HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Gizella Pince Hárslevelű L 2007

2010.03.03. 08:00 AG 2.0

Amennyire emlékszem, minimum több mint tíz éve vita tárgya, van-e helyük Hegyalján a késői szüretelésű boroknak, és mégis mit kellene kezdeni a rengeteg kategóriával, amelyek az átláthatóság és a letisztultság gátjaiként tornyosulnak elsősorban a külföldi fogyasztó előtt. Szerintem ez a probléma nem probléma. Amennyiben azt gondoljuk, hogy a borvidéket, sőt egész Magyarországot az aszúnak kellene eladnia, jó úton járunk. Az aszú megismertetését és befuttattását azonban aligha akadályozza, ha ugyanonnan másmilyen, olcsóbb, értelmezhetőbb, szerethetőbb dolgokhoz is hozzáférhetünk. Különben pedig engem feltétlenül a változatosság gyönyörködtet, annak örülnék a legjobban, ha ihatnék aszút, szamorodnit, késői szüretet, sőt fordítást és máslást is szakmányba. Persze az sem kérdés, hogy a legkevésbé sem vagyok tipikus külföldi fogyasztó. A késői szüret mint műfaj engem kapásból lehengerelt kedvességével és színességével – talán egy Hétszőlő-hárslevelűvel randevúztam először, valamikor a 90-es években –, a rajongás azóta is tart, változó intenzitással. Szeretem az életteli édességet, nem bánom, ha a botritisz nem szól, vagy ha mégis, csak halkan. A Gizella Pincének a 2007-es évjáratban sikerült egészen kiváló hárslevelűt készítenie töppedt szőlőből. A címszereplőről fél mondatot már írtam egy kóstoló alkalmából, most eljött az alapos ismerkedés ideje. 147 gramm maradékcukor, 10-es alkohol, 8,7 gramm sav, lösztalaj, egyéb tudnivalók itt. Világos szín, mély, meleg és élénk illat, aszalt barackkal, déliekkel, mézzel, némi birssel. Nagyon szép, az első pohárban a legszebb. Szájban gyönyörű krémesség, szó szerint harapni lehet, a struktúrát megbillenti a cukor, a savérzet az adathoz képest mérsékeltebb. Másodjára orrban hűvösödik, ízben viszont kiegyensúlyozottabbá vélik, a savak pozíciója megerősödik, lecsengése gyümölcsösen gazdaggá válik, ebben a pillanatban éppen csak, de megérinti a 8 pontot. Finom és kedves, egyúttal fajsúlyos bor, a pince eddigi legjobb munkája.

28 komment

Címkék: tokaj nyolcpontos hárslevelű 2007 gizella pince

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téged eléggé lenyűgözött. Áts Cuvéehez képest merre sorolnád? 2560 Ft-ért ( www.bor-bolt.hu ) jó vételnek tűnik. Ki fogom próbálni! Köszöntem!
Szvsz: a jovo a szaraz borokban van. Igenis kell az edes, a kuriozum, a hungarikum, de a kulfoldi (ez esetben angol) fogyasztok 99%-a nem vasarol desszert bort. Mert edes. Tehat megelni a szaraz, kulonlegessegnek az edes. Velemenyemet heti 15millas (Ft) boreladasunkra alapozom...
A szamorodni is lehet száraz... Sőt.
@londonercsecse: Továbbra sem értem, hogy miért kellene szempontnak lenni az angol borpiacnak a magyar bortermelés portfóliójának kialakításában. Az édes bor mint kategória az nem hungarikum.
Hello!

