A Szepsy Istvánnál végrehajtott pincelátogatás alkalmából már mondtam, a Szent Tamás furmint mellett a szintén 2007-es cuvée vágta ki leginkább a rezet, az, amelynek múltja és jelene fényes, jövője azonban nincs, mert dűlős szamorodni lesz belőle. Nekem persze majdhogynem mindegy, hogy is hívják – a szamorodni nyilván jobb és korszerűbb kifejezés, mint a gyorsan megkopott cuvée –, az a fontos, hogy jó legyen ezután is. Nagy barátja vagyok ennek a műfajnak, számos bejegyzésem tanúskodik róla. A könnyed, gyümölcsös-virágos késői szüreteket gyakran kevésnek érzem, a tekintélyes, határozott savú aszúkat olykor soknak. Magyarán: bizony megvan a helye a szamorodninak, nem örültem, amikor kb. évtizede úgy nézett ki, a legjobb termelők száműzik szortimentjükből. A Szepsy-cuvée régóta az egyébként a bortörvényben is lefektetett szamorodni-előírások szerint készül, megkapja a kellő fahordós és palackos érlelést is, a 2007-es mostanában kerül piacra. Jó sok furmintot tartalmaz, nem kevés muskotályt is, maradékcukra jelentős, alkoholja sem szerény, 13,5-es. Barátok közt vettük magunkhoz szombat este, egy egészen remek sor zárásaként – apránként több poszt születik tapasztalataink nyomán –, és lenyűgözött bennünket visszakézből. Színe fiatalos, illata lehengerlően komplex. Benne gyümölcsök hosszú sora, friss baracktól délieken át furmintos almáig-körtéig, az ásványosságot sem nélkülözi, érett, dús és dinamikus egyszerre, minden szippantás új kaland. Szájban folytatódik a sziporkázás: krémessége felülmúlhatatlan, zamatrétegei megszámlálhatatlanok, lecsengése végtelen, arányai hibátlanok. Semmi nehézkesség nincs benne, nem kell körbejárni, alulról nézegetni, nem kell hozzá áhítat, feszült figyelemre sincs szükség élvezetéhez. Noha van tekintélye és súlya is, mégis nagyon jó inni, ami nem az utolsó szempont, hanem az elsők egyike. Azt mondták a többiek is, hogy ne sajnáljam tőle a 10 pontot. Ez az első tízes már nem is annyira új saját blogomon.
Szepsy Cuvée 2007
2010.12.12. 13:30 AG 2.0
25 komment
Címkék: tokaj cuvée szepsy tízpontos 2007
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.12. 17:55:39
Egyébként tavaly megkóstoltam egy feltehetőleg jól tárolt '99-es Királyudvar Ilonát. Azon töprengtem, fakult-e jelentősen az évek során, vagy a mezőny erősödött ennyit azóta. Ugyanis fáradtnak-öregnek nem tűnt egyáltalán, de a korabeli csoda-érzésemet nehezen tudtam megérteni.
2010.12.12. 22:13:31
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.13. 07:11:54
Érdekes módon mikor idén újrakóstoltam, akkor már nem tetszett olyan hihetetlenül, mint első alkalommal. Lehetséges, hogy a jelentős sárgamuskotály teszi, hogy fiatalabban kívánatosabb? :)
felvetés 2010.12.13. 10:30:04
muskotály küvé 2010.12.13. 10:30:53
kukko 2010.12.13. 12:03:08
muskotály küvé 2010.12.13. 12:05:34
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.13. 12:17:16
talán...
2010.12.13. 12:37:08
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.13. 14:32:48
Daeril 2010.12.13. 15:51:51
tosenko 2010.12.13. 16:39:50
2010.12.13. 16:43:13
tosenko 2010.12.13. 17:09:39
Kabócás 2010.12.15. 11:16:10
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.15. 11:22:28
albertgazda.blog.hu/2010/01/21/demeter_zoltan_anett_bora_2008
ízlés dolga lenne, ha összeengednénk őket, hiszen abszolút más iskolát képviselnek. a szepsy sokkal alkoholosabb, markánsabb, a demeter a maga jelentős cukortartalma ellenére selymesebb, könnyedebb emlékeim szerint
Kabócás 2010.12.15. 11:28:39
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.15. 13:58:04
primusip 2010.12.16. 10:53:49
Tegnap este, a Budai Borszalonban volt alkalmam kóstolni a poszt "sztárját".
"Hűha, de jó inni...!"- súgtam a párom fülébe! Látom, Albert is eképpen vélekedett. :)
Egyébiránt egyetértek a fentiekben leírtakkal és igyekszem mihamarabb beszerezni egyet.
muskotály küvé 2010.12.17. 10:24:28
Zili-Star 2010.12.17. 14:14:43
Korábban a Demeter Zoli Szerelmi Hárs 08 kapcsán írtam, hogy volt szerencsém szeptember végén egy napon kóstolni Hegyalján a MESTER és Zoli borait. Nos, csak megerősíthetem Alber Gazdát, hogy a 07 SZEPSY Cuveé tényleg kivételes "játékos" a pályán. Összetétele Furmint/Hárs/Sárgamuskotály, 30-40-30 arányban, 150 gr maradékcukival, 7,1 gr/l sav, és 13,2% alkohol biztosítja a magasfokon megvalósuló egyensúlyt. Röviden, illatorgia, olajos és nagyon hosszú, és Orbitális...
2010.12.25. 17:45:01
marvin__42 2010.12.25. 23:12:57
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.26. 07:26:46
muskotály küvé 2011.01.10. 15:21:45