HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Puklus Kövérszőlő 2007

2010.06.29. 08:00 AG 2.0

Azokat a tokaji borokat szeretem a legjobban, amelyek krémesek, finomak és gyümölcsösek. Csak szilajsággal nem nagyon lehet engem levenni a lábamról, ezért is emelem mindig magasabbra az olyan aszúkat, amelyekben nemcsak a savak dolgoznak, hanem képesek okosan kombinálni ezeket a karaktereket. Hogy példát is mondjak, az Oremus 1999-es birtokválogatásánál vagy a Disznókő ugyanabból az évjáratból származó Kapijánál elsöprőbb édesekkel szerintem nem találkoztam. Mindezt nem azért mesélem el, mert a bodrogkeresztúri Puklus Pincészet 2007-es kövérszőlője az etalonokhoz hasonló magasságokban jár. Hanem azért, mert hasonló iskolát képvisel. Nála több pontot senkinek sem adtam a Pannon Bormustrán, kicsit meg is lepődtem, amikor kiderült, hogy a hajthatatlan tradicionalistaként ismert pince remekművéhez volt szerencsém. Aztán örültem, elvégre fontos, hogy legyen átjárás, ne frontok mentén borászkodjanak a tehetségesek. Puklusék nem készítenek minden évjáratban ilyen típusú késői szüretelésű borokat, azt mondják, a kövérszőlő nehéz fajta, tízből ha háromszor termel harminc fölötti mustfokokat egészségesen. Világos aranysárga, tükrösen tiszta szín, elsöprően, melegen gyümölcsös illatok, érett barackkal, körtével, mézzel, frissességgel. Komoly test, rengeteg krémesség, harapható, hömpölyög oda és vissza, betölti a száj minden szegletét, zamathegyekkel varázsol. Hosszú és finom, a savai nincsenek sokan, de ügyesek, nem engedik, hogy megbillenjen. Kedves, telt, barátságos. Cukortartalmát 120 és 140 gramm fölé saccoltam, utólag megtudtam, 128 van benne. Nem nehézkes, van benne annyi élet, hogy két ember egykettőre elfogyassza az utolsó cseppig. Vacillálnom kellett, hogy megadjam-e a 8-ast, vagy maradjak a 7 pontnál.

1 komment

Címkék: tokaj hétpontos 2007 puklus kövérszőlő

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kövérszőlőből szép emlék az utóbbi időből Saciék 2008asa(?) és a Barta Pince Homonna által komponált 2009ese...
az első a klasszikus kövérszőlő kép szép példája, nem túl tömör, cukordinnyés, üvegszerűen tiszta és viszonylag széles, mig utóbbi egy általam nem ismert képe a fajtának, vitális, kiugróan friss, dinamikus és intenzív...
süti beállítások módosítása