Ezt ugy ertettem, ha Tokajrol kulfoldre termel valaki, akkor nalunk ez a trend. Csak informacio, ha valaki hasznalni akarja.
A Tokajon termelt borok hany %-a megy kulfoldre? Tudja valaki?
udv, londonercsecse
@londonercsecse: Ez világos. De bevallom, hogy nekem kezd az agyamra menni, hogy úton-útfélen mindenki kötelességének érzi megmondani a frankót, hogy mennyire nem exportképes a tokaji édesbor. Tokaj évszázadok óta a világ legjobb édesbortermő vidéke. Évszázadok! Érted... Erre most azért mert ezen a szép szerda este a hülye angolok úgy méltóztatnak dönteni, hogy nem isznak édes bort pusztán a múló divat miatt most akkor hirtelen mindenki essen pánikba és kezdjen el gyorsan olcsó és sok vékony szárazbort csinálni. Ha a angolokon múlna akkor minden tokaji gazdának át kellene oltani pinógridzsóra, mert az angolok azt zabálják.
@BZoltan: miért, simán lehetne pinógridzsóból is édesbort csinálni Tokajban. Az lenne a jó megoldás, se itthon, se külföldön nem kellene senkinek...
@BZoltan: arról nem is beszélve, hogy készül száraz fehérbor Tokajban, nem kevés és nem is rossz
@BZoltan: Azt akartam irni, hogy errefele nem veszik, mint a cukrot...Bezzeg a Patricius Furmint-ot viszik, mint allat. (A Disznoko Furmint-bol meg mar reg kifogytunk)
@londonercsecse: Igen, és?
Azt mondja meg inkább valamit, hogy mi az amit Budapesten vennének mint a cukrot.
Herótom van, de vastagon ezzel a fixációval, hogy a kűfődiek mit isznak. Foglalkozzunk előszőr azzal, hogy mi magyarok mit iszunk, majd másodsorban azzal, hogy a szomszédaink meg a barátaink mit isznak.
@kezdő alkoholista: azt hiszem, az ács aktuális évjáratát nem kóstoltam. emlékeim szerint általában egészen másmilyenek: az sokkal könnyedebb, ez pedig jóval sűrűbb, krémesebb. ha kipróbálod, mindenképp jelezd, bejött-e, és mennyire
@BZoltan: Tehat akkor harmadsorban irtam, amit irtam :)
@londonercsecse: Engem azért érdekel az angol trend. Nyilván a kis pincészeteket nem hozza izgalomba az infó, de egy nagyobb, főleg tokaji picészetnek mindenképpen segítség. Főleg Tokajban, ahol egyrészt kényszerűségből is, de elég hangsúlyos az export. Nyilván nem az 1-2 ha-os picéknél.
@felvetés: Ez a "kényszerűségből fontos az export" az a fatális tévedés amit nagyon gyorsan el kellene felejteni. Ha beteg a belföldi piac akkor azt kell kezelni és nem naivan elkezdeni rohanni a gazdagnak gondolt nyugat felé.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy hát csóró a magyar és nem veszi a jó bort, de az angol piac milyen nagy és annyi lóvéjuk van, hogy szívlapáttal kell arrébb hányniuk és majd ők megveszik azt amit nem tudtunk itthon eladni. Na ez nem így megy.
@BZoltan: Az angol piacon nagy az arverseny.
Talan nekunk is ugy kene nezni a dolgot mint a kiwik-nek (kicsi a piac - milyen okbol az most lenyegtelen), s exportalni kell. Vagy lehet, hogy rosszul gondolkodom?
@BZoltan: Szerintem nem csak a konkrét fogyasztás miatt fontos egy angol piac, de azért is mert az angolok még mindig jelentős véleményformálók és borkereskedők. (A világban, nyilván nekünk már megvan a véleményünk Tokajról :) )
Másrészt a tokaji, azon belül is az aszú a legköltségesebb borok közé tartozik. És az átlagos magyar borfogyasztó pedig csóró és nem elég fanatikus, hogy rendszeresen nagyobb összeget adjon ki tokajira. Nekem nem kevés borom van itthon (ami persze viszonyítási alap kérdése), de aszúból csak 1-2. Pedig rajongok az aszúért. De egyszerűen nem engedhetem meg magamnak a 8-10-20 eFt-os borokat, esetleg ünnepnapokon. Ezért is járok kóstolókra.
Az is köztudott, hogy nem a legegyszerűbb étellel párosítani az aszút és esténként sem feltétlen erre vágyik az ember.
Lehet persze, hogy tévedek, de Tokaj nehéz helyzete és a készletek valamelyest engem(?)igazolnak. Néhány tokaji borásszal beszélgetve pedig nekem mégiscsak úgy tűnik, hogy igenis szükség van exportra. Szerintem nem véletlen a tokaji egyesületek külhoni bemutatói sem.
Tokaji szárazból ezzel szemben közel "ipari" mennyiséget fogyasztok és nem "tudom" 25-30 palack alá szorítani a készletet. :)
@londonercsecse: Igen, rosszul gondolod, ahogy felvetés nevű hozzászóló is rosszul gondolja. Már unom, de megint leírom. Nincs realitása az exportról beszélni egy olyan borvidéknek a borairól amelynek az elsődleges piaca nem a belföldi piac. Nonszensz, abszurd erre bazírozni.

