HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Németh Badacsonyi Muskotály 2008

2010.04.17. 08:00 AG 2.0

Egyre növekszik és növekszik a Németh nevű bortermelők száma, ebben a bejegyzésben egy olyan családi pincéről lesz szó, amelyről korábban szégyenszemre még csak nem is hallottam, nézzék el nekem. Hozzám képest egyik kedves barátom – akivel egészen más témában folytattunk levelezést, és Némethéket először csak mintegy mellesleg, egy most is tökéletes állapotban lévő 1997-es olaszrizling apropóján hozta szóba – alaposan ismeri őket hosszú ideje. Tőle tudom, hogy másfél hektáron gazdálkodnak, hagyományos módszerekkel, főként nagy fahordós érleléssel dolgoznak, sokféle bort készítenek minden évjáratban, melyek zömét helyben értékesítik. Honlapjukon is talál némi információt, aki kíváncsi, bár sok minden sajnos nem derül ki onnét. Négy termékükhöz volt szerencsém az elmúlt hetekben – pontosabban öthöz, de az egyik dugós volt, az nem számít –, élményeim vegyesek. Annyiban legalábbis, hogy az egyaránt félédes iskolázású rózsakőben és olaszrizlingben nem találtam elég izgalmat és kiegyensúlyozottságot. A két száraz tétel viszont határozottan tetszett. Közbevetőleg még annyit: általában nem rajongok a kézírásos címkehelyettesítésért és a viaszos lezárásért, igaz, kérdés, hogy mi az oka az ilyen megoldásnak. Ami tehát a lényeget illeti, a budai zöld annak ellenére bejött, hogy szólóban derekas savainak köszönhetően nehezen fogyasztható. Ám fröccsbornak egyszerűen tökéletes, visszakézből odarakható a dettó badacsonyi Váli Péter budaija mellé. A muskotályt pláne remeknek találtam. Az igazsághoz tartozik, hogy azt bontottam először, belelkesedtem, azt gondoltam, innen megyünk majd felfele. Világos szalmaszín, fiatalos zöldekkel. Nagyon finom illat, minden parfümösség nélkül, virágosságát-gyümölcsösségét ásványosság egészíti ki okosan. Telt, kellemesen száraz korty, sima felszín, lendületes, egészséges bor. Van benne valami a jó értelemben vett parasztborok egyenességéből, ugyanaz az iskola, amelynek mostanában talán Szászi Endre a legismertebb és legnépszerűbb képviselője. Simán hozza az 5 pontot. És persze muszáj kerítenem valahogy egy száraz olaszrizlinget a pincétől.

4 komment

Címkék: ötpontos badacsony muskotály 2008 németh pince

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Minden bor, amit kóstoltál, 2008-as volt? A leírás alapján szimpatikus pince.
@RAMBO: azt hiszem, igen. mivel gyorsan eldőlt, hogy a félédesekről nem írok részletesebben, nem jegyeztem fel az adataikat.
Kedves AG!

