HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Errazuriz Wild Ferment Chardonnay 2009

2010.05.19. 08:00 AG 2.0

Az is érdekes kérdés, hogy mire megy az Újvilág a burgundi fajtákkal. Megszoktuk, hogy a bordóiakból könnyed magabiztossággal készítenek versenyképes tételeket arrafelé, de olyasmit még mindig hajlamosak vagyunk hinni, hogy például a pinot noirba beletörik a bicskájuk. A pinot noirt és a chardonnay-t persze gyorsan ketté kell választani, utóbbi hatalmas karriert csinált Kaliforniában és Ausztráliában, ebből a szempontból inkább a rizling lenne Bourgogne fő vörösének párja. Amelyből amúgy dettó számtalan izgalmas bort szűrnek messzi tájakon, ám ebben a bejegyzésben chardonnay-ról és pinot noirról lesz szó. A 140 éve alapított Errazuriz a legmenőbb chilei pincészetek egyike, kétszer is volt szó róla hasábjaimon. Arra a nüanszra még nem tértem ki, hogy évek óra próbálkoznak organikus műveléssel és vadélesztős technológiákkal, ennek eredményét képezik a Wild Ferment sorozat tételei is. A metodikáról itt olvashatnak bővebben, nincsenek titkok. Ezen a vonalon is messzire jutottak, ismerhetik a módszer minden csínját-bínját, hiszen a 2008-as Wild Ferment Pinot Noir és a 2009-es Wild Ferment Chardonnay is tökéletes a maga műfajában, sehol semmi megbicsaklás, kócosság, következetlenség. A pinot színe rubinvörös, illata epresen-feketeribizlisen gyümölcsös, szerkezete magas, de lecsengésében a savak túlontúl lendületesek. A chardonnay orrban barackos-gyömölcsös, telt, tiszta és élénk, a mineráliákat sem nélkülözi, teste közepes, zamatos, a savak megint megbillentik a harmóniát a végén épphogy. Nem annyira, hogy emiatt mogorvának kéne lenni, egyiket és másikat is jó inni. 6 pontot kapnak egységesen, azzal, hogy a chardonnay közelebb áll a többhöz, mint a pinot, amely inkább a kevesebbhez húz. Ezért is a chardonnay a címszereplő, és nem a másik. A Radovinban és a Culinarisban biztosan kaphatók, valamivel kevesebbért minősíteném igazán jó vételnek a duót.

4 komment

Címkék: chile hatpontos chardonnay pinot noir 2008 2009 errazuriz

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a burgundiát imitáló borok is szándékosan ilyen savasak, egyszerűen mert ez a burgundi sztenderd
@Octopus: csupán árnyalnyi billenésről beszélünk most, szerintem nagyon fiatalok még ezek a borok, egy év múlva akár tökéletesen kiegyensúlyozottá is válhatnak
@AG 2.0: ha árnyalatnyi, akkor könnyen lehet :) nem egy burgundit kóstoltam viszont a közelmúltban, amelyiknél ezt nem tudom elképzelni
Nagyon érdekes cikk, köszönöm!
Számomra nagyon fura, hogy egy erős közép -vagy felső? kategóriás bort ilyen gyorsan kihoznak. Hogy itthon megveszem az Orsi fehéreket, és fél-egy év múlva nyúlok hozzájuk, megszoktam. Nem csak náluk van így ez -itthon általánosnak mondható. De hogy egy nagy múltú pincészet exportra!!! ilyen nyers bort kiad, ez nekem kicsit hajmeresztő, és ebben a szituációban az ár értelmezhetetlen. Ha lehetőségem adódna, persze, szívesen megkóstolnám, de ezt a karácsonyi piacra lehetett volna leghamarabb kihozniuk. Így kóstolási jegyzetet lehet írni, kritikát aligha -ez a bor még jócskán fejlődhet!
- És most a fejemhez kapok -déli félteke! Minden fél évvel előbb -fentiek részben visszavonva, magamon meg vigyorgok egy jót:-)... Így azért más, ám valszeg van még fejlődés benne: A SAP Juhfark 2008 kezd érni, az Orsi 8-asokat egyenlőre nem maceráltam -hét végén kezdjük.