HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Billecart Salmon Brut Reserve

2011.02.17. 10:00 AG 2.0

Vannak boros alapkérdések, amelyeket fel szoktak tenni egymásnak a kedves emberek, a fehéret vagy a vöröset, a szárazat vagy az édeset szereted, ilyenek. Szerintem az már egy szint az egyedfejlődés – ne legyünk nagyképűek, inkább a borbolonddá válás – útján, amikor az a válasz ezekre a felvetésekre, hogy nem számít, csak tényleg érdekes, izgalmas, klassz legyen. Majd a következő szint az, amikor az ember megszereti a pezsgőt. Az igazit. Nemrég volt egy rövid, de kellőképpen abszurd vita a tumblr-en erről az italról, ennek keretében olyanok íródtak le egyéb furcsaságok mellett, hogy az ilyesmit felnőtt ember meg nem issza. Ez azért elég nagy marhaság. A jó pezsgő nem kicsit jó, újabb és újabb termelők próbálkoznak vele hazánkban – miközben a nagyok is dolgoznak rendületlenül –, lassan tehát elnyeri az őt megillető helyet a közösségi köztudatban. Ebben a bejegyzésben mindazonáltal egy Champagne a címszereplő. Az utóbbi időben teljesen belehabarodtam ezekbe, nagy szerencse, hogy ritkán jutok el a Drop Shopba, ha gyakrabban sikerülne, már rég legatyásodtam volna. Sosem bírom ki ugyanis Champagne nélkül. A Billecart Salmon Brut Reserve most nem onnan volt, hanem innen, és a tiszteletre méltó hagyományokkal rendelkező pezsgőház alapkategóriás terméke voltaképpen. Három fajta házasítása, a chardonnay-n és a pinot noiron túl nem kevés pinot meunier-t is tartalmaz. Elég világos szín, szemnek kedves gyöngyözés. Friss, gyümölcsös, élénk illat, élesztőssége annyi, hogy éppen jólessen. Közepes test, játékos szénsav, finom sav, kellemesen üde zamatok, nulla oxidáltság. Nagyon száraz. Nem súlytalan, de nem is nehézkes, vibrál és jókedvet ád. 7 pont. Pénzbe kerül, de születésnapja például mindenkinek van. Az imént említett szintek után következő talán az lehet, amikor már az érleltebb, sokéves pezsgők is megkedvelődnek. Itt még nem tartok, nemcsak anyagilag, másképp sem.

3 komment

Címkék: hétpontos champagne billecart salmon

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóban, én is csak sampányt iszom, még ha tízezer alatt nem is jutok hozzá. Esetleg még a nagy Törley rúghat labdába. Vagy egy-két kézműves termelő, még ha a sokoldalú Bortársaságnál nem is jutok hozzá.
@Zephyrke: nekem azért egy jó garamvári is jól szokott esni
@AG 2.0: Igazán jó ízlésre vall! :):)
süti beállítások módosítása