HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Tokaj Nobilis 2010 decemberében

2010.12.06. 12:00 AG 2.0

A múlt keddi hárompincés helyszíni szemle után szombaton visszatértem Hegyaljára, közelebbről Bodrogkeresztúrra, a Tokaj Nobilis 10. születésnapja volt terítéken. Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi borászata régi kedvencem, bár azt azért nem állíthatom, hogy a születésénél is jelen voltam. Talán a 2005-ös szárazakat kóstoltam először, ezért volt pláne érdekes, hogy most 2000-es késői szüretet is bontottak. A Nobilis bérelt pincében és kevéske szőlővel kezdett az ezredforduló évében, ma hat hektáron gazdálkodnak a Barakonyi és a Csirke dűlőkben, van furmintjuk, hárslevelűjük, sárgamuskotályuk, kövérszőlőjük, a szortiment átgondolt, a birtokbortól a dűlős szárazakon és az Amicuson át az aszúig terjed, a maga kategóriájában minden klassz, nemcsak a minőség színvonalas, az árak is korrektek módfelett. Megmásztuk a Barakonyit a sárban, ittunk a tetején köves-finom kétezerkilences furmintot, utána hárslevelűt és Amicust kóstoltunk vertikálisan, nagy, vidám társaságban. Mindig az volt a benyomásom, Bárdoséknál a hárslevelű szigorúbb, mint az általában szigorúbbnak tartott furmint, ami viszont náluk inkább barátságos, ivós. Nem kellett újraértékelnem álláspontomat, markáns, ásványos, férfias borok ezek, a 2009-estől a 2005-ösig. Frissiben úgy tűnik, az új évjárat idővel szebb lehet, mint valamennyi elődje – furmintvonalon is ezt sejtem –, de nagyon tiszta ízűnek és erőteljesnek találtam a november közepén szüretelt 2008-ast is, dúsnak és harmonikusnak a 2007-est, továbbá tökéletes formában kaptuk el a 2005-öst. A kissé szikár 2006-osra sem volt okom haragudni, azt azonban igya meg mindenki, aki esetleg tartalékolt belőle. Az Amicus-mezőny vegyesebbnek bizonyult, élt mind még mindig, 2000-esestül, 2002-esestül, 2003-asostul, a 2004-esért nem lelkesedtem, a 2007-esért ellenben annyira, hogy csak na, gazdag, izgalmas, karakteres, soha nem készült szebb késői a borászatnál. A 2006-os jött be a második helyre, a 2008-as nem volt könnyű helyzetben a hetes után. Vetettük egy pillantást a pincére és három hordómintára is, a furmintnak nem sok esélye van, hogy ideje jöttén dűlős tételt palackozzanak belőle – a Nobilis nem szokott almasavat bontani, de lehet, hogy most rákényszerül –, a hárslevelű ígéretesebb. A maradékcukros sárgamuskotály–kövésszőlő pedig teljesen rendben van, kell az az édesség, ebben az évjáratban muszáj ellenpontozni a savak erejét. Vacsora után még előkerült egy 2002-es aszú, összetettségével, színességével, szuper egyensúlyával feltette a pontot az i-re. Így lett szép kerek a történet, amelynek még szinte csak kezdete van, de remélhetőleg hosszú-hosszú folytatás következik.

5 komment

Címkék: tokaj nobilis molnár péter bárdos sarolta pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no, ezért nagyon irigyellek! 2008-as amicus-t lehet még kapni valahol? (2007-est meg sem kérdezem)
ÉS 2003-as Lőcse Furmintot? Nemrég megittam az utolsót és nagyon szép volt. Ez is Sacit dicséri.
Molnár Pétert tanítottam anno, de nagy bánatomra még nem vett tőlem metszőollót. :)
@pecz: Kistücsökben nyáron láttam a borlapon,és akkor kértünk is egy palackkal,olyasmire emlékszem,hogy 8-10 palack volt még eldugva...ott érdemes talán.
na ez érdekes, én ugyan nem egymás mellett, de nem sokkal egymás után kóstoltam a 7-es és 8-as amicusokat tavasszal, és a 8-as sokkalta kedvesebbnek, meggyőzőbbnek tűnt a 7-es sűrűsége mellett.
süti beállítások módosítása