HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

10 badacsonyi kéknyelű 9 termelőtől

2011.02.20. 14:00 AG 2.0

Kitaláltuk, csinálunk egy kis kéknyelűkóstolást, úgy is lett, beszereztünk tíz tételt, elég rendes merítés ez, bár természetesen kimaradtak néhányan. Összegyűltünk Szentendrén öten, az utolsó pillanatban eldöntöttük, kivételesen vakon fogunk kóstolni, utólag azt mondom, jól tettük, nem kevés érdekesség következett ebből. A kéknyelűről mint fajtáról nem akarok sokat mesélni, az alapinfókat ismerik, különlegesség ez és hungaricum, szinte csak Badacsonyban fordul elő, ott sincs belőle sok. Valamiért mindig nagyra tartottam, talán ritka előfordulása miatt, vannak ellenben ismerőseim, akik szerint egyszerű, unalmas bort ad. Engem klasszis zöldveltelinikre emlékeztet legjobb pillanataiban. Eszembe jutnak régi Szeremleyk, igencsak ízlettek, az utóbbi időben is bejött kettő, előbb Váli Péter 2008-asa, majd Szászi Endre 2009-ese kapott hétpontos minősítést. Mindkét termelő szóhoz jutott ezúttal is. Nem kapkodtunk, előbb szépen végigvizslattuk a mezőny tagjait, majd az első körös tapasztalatok alapján haladtunk a gyengébbektől az erősebbek felé, és csak az újrakóstolás után lepleztük le a palackokat. A Demján Pince 2007-ese értékelhetetlennek volt, de nem termett babér Szeremley Huba 2005-ösének sem, barátságos, érett illatával nem volt gond, ám a tolerálhatatlanul citromos savak totálisan élvezhetetlenné silányították. A Matias Pince nem fahordós 2008-asa hiába kapaszkodott a négyesért, nem úgy a barrique verzió, amely szűk 5 pontig jutott. A kicsit intenzív fa le bírta kerekíteni éleit. De ne szaladjunk előre, hisz két 4 pontos osztályzatot is rögzítettünk, mire idáig értünk: az oké kategóriába került az Istvándy Pince tipikus technobornak sejlő 2009-ese, valamint a kétéves kora ellenére ezen az estén enyhén oxidált benyomást keltő 2008-as Laposa. Hat boron túl voltunk, négy maradt, köztük a Varga Pincészet 2009-es Aranymetszése. Már az Istvándyt is Vargának tippeltük, a következőt meg pláne: kiderült azonban, hogy a határozottan szénsavas, erősen alkoholos, de azért gömbölyű és jól iható 2009-es Szászi Endre pincéjéből került elő. Nem hallgathatom el: ez a kb. 5 pontos darab nyomába sem ért annak a másiknak, amelyet néhány hónapja oly nagy örömmel emeltem egekbe. Két egyforma rajnai üvegünk volt még betekerve, meg egy bordeaux-i, erről látatlanban is tudtuk, hogy a feltörekvő Bakó Ambrus 2009-esét tartalmazza. Hogy izguljunk, mi lesz a vége, Bakót előrevettük, noha egyértelműen a két legklasszabb egyike volt. A 14 feletti szeszt kicsit soknak éreztük, kárpótolt érte a teltség és a rengeteg zamat, 6 és 7 pont közé lőttük be, összesítésben második helyre tettük. Ott volt még a kérdés, ki lesz az első, ki a harmadik. A bronzérmest is elegáns illatúnak, frissnek és harmonikusnak találtuk, 5,5-6 pontra teljesített, a hasonló karakterű győztes ugyanakkor komplexebbnek, színesebbnek, okosabbnak mutatkozott, bejelentkezett a 7 pontért. A fóliát lehántottuk, nem volt többé titok: Váli Péter 2009-es munkáját tisztelhettük benne. Ő nyert. Persze nem kérdés: a Varga Pincészetnek sincs oka szégyenkezni a harmadik hely miatt. Készítsenek ilyeneket sokat. A tanulságokat azért levontuk szerényen. Bónusz: élményeinkről itt egy másik beszámolót is elolvashatnak.

20 komment

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos varga pincészet badacsony kéknyelű hétpontos szeremley laposa demján istvándy szászi bakó matias váli

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nem sok Varga bort iszom, de be kell vallani, az Aranymetszés sorozat el lett találva. Az Olaszrizlinget valahol 800Ft-ért is meg lehet venni és sztm. ez nagyon magasan best buy.
A Váli 2009-es Kéknyelűhöz nyáron volt szerencsém és én is alaposan megforgattam az üveget az első korty után...
A Demjánhoz tegyük hozzá, akciósan 1700 Ft a Corában...
@muskotály küvé: arra gondolsz, nem éppen besztbáj?
Kellene egy rovatot indítani: igen rossz borok nem kevés pénzért...
Egy időben gondolkodtam, hogy írok metszési könyvet "Nagy fákon kis termés" címmel, de aztán lustaságom megakadályozta a grandiózus terv megvalósítását.
@Hepci: azért a gyalázatos lőréért akármennyi pénzt kérni is arcátlanság.
@Hepci: engem az őszibarack metszése érdekelne...
@muskotály küvé: szeretnél nagy fákon kis termést? :)
Mit csináljunk, tanítsalak metszeni?
@Hepci: tavalyelőttig egyik szomszéd metszette, de tavalytól nem játszik. Tavaly én metszettem, könyvből - nem tudom, mi lett volna, ha virágzáskor nem fázik meg, így egy szem sem termett.
@muskotály küvé: ha követed a tanácsaim, ezt az eredményt simán hozod fagymentes évben is. Sőt, ha saját kezűleg megmetszem, még a fák is kipusztulnak. :)
@Hepci: az egyik már tavaly megérezte, mi vár rá, és inkább öngyilkos lett: )
no, a házifeladat pótlása gyanánt vettem egy váli 2009-est ma, este ránézünk.. ;)
@Parci: El is fog fogyni. Ez a bor minden alkalommal tatszik. Az olaszt is ajánlom.
@fugu: kellemes, jó ez a kéknyelű, de 7 pontot tőlem biztosan nem kap. 6 pont, tök korrekt, finom.
@Parci: Ezen nem veszünk össze. Nem ismerek 7 pontos kéknyelűt. A Szászit szerettem még...
@valópapa: Váli budaizöld fröccsel vezettük fel a kóstolást, utána Szászi évjáratos olaszrizling következett, majd jött az aranymetszés, ami rövidúton a lefolyóban végezte, és folytattuk még a sort jobbnál jobb borokkal. A lényeg, hogy az aranymetszés volt az este mélypontja.
Ennyit a nagyon eltalálásról.
@AG 2.0: 2008-as (ha jól emléxem).
@ROBERTO: az a néhány aranymetszés, amit eddig ittam, kifejezetten jó volt. (Olyan már előfordult, hogy ezen felbuzdulva vettem egy "sima" Varga Rozét, az a hányásszagú lőre nálam is a vécében végezte.)
Találtam egy nagyon jó kéknyelűt: Váli, 2009-es, de kései szüret. Fél literes üvegben árulják a Kézműves Borok Házában. Nem mondaná meg az ember, hogy decemberi szüret, mert természetesen nagyon koncentrált, de semmi mazsolás, barnás íz nincs benne. Száraz, 13,5-ös alkohol, szerintem nagyon harmonikus.
@Szomjas Gödény: a kései