amikor az olasz határait elemezted. Összefoglalnád pár mondatban?
@AG 2.0: @Kóstolómester: Tavaly tavasszal a Várerdő tényleg zseniális alakítást nyújtott, elképesztően gazdagra érett össze, sajnálom, hogy nincs nálam egy pár palackkal...
Asszem tán egy 8 pont köré emelkedett nálam, de még biztos, hogy nála sem töprengtem el a 9 ponton.
Viszont nagyon szívesen újrakóstolnám a régi Várerdőket, ha lehetne, már csak a számszakilag is pontos bevizsgálás végett...
@Szomjas Gödény: A fenti kommentben a 2000-es évjárat szerepel.
Szeremley tényleg nagyon vegyes volt az utóbbi években, de az én emlékeimben amikor 7-8 évvel ezelőtt náluk voltunk. Nagyon nagy élmény volt a kóstolósor, kedvencünk volt akkoriban a szemelt rizling és én ott beleszerettem a késői szüretelésű Zeuszba. Olyan friss, virágos, olajos volt, hogy most is itt érzem az orromban és a számban. Kaptam egy 2000-est ajándékba, ami most karácsonykor került terítékre (végre sem terhes, sem szoptatós kismama nem voltam!). Az aranyló, szalma szín konyakossá érett, de így is nagy élmény volt. Majd követte egy 2002-es kóstolás.
Ha valakit érdekelne:
borkostolo.blogspot.com/2009/12/badacsonyi-zeus-2000.html
borkostolo.blogspot.com/2010/02/toporodott-szolo-lottyok.html
De béna vagyok. Kimaradt, hogy az emlékeimben az él...
Bocs.
süti beállítások módosítása