Jól ismerem a pincét, a borászt (mentoromnak is tartom) és szinte összes borukat is. 1993 óta van palackos boruk. A két félédes bor bizonyosan nem 2008-as volt (OR vszg 2003, a Rőzsakő biztosan 2006), a Budaiból nemrég jött forgalomba a 2008-as, előtte a 2006-os volt, de végülis láthatóan nem ez a lényeges kérdés most. Teljesen száraz OR kapható náluk félliteres palackban, illetve kimérve is, azelőtt a két bor ugyanaz volt, az utóbbi években azonban nem, ezért megjelent az a nehézség, hogy nem tudom, az alap száraz OR-jük milyen (a kimértet kóstoltatják a pincénél, az alacsonyabb minőség), talán vennem kellene egyet a palackosból. De mindenképpen áll az a tény, hogy a hangsúlyt a késői szüretelésű borokra helyezik, a nagy minőség általában ezekben a borokban jelenik meg. Lehetőségem volt, többször is, forgalomba még nem került, vagy forgalomban már nem kapható boraikat kóstolni. A jelenleg is kapható 2004-es OR jégboron és 2003-as OR (RR-et is tartalmazó) aszún kívül (illetve még a 2005-ös félszáraz késői OR-en kívül) a legszebb boraik nem kaphatók jelenleg. Sok-sok kincs rejtőzködik az érlelő pincében és a családi gyűjteményben. Ilyen az emlegetett 1997-es OR is. Saját véleményem szerint ez a legszebb palackos (fél)száraz OR ma Magyarországon (persze nem kóstolhattam mindent, de a nagynak tartottakhoz mindhez volt szerencsém), ideértve a forgalomban már nem kapható borokat is. Nem egyszerűen jó még, hanem kicsattanó formában van (tegnap kóstoltam egy hete nyitvalevő palackból, még mindig lenyűgöz). Ez is késői szüretelésű szőlőből készült és félszáraz, de a hűvös és száraz évjárat folytán a késői jelleg igencsak visszafogott és gyönyörű savak tartják a bort, a cukrot alig érezni. Itt található egy angol nyelvű kóstolási jegyzet egy igen elismert svájci amatőr boríró tollából: wldg.com/village/viewtopic.php?f=3&t=7071&hilit=welschriesling&sid=a6158cddcc2308f46265478a1981f2ef
(David Plattner személyesen pontosabban is elmondta nekem a számszerű értékelést a két Németh borról - RR 92 pont, OR 90 pont, ezek amuva pontrendszerben kb. 8 pontnak felelnek meg az ő pontozásában, tapasztalatom szerint; ha jó szívű pontozásodat nézem, akkor inkább 9 pontnak).
Éppen tegnap beszéltem a termelővel, még valamivel több, mint száz palack van félretéve... a RR-ből pedig valamivel több, mint 60. Ha száraz OR kellene, jelenleg a 2005-ös félszárazat ajánlanám, a mai szabályozás szerint már szárazként is palackozható lenne (valamivel 9 alatti a cukra, nyolc feletti a sava). Ebben azonban erősebb a késői jelleg, és a bornak hatalmas teste, extrakttartalma van (paramétereiben hasonló Fekete Béla legendás 2002-es Hárslevelűjéhez), én amuva renszerben 7 pontra tenném.
Amennyiben sikerül valahogyan meggyőznöd Németh Istvánt,
az előbb linkelt bejegyzésben ismertetett két 1997-es bort ajánlanám (nem ad csak úgy, minden vendégnek, előre kell szólni, hog hozzon belőle, és az ár is elég magas lehet mostanra), a RR teljesen száraz. Ismét az én saját, teljesen szubjektív véleményem, de több palackból is volt alkalmam kóstokni a 97-es RR-et és a legtöbb esetben olyan magas minőséget hozott, amit egyetlen más magyar száraz vagy félszáraz bor sem (se fehér, se vörös), egyetlen termelőtől sem. Ezeken felül a pincének kitűnő édesborai vannak, pl. 2005-ös 5 puttonyos aszú (OR-RR), jegyzet itt: wldg.com/village/viewtopic.php?f=3&t=10084&p=80519&hilit=n%C3%A9meth+asz%C3%BA&sid=a6158cddcc2308f46265478a1981f2ef#p80519; 2006-os 6 puttonyos aszú (OR-RR), mindkettő versenyképes lenne Tokajban is (még ha nem is a leges-legnagyobbakkal). Kiváló még a 2006-os OR jégbor, illetve egy unikum csemege: 2005-ös Kéknyelű szamorodni (édes). Ilyen 40 évben egyszer, ha van, véleményem szerint utánozhatatlan. Jóval férfiasabb, mint a Tokaji édes szamorodnik általában, szinte kristályüvegre emlékeztet a szerkezete, a csengése, a bor olyan, akár a borotvapenge (én 8-9 pontra tenném, de a bor egyedülállósága folytán nehezen pontozható). Sajnos ezek a borok nincsenek forgalomban, egyikük sem, de sose lehet tudni, próbálkozni érdemes... Ha érdekel, én nagy valószínűséggel tudnék szerezni, azzal a tudattal, hogy egy jó fórumon megjelenik a borokról valamiféle írás, talán könnyebben ad a dugi kincsekből... Keress meg, ha érdekel, Ambrus
Nem tudom, hogy ér-e ide linkelni. Mi is már jó pár éve visszajárunk a Németh pincébe Szalay Attilához. Egy-két hete ittunk pont egy 2008-as száraz muskotályt. Megoszlottak a vélemények:

borkostolo.blogspot.com/2010/07/nemet-pince-szaraz-muskotaly.html