Az magyar borral nem az a baj, hogy drága, hanem az, hogy ami van belőle annak csak a töredéke éri el azt a minőséget amiért a fogyasztó bármennyit is kiad. A vacak bort nem azért nem veszik itthon, mert drága, hanem mert vacak.

Egész egyszerűen nem kell foglalkozni az exporttal addig ameddig nincsen rendbe rakva a belföldi piac.

Ameddig a belföldi piacra a 13-14 mustfokkal alázó áron felvásárolt szőlőből sűrítményezéssel lehet alsó polcos hulladékot gyártani addig nincs miről beszélni. Ameddig a bortermelés majdhogynem kriminalizálva van államilag és a termelői kimérés és a palackozott bor forgalomba hozatala olyan adminisztrációt igényel ami közgáz PhD-t igényel és amikor szőlőtermeléssel kapcsolatos idénymunka hatóságilag van ellehetetlenítve addig felesleges exportról ábrándozni. A magyar nem iszik bort, mert az amit meg tud venni az hulladék. A magyarból kiírtották a földmunka és ezáltal a bor tiszteletét. A falvak ürülnek ki és évszázados szaktudás ment a levesbe évtizedeken keresztül.

Nem a gazdag nyugatra kellene várni, hogy megmentsenek minket, mert nem fognak. Ők sem fognak ócska lőréért sok pénzt fizetni,a jó bort meg nekik sem lehet olcsón eladni, amit meg olcsón kapnak azt az újvilági borok úgy nyomják le mint Süsü a vadkörtét. Mondom, meg kell tanítani újra a magyart a borivásra. Le kell tudni tenni a kommersz sörrel és a vacak szeszekkel versenyképes, de szőlőből készült tisztességes bort. Fel kell építeni a termékpiramist ami a magyar fogyasztókra épül... Na ezután ha van fölösleg akkor az mehet az exportra. Addig viszont ostobaság és korlátoltság a külföldi kivitelben látni a megváltást, mert nem fogja beváltani a reményeket.

