HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Concha y Toro és az Undurraga

2010.03.20. 08:00 AG 2.0

Az argentinoknál is jobban szeretem a chilei borokat, ami persze nem mindig volt így – írja Szabó Zsolt vendégszövegszerző Calgaryból. – Évekkel ezelőtt ki lehetett volna kergetni engem egy kóstolóról dél-amerikai vörösökkel. Azóta sok bor lefolyt a garatokon, az ottani termelők lassan kinövik gyermekbetegségeiket. Néhány hónapja egy Errazuriz-bemutatón a kérdésre, mi a fő oka a minőség javulásának, azt a választ kaptam: a termelők, akik érvényesülni szeretnének a világban, felkészült, főleg francia borászokkal és tanácsadókkal dolgoznak. A most elemzett két chilei pinot noir egyikét a Művelt Alkoholista posztjának hatására vettem, amelynek szerzője az óriás Concha Y Toro szortimentjéről és egyik márkaboráról írt érdekesen. A főként éppen pinot-járól ismert Undurraga termékei talán még nem kaphatók Magyarországon. A Concha y Torót biztosan nem kell bemutatni senkinek. Az Undurragáról annyit, hogy immár 120 éve munkálkodik a Maipo-völgyben. Mindkét bor 14 kanadai dollár körüli pénzért kapható itt. Casillero Del Diablo Pinot Noir 2008. Bontáskor kis körömlakk, ami hamar kitisztul, a csokoládé veszi át a főszerepet. Annyira, hogy meg kellett néznem a címkét, jó bort nyitottam-e. Sötét szín, középvastagon hömpölyög a pohárban, és egyre csak jól sikerült shirazra emlékeztet. Ízében koncentrált gyümölcsösség. A shiraz mindvégig meghatározó marad. Kellemes szárazság és érett összetettség a hosszan tartó lecsengésben. Fél üveg maradt másnapra, ekkor nyomokban felbukkantak avaros-gombás, pinot-ra emlékeztető jegyek is. Kedves és jól iható, de fajtajellegről nem lehet beszélni. Ha pinot, akkor 3-as, ha egyszerűen csak vörösbor, erős 5 pont. Undurraga Sibaris Pinot Noir 2008. Azonnal sokkal pinot-sabb illat, érett-friss cseresznye visszafogottan. Később komplexebb, klassszikusabb aromák, erdei gomba és földessség. Közepesen piros, itt-ott sötétebb árnyalatokkal, lényegesebben világosabb az előzőnél. Ízében pazar cseresznye és eper, kicsit sok sav, ami másnapra visszahúzódik. Ekkor komoly és komplex igazán. Mindenképp szellőztetni kell, meghálálja. Izmos 6 pont.

6 komment

Címkék: chile hatpontos ötpontos 2008 concha y toro noir pinot vendégszövegek casillero del diablo undurraga

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Szabó úrhoz intéztem egy aprócska kérdést múltkorjában de nem válaszolt, gondolom nem olvassa ezt a blogot?
Nagyon érdekes ez a dél-amerikai Pinot kérdés. Éppen tegnap olvastam hogy a legnagyobb népszerűséget elérő és leggyorsabban fejlődő vörös fajta a Pinot Noir az egész világon.
Nagyon sokan lemaradnak a burgundi gyorsról a drága jegyek miatt és máshol próbálkoznak. A vezető kihívó szerény véleményem szerint Új-Zéland és Tasmánia, az amerikaiak árban már régen úgy igazították magukat hogy kevés a jó vétel. Az általam kóstolt chilei pinok valóban gyengén szerepeltek a múltban, Undurraga élményem nincs de hajlandó vagyok kísérletezni.
Izmos 6 pont eléggé jó kezdés...
Visszkázből kell hogy válaszoljak, ami az amerikai Pinot-okat illeti, a napokban kőstoltam a Laredona fedőnevű 2öö6-os Pinot a Montery vidékről annyira jó volt hagy megváltozni láccik az eddigi eléggé lesujtó véleményem az amerikai Pinot-ról. A héten voltam egty vertikális Kalifonia kóstoláson, kizárólag Pinok és Chardonnay-k voltak, nagyon jó eredmények jönnek Dry Creek Vally, Paso Robles, Santa Barbara, Monterey County, Chalk Hill, Livermore Valley-böl. AZ árak a mostani gazdasági válság hatására is erősen megindultak lefelé de ez talén otthon nem fog érződni az ottani piac mivoltjával kapcsolatban. Az Undarrugát mindenfélekéooen nyitva kell hagyni egy jópár órán keresztül és meghálálja ám....
@zsolty: Jók az újvilági borok csak ugye ha itthon olyan technológiával és segédanyagokkal csinálna valaki bort akkor az obi különítményesei a pince előtt rántanák térdre a gazdát és lőnék a helyszínen tarkón.
@BZoltan: nem hinném, hogy ez ilyen egyszerű lenne
@AG 2.0: Nem, valószínűleg engedélyeket kellene beszerezniük, lepapírozni egy csomó mindent, bizonyítékokat hamisítani, hogy a termelő ellenállt - a RAF-ot is lassan tudta ezzel a technikával felszámolni a GSG9...
Mondjuk ott adnak a törvényes működésre.

Itt még az is évekbe telt, míg szegény Vincze Bélát (asszem lehetett volna bárki más is, nekik mindegy) lerángatták kicsit a sárba, hogy "ti sem vagytok különbek, mint az egyszeri borhamisítók". Pedig dehogynem...

Bocs a felszínes politikai hőzöngésemért.
@Szomjas Gödény: Bocs, természetesen a törvényesség látszatára gondoltam a RAF felszámolásánál.