HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Disznókő Kapi 6 Puttonyos Aszú 2005

2011.01.03. 18:00 AG 2.0

Megmondtam előre, nem pezsgős, hanem aszús koccintás lesz szilveszterkor, ha van egy ilyen világklasszis borunk, nem lenne hülyeség bevezetni ezt általánosan. Persze nem rendeleti úton, az semmi jóra nem vezet. Úgy emlékszem, a néhai Borbarátnak egyszer régen volt egy ilyen kezdeményezése, évekkel ezelőtt, csak elhalt egykettőre. Bár az is lehet, hogy álmodtam az egészet. Egy szó, mint száz: ha a kezemben lennének a bormarketingpénzek, fix, hogy indítanék valami kampányt. (Mindez természetesen semmi olyasmit nem jelent, hogy ne szeretném továbbra is a pezsgőt nagyon, ennek is adtam már tanújelét nemegyszer, és fogom is még sokszor, zárójel bezárva.) A fősodorhoz visszatérve, a Disznókő – mint köztudomású, a legkiválóbb hegyaljai birtokok egyikét tisztelhetjük benne – második Kapijára esett az ünnepi választás. Ezt a bort volt szerencsém megkóstolni egy-két hónappal ezelőtti hivatalos bemutatóján, roppantul tetszett akkor. Nem annyira, mint az első, ezerkilencszázkilencvenkilences Kapi a maga idejében – amelyet ifjúságában életem legfinomabb sok puttonyosának találtam, amelynek Csite kolléga egykor kiosztotta a jól megérdemelt tízest, és amely még mindig duzzad az erőtől –, de mégis éppen eléggé. Világos szín, disznókősen gyümölcsös-fiatalos illat, jó sok bájos barackkal. Szép, az nem vitás – de az imént említett bemutatón elegánsabbnak, színesebbnek és komplexebbnek éreztem. Szájban most is többet ad. Krémes, vastag, ugyanakkor energikus és lendületes, élénk, ám a pincészettől megszokottnál kissé moderáltabb savakkal, okos egyensúllyal, tiszta, hosszú-hosszú utóízzel. Nagy formátumú bor, egy árnyalattal kellene gazdagabbnak lennie orrban, hogy feljebb lépjen a magától értetődő 8 pontnál. De emelkedhet majd, hiszen körülbelül száz évig fog élni.

5 komment

Címkék: 2005 tokaj disznókő nyolcpontos aszú hatputtonyos kapi

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Én is szemezgettem ezzel a borral, de 16e forintom még karácsony/újév tájékán senincs. Azügyben meg mélységes egyetértésem, hogy berber szokás alkalomra pezsgőzni (ez tartja itthon életben az ágazatot), annál a BOR sokkalta emelkedettebb...
@zoli: Igen, nekem is ez jutott eszembe erről az ötletről. Én speciel Tokajival koccintottam az új évre és pezsgővel búcsúztattam az ó évet :)

A "Tokajit az ünnepekre" jelmondattal semmi más baj nincs mint az, hogy a jó Tokaji aszú az bizony drága.

Mondjuk a nép az nem is sámpánnyal koccint éjfélkor :) hanem sűrítménnyel feljavított vacak lőréből készített tankpezsgővel... Ilyen alapon egy szép kései szüret simán helyettesíthet egy sokputtonyos aszúbort :)
egy jó bella vita édes pezsgő 399 Ft - ért...
Hmm...pezsgő, konyak. Az embereknek fogalma sincs,hogy mit isznak. Konyak nem egyenlő brandy (weinbrand), pezsgő (tankpezsgő) nem egyenlő champagne.
A szilveszter és/vagy újévköszöntő aszúzás jó ötlet, egy jobb champagne is ott van 5-10-15 ezer ft körül, akkor inkább a hazai borágazatot segítsük :-)
jó champagne azért inkább 10e-től indul :)