A Breitenbach Pince még nincs benne a széles köztudatban, de nem sok kell hozzá, hogy belekerüljön. A feltörekvő tehetségek felbukkanására köztudottan fogékony borbarátosok már beválogatták B. Kiss János családi pincéjét a hétszer hét legizgalmasabb közé, mégpedig a rejtőzködők kategóriájában. Jómagam később futottam össze először a Breintenbach-borokkal, mint a kemény mag, de azt hiszem, így sem maradtam le semmiről. Az első évjárat a 2006-os, úgyhogy a java ezután következik. Az interneten egyelőre úgy kell összevadászni a szükséges információkat, a legjobb találat most a Bor és Vad témába vágó írása, amelyből egyebek mellett az is megtudható, hogy a birtok 5,5 hektáron gazdálkodik – ebből 3,3 a Lapisban van –, és a lehető legtermészetesebb szőlőművelési és borkészítési módszereket alkalmazza. Első élményeimet a furmintfebruáron szereztem, a két 2008-as hordóminta komoly hatást gyakorolt rám. Ezek után szereznem kellett valamit, ami készen van, itt sikerült. A 2006-os Lapis furmint 67 gramm cukorral és rengeteg extrakttal került palackba. Mélyülő aranyszín, illatában a gyümölcsök mellett érettség és ásványosság, utóbbi sokkal határozottabb, mint amit a késői szüretekben megszokhattunk. Szájban is összerendeződött, a savak megállapodtak, elsimultak, nem ficánkolnak, üde-friss szakaszán túljutott. Krémes és vastag, lecsengésében édes, de nem lustán-unalmasan, hanem barackosan-birsesen. Finom bor, mindenképp megéri az árát, de kicsit sajnálom, hogy nem találkoztam vele mondjuk egy évvel korábban. Talán szűkmarkú vagyok: 6 pont.
Breitenbach Lapis Furmint 2006
2010.04.04. 08:00 AG 2.0
Szólj hozzá!
Címkék: 2006 hatpontos tokaj furmint édes breintenbach
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.