A gyöngyöstarjáni Benedek Pétert agyba-főbe dicsértem a mátrai tőkések és barátaik novemberi bemutatóján, dűlőszelektált kétezerkilences chardonnay-ját a nap leszebb borának tituláltam. Azóta megkóstoltam őt még egyszer, Bott Frigyes hétpontos sauvignon blanc-jának társaságában, akkor kevésbé vett le a lábamról, remélem, harmadszor megint tarolni fog. Addig is bontottam egy cserszegit a sokat szenvedett kétezertízes évjáratból – még tavaly –, gondoltam, első posztnak éppen jó lesz az új esztendőben. A Benedek Pincének vállalható honlapja van – bár az évjáratokat nem ártana frissíteni –, aki kíváncsi a részletekre, kattintson. Annyit azért én is elmondanék, hogy a sok évtizedes múltra visszatekintő családi birtok ma már több mint tizenöt hektáron gazdálkodik, a fajtaválaszték szerteágazó, a termékpiramis felépült, az ambíciók dicséretesek. A cserszegi fűszeres alapkategóriás versenyző, ez így is van rendjén. Egészen halvány szín, sok-sok illat a virágos-gyümölcsös-savanyúcukorkás vonalon. Karaktere kedves, nagy túlzásokba nem esik. Ahogy a fajtától megszokhattuk, ízben egysíkúbb, de megvan mindene ahhoz, hogy jólessen. Savai csiszoltak, teste karcsú, alkoholja mértéktartó, lecsengése üde. Hibátlan technobor. A bőség karácsony környéki zavara miatt napokkal a bontás után is visszatérhettem hozzá, nem ürült ki, tartotta magát becsülettel. A 4 pontos szint teteje.
Benedek Cserszegi Fűszeres 2010
2011.01.01. 15:00 AG 2.0
10 komment
Címkék: négypontos mátra cserszegi fűszeres benedek 2010
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kezesbárány 2011.01.02. 18:35:30
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.02. 22:14:37
Benedekékről az jutott eszembe, hogy olyan vacak rozét még keveset ittam, mint az övék volt 2 éve (a Budai Gourmet fesztiválon).
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.03. 15:19:43
Mondjuk bizonyára a termelő is elkerülte a Maligánt, hehe.
:D
Cserébe viszont nem kérem számon, hogy valakinek milyen a rozéja, számomra meglehetősen érdektelen a téma. (A hibás borok meg nyilván egyáltalán nem játszanak.)
Nekem amúgy a cabernet franc-uk tetszett, összenézném pár jobb Loire-mentivel. Mondjuk megnézném, hogy hogyan állnak meg szerkezetileg, ízben szerintem bírják a versenyt. (Magában ez persze nem lenne túl nagy érdem ebben az összehasonlításban.)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.03. 15:21:09
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.03. 20:02:08
(Btw, a Maligánt elkerülték. Gál rozé volt pl.)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.04. 00:44:03
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:00:54
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.01.04. 12:02:56
rozét nem elemezni kell, hanem inni, akkor, ha szomjasak vagyunk, nagy kortyokban
(mondtam bölcsen :))
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.04. 12:36:58
shiraz 2011.01.04. 13:31:02