HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Figula Sáfránykert Olaszrizling 2009

2011.01.28. 14:00 AG 2.0

A múltkori nagy olaszrizlingezés másnapján meglátogattam a Figula família pincészetét, elég régen nem jártam náluk, ideje volt. Figula Mihály munkásságát mindig is nagyra becsültem, pláne azután, hogy a 2000-es évek elején bekerültek a szortimentbe az első dűlős tételek. Az is nyilvánvaló volt, hogy a következő generáció színre lépésével – amelynek végül is fájdalmasan korán volt muszáj bekövetkeznie – semmit sem fog romlani a színvonal. Az ifjabb Figula céltudatos és dinamikus embernek tűnik, aki tudja, mit akar, és végre is bírja hajtani a terveit. Először is szétnéztünk a Balatonszőlős környéki, igen szép dűlőkben, láttam az arácsi parcellát, a Sáfránykertet és a többit, világos, hogy ezekről a területekről csakis kiváló bort lehet és szabad készíteni. Minden évjáratban nincs csúcsbor, Figuláék sem 2010-re lesznek legbüszkébbek, ezzel együtt az alapkategóriás olaszrizling – mindennek bele kellett kerülnie most – vagy a szokásosnál sűrűbb rozé több, mint vállalható, a sárgamuskotályról nem is beszélve. A napokban aztán apránként elkortyolgattam két olaszrizlinget, egy 2008-as csopakit és egy 2009-es Sáfránykertet, eljött az idő, hogy bejegyzést fogalmazzak. Különösen utóbbi miatt. A múltkori posztban megállapítottam, a 2009-es arácsi a legjobbak közé tartozik az országban, most azt kell hozzátennem, nem lőtte el vele a pince az összes puskaporát. Késői szüret, 15-ös szesz, olajos mozgás, vastag ablakok, súlyos bort sejtető szín. Illatai mélyek, erősen fajtajellegesek, dől belőle az, amit rezedának mondanak. Mellette kis botritisz, mozgatás után gyümölcsök, virágok. Nagy test, sűrű hömpölygés, sok-sok zamat, ásványosság, finom, élénk savak. A végén csipetnyi alkoholos kesernye. Komoly 7 pont. A csopaki az ötös és a hatos közt billegett, kevésbé színesen. Úgy tűnik, 2009 a nagy meleg ellenére izgalmasabb, összetettebb savszerkezeteket produkált, mint 2008. Figuláéknál mindenképpen.

7 komment

Címkék: balaton olaszrizling figula hétpontos 2009

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AG, lassan olyan erzesem van, hogy nekem irod a postokat :)
utobbi idoben vagy azt irod le amit eppen megittam vagy amirol info kell. A nagy olaszozas kapcsan ez egy olyan bor volt amirol szivesen lattam volna infot... es tessek
@e_easy: igyekszik az ember a maga komótos módján :)
Beszereztem. Kell ennél több?
@fugu: Hát, mondjuk még egy palack nekem, ha már így szóba hoztad?
@Szomjas Gödény: Rendben! Bár fura lesz, ha beállítok a Furmintra egy palack Olasszal.
Tegnap kóstoltuk csehekkel-morvákkal a Bordomát, Arácsit és Sáfránykertet. Nekik a Bordoma volt a legotthonosabb a maga frisses eleganciájával, kesernyéjével. Az Arácsit elismerték, szerették, ünnepélyes bornak tartották. A Sáfránykertet már majdhogynem nehezen emészthetönek vélték, bár természetesen tisztelettel néztek fel rá. Érdekes hogy mi magyarok kimondottan szeretjük a nagy, testes fehérborokat, a környező népeknél talán kicsit jobban.
süti beállítások módosítása