HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A magyarok először is vörösbort isznak

2010.07.05. 08:00 AG 2.0

Hosszú késlekedés végére tettünk pontot, amikor végre kielemeztük kollégámmal a május közepi boros kérdőívet. Az Index vezető pozíciójában megjelent kérdésekre – amelyekről szűkebb körben itt is beszélgettünk keveset – több mint 12 ezren válaszoltak, azt hiszem, ez becsületesen nagy merítés. Az eredményeket persze nyilván abszurd lenne kivetíteni nemhogy a magyar lakosság egészére, de a borkedvelők közösségére is, a tanulságok levonásával csínján kell bánni. Annyit azonban, hogy sok helyütt érdekesen alakultak a százalékok, különösebb kockázat nélkül megállapíthatunk. Azt hirtelen nem tudom, előfordultak-e arányok, amelyek komolyan megleptek volna. Arra végül is számítottam, hogy az Index-olvasók leginkább a száraz vörösborokat kedvelik, ráadásul nem a legolcsóbbakat és nem is a legdrágábbakat vásárolják. Tokajt ezzel együtt népszerűbbnek gondoltam volna, illetve azt is feltételeztem, hogy az Alföld kijött már a gettóból. Hát nem, úgyhogy muszáj folytatni a sztereotípiák elsöprésére irányuló munkát. De akárhogy is, az a legbiztatóbb, hogy a borkultúra nem volt, hanem lesz. Amennyiben nem olvasták szövegünket tegnap, ide kattintva megtehetik.

14 komment

Címkék: kérdőív gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez tényleg szép szám.
Azért azt sajnálom egy kicsit,hogy még mindig a vörösbor van a ranglista élén a fehérrel szemben,remélhetőleg ez majd javulni fog a jövőben és helyett cserélnek.Én legalább is teszek érte már a saját borfogyasztásomat tekintve.
Azért még mindig elgondolkodtató,hogy mondjuk 25 celsius fok felett,még mindig jól esik vöröset inni.Én nem tudnék.Nem is esik jól jó mondjuk ehez kellett egy kis idő nekem is mire erre rájöjjek,de végül rájöttem.:)
Érdekes felmérés. A hűvösebb időszakban (mikor ez a felmérés történt?) én is több vöröset ittam, de ma például, több palack rozét tettem a hűtőbe és pénteken a Somlón valószinüleg bevásárolok fehérekből is.
Én vöröses vagyok, de nagy meleg idöszakban inkább iszom egy jól behütött rozét. Fehéret csak a feleségem kedvéért bontok... (talán egyszer megérek arra is, hogy a fehérek élvezetének adjam át magam, de ez egyenlöre még várat magára)
Tudnátok olyan alföldi picészetet ajánlani, amit érdemes meglátogatni? Csak, hogy eloszlassam a sztereotípiámat :)
@AG 2.0: Köszi! El fogom olvasni a bejegyzéseket.
@cabernet's son: természetesen mindenekelőtt a fehérboraikat javaslom :)

de egy frittmann- vagy font-rozé sem fog csalódást okozni, ez egészen biztos
@AG 2.0: @cabernet's son: Vagy Frittmann-ék selection (prémium) vörösei (kékfrankos, cabernet franc /ebből a 2006/7-est inkább/ vagy cabernet franc-cabernet sauvignon)
@cabernet's son: ugyanígy voltam 2-3 év aktív borozás után, idén májusig (azzal a különbséggel, hogy rozét sem ittam, nem csak fehéret nem). egy látogatás somlóra elég volt ahhoz, hogy azóta minimum 50:50% a fehérek javára... :D
@Parci: ca. 10 éve voltam Somlón egy kollégám édesapjának a pincéjénél. Az egész napot átboroztuk, igen mélyre süllyedtünk, de másnap top fit voltam. Kellemes emlékeim vannak. Van egy néhány üveg Somlói Furmit és Juhfark a pincémben, a hétvégén kóstolót tartunk. Nem zárkózom el a fehértöl, de amióta bornaplót vezetek, azon kaptam magam, hogy ca.75%-ban vöröset fogysztottam. Iszok most is egy pohárral az egészségetekre! :)
@cabernet's son: somló jó. :)

nekem az elmúlt pár év alapján is az a tapasztalatom, hogy folyamatosan változnak az ember aktuális igényei/kedvencei, "korszakai" vannak. rozé korszakot továbbra sem tudok elképzelni magamnak, nekem az üccsi, gumibogyószörp, nem találom a helyét/értelmét a fehérek és a vörösök között. ettől függetlenül majd minden ilyen "axióma" megdőlt eddig, szóval ki tudja. :)
@Parci: az ember ízlésének/igényeinek a változásában egyetértek. Én sem voltam mindíg oda a rozékért. Elmúlt tavasszal meglátogattam egy barátomat és vittem magammal egy pár jó vöröset, hogy megpróbáljuk. Erre ö végigkóstoltatta velünk a rozé készletét... Hát nem igazán örültem... Viszont most nyáron kezdem felfedezni a rozéban rejlö értékeket. Szívesen kortyolgatom jégbehütve, éppen most a nagy melegben. Valahogy nekem jobban esik, mint egy fehér. Mondom ezt úgy, hogy a somlói történetbe igazán még soha nem merültem bele.
@cabernet's son: mondjuk a nagy somlói fehérek biztos nem a könnyedségükkel fognak aratni, nagytestű, "fehér vörösborok". nekem - többek között - pont ezért tetszenek, de ténykérdés, hogy melegben hűsítő gyanánt beverni egy-egy palackkal nem azokból a legcélszerűbb. :)
@Parci: minden estre kíváncsivá tettél Somlóval kapcsolatban. Amit eddig tapasztaltam jó volt, de nem kiemelkedő. Én sajnos nem túl gyakran jutok magyar borokhoz hozzá (külföldön élek), de annál jobban szeretném megismerni őket. Igyekszem. Legutóbbi otthonlétem után 12 üveggel tértem vissza. Lépesről lépésre, de annál biztosabban. Most már tudom, mire koncentráljak, ha a jó magyar fehéret is meg akarom ismerni (édeset nem szeretem, pedig nyugszik néhány tokaji a pincémben, de nem visz rá a lélek, hogy megkóstoljam őket). Ha valaki tud még tippet adni, mit érdemes feltétlenül kipróbálnom szívesen venném.(1-3000 Ft-os kategóriába tartozom Albert gazda tesztje szerint és ettől csak kivételes esetben vagyok hajlandó eltérni. Ár/érték viszony nagyon fontos!)
@cabernet's son: nagyon-nagyon ajánlom:
- somlói apátsági pince juhfark 2008 (amíg még van)
- tornai top selection grófi juhfark 2008
- hollóvár sauvignon blanc 2009 (ha kijön végre)

sajnos egyik sem triviálisan beszerezhető, de mondjuk ha somlón vagy, akkor igen. somlói apátsági pince, hollóvár (takács lajos), györgykovács imre, egy-két kreinbacher és tornai bor. ezekkel eléggé biztosra mész.
süti beállítások módosítása