Presztízsből, lelkesedésből, a magyar bor evangelizációs terjesztésért való elkötelezettségből, hazafias büszkeségből lehet bort eladni külföldre, de ezek egyike sem az üzletről szól.
@BZoltan: Szerintem a dolgok nem pusztán feketék vagy fehérek. Én nem azt írtam, hogy csak az exportra kellene koncentrálni, és nem is szerencsés így kisarkítani a dolgokat. Kedves Zoltán, én elismerem a tudásod, én csak egy fogyasztó vagyok. De azt neked is be kell látnod, amikor pl.: Szepsy vagy más meghatározó borászok hangsúlyosan koncentrálnak a külpiacokra, akkor valóban szükség van rájuk a készletek levezetése szempontjából és nem a profit maximalizálásán fáradoznak. És ezek a picék nem alsó kategóriás, alacsony mustfokos borokat palackoznak. Én elsősorban a "top" kategóriás pincékre gondolok, ahol a minőség nem megkérdőjelezhető.
A magyar piac pedig nem a közeljövőben fog rendeződni. Addig mit tegyenek ezek a pincék. Vonuljanak ki a külföldi tulajdonosok, a többiek pedig ne műveljék csak a terület felét mert ma Mo.-on nem fogy el a boruk? Nem hiszem, hogy ez az ő hibájuk lenne elsősorban. Meg kell találni a fizetőképes keresletet, természetesen nem minden áron, de ésszerű kompromisszumokat kötve. És itt nem a minőségre gondolok, hanem a szortiment alakítására.
Egyébént nem vagyok biztos benne, de úgy emlékszem pl. a grúz borok elsődleges piaca Oroszo. volt, tehát van azért példa exporthangsúlyos termelésre is. Persze én is úgy gondolom, hogy nem szabad, hogy ez legyen a minta, de nem is az.
Igazad van azonban abban, hogy a magyar embernek nincs borkultúrája, meg kell őket tanítani a bor szeretetére-ismeretére. Szerintem ez a folyamat elindult, nem is olyan lassan, de még el kell telnie néhány évnek (10-20), hogy látványos legyen a változás. A mai fiatalok közt rohamosan nő a borszeretők köre. Én nem mástól várom a megoldást, hanem magam teszek érte, mint ahogy más is megteszi amikor egy finom magyar borral kínálja meg barátait, környezetét. Vagy mesél nekik a legutóbbi bortúráról, elhíja őket a következőre, vagy csak egy borkóstolóra. Büszke vagyok rá, hogy 30-40 ember életébe "csempésztem" be úgy a bort, hogy mára már nem tudnák nélküle elképzelni az életüket. Ez nem nagy szám, de mindenki a saját szintjén teszi meg amit a magyar borért tud. Te és más borászok, vagy a blogírók is ezt teszitek, nyilván szélesebb körben. Remélem elérjük egyszer azt a tömeget, amikor tényleg elfelejthetik az export gondolatát a borászok!
@felvetés: Én nagyon nem fehéren avagy feketén írtam le a dolgot. Én azt állítom, és abban vagyok mélységesen meggyőződve, hogy minden mezőgazdasági terméknek az elsődleges piaca a termőhelyhez közel kell lennie. Nem kizárólagosságról beszélek, hanem sorrendről. Ez a borra is érvényes. Ahogy már sokszor írtam, abszurd nonszensznek tartanám ha egy magyar termelő aki nem tudja a borát Magyarországon eladni az a gazdasági biztonságát az exportban látná.

A magyar piac beteg, a magyar borfogyasztási kultúra romokban hever. A kialakult helyzetre a megoldás a termelők kezében is van. Nem lehet átlépni a belföldi piac problémáit és a határon túl keresni a megváltást.

Hogy addig mit tegyenek a termelők? Termeljenek jó és a magyar piac számára megfizethető borokat.

A grúz-orosz viszont meg ugye nem akarod a magyar-angol viszonyhoz hasonlítani :)
@londonercsecse: Azért köszi, fogyasztóként is jó dolog hallani néha első kézből az angol piacról, meg a véleményükről!

(Még ha egyesek szerint nincs is helye ennek a nap alatt.)
@Szomjas Gödény: Helye van :) értelme nincs. Ez az "egyesek" beszólás meg azért egy kicsit, hogyismondjam...
@BZoltan: Szerintem egy véleményen vagyunk. A magyar bortermelő alapvetően a magyar igényeket tartja szem előtt, s a hazai piac a prioritás. Ezt nem vonta kétségbe senki sem. Én londonercsecse kommentjét nem vettem ilyen komolyan, inkább csak egyfajta kiegészítésnek.
A grúz-orosz valamint a magyar-angol viszony közötti párhuzamon meg még töröm a fejem. :)
@felvetés: Megszállnak bennünket az angolok?
Na végre!

Remélem az esőt otthon hagyják, csak a focit hozzák.
@BZoltan: Csak valahogy úgy kezdted, mintha az "export" szó kimondásával együtt a kizárólagos exportra termelés gondolatát is felvetették volna, amit tudom, hogy ellenzel, de asszem a kommenttől mi sem állt távolabb.

"egyesek" - hát, ha esetleg úgy érzed, hogy konkrétan te egyedül képviselted az általad kifejtett gondolatot, akkor...
...nem tudok neked ellent mondani :)
@felvetés:
Koszi kimerito valaszod.
Tovabbgondolokodva: A kiwik helyett akkor inkabb a sogorokat kene tartani kovetendo peldanak? 75%-ot a belso piac vesz fel? A tobbi esetleg exportra?
A magyar piac problemainak orvoslasara mit tehetunk? (Nem a termelore gondolok, hanem barkire aki itt ir, borral foglalkozik).
Amit irtam, azt segito szandekkal tettem, hatha tud valaki mit kezdeni az infoval.

udv, Cserkuti Istvan
Elozo bejegyzesem BZoltannak szantam, csak elrontottam. Bocs.
@londonercsecse: Az egészen biztos, hogy a sógorok boros dolgainak a lemásolásával nagy hibát nem követhet el senki az fix. Százalékokat nem mondanék, de az biztos, hogy például szerintem Veszrém megye éttermeinek borlistája és boltjainak a boros polcai tele kellenek, hogy legyenek elsősorban Balaton környéki borokkal, ahogy a borsod, szabolcs és hajdú megyékben pedig mindenhol elsősorban hegyaljai bort kellene árulni. A baj az, hogy még nekem is abszurdnak hangzik ez a gondolat.

Fogyasztóként nyilván a tudatos gondolkodás az ami az orvosság. Nyilván aki magyar bort iszik az már megtette azt amit megtehet. A kereskedők és az gasztrósok pedig azzal tehetnek a legtöbbet az ügyért, ha igyekeznek a boltjukhoz, éttermükhöz közeli minőségi termelőket felfedezni és a sztárpincészeketek unalmas sablonborai helyett ezen helyi borokat árulni. Ráadásul ezek a borok jó eséllyel messze olcsóbbak is.
@AG 2.0: Na, megbontottam egy palackkal. Hipp-hopp el is fogyott. Elképesztően itatja magát! Csak még egy kicsit! Csak azért, hogy szálazgassam! Csak egy kicsit, hogy tényleg azt érzem-e... Persze, csak nagyszerű volt inni! :) Nem szokásom együltő helyemben fél liter bort meginni, pláne nem dél környékén, de itt most becsúszott. :) Nálam ennyi sav éppen elég volt most, nekem nem hiányzott a több. Csodás bor! Sima 7 pont, és néha tényleg megérinti a 8-at, de nálam nem kapaszkodott fel. Borszerdán vettem 2460-ért, annyiért még éppen Best Buy-t kiáltanék, 3080 Ft-ért már nem, de nem óvnék senkit attól, hogy beruházzon rá! :) Szelíd savai és alacsony alkoholtartalma miatt ezt is hölgytársaságba ajánlom. Garantált a siker! :)

Mellékinformáció: Egy május 1-jén (!) bontott Demeter Birtokbor Édes 2008 maradékát ittam még ma. Barátaim megfeledkeztek róla, még én hagytam ott nekik 1-jén. Simán hozta az 5 pontot! Néha még a hatot is megérintette, de azért odáig nem jutott el. Kicsit mintha a sárgamuskotály átvette volna benne a főszerepet, de nagyon jól állt neki. :) Ennek a bornak a nyitva tartásától mostantól nem fogok félni.
süti beállítások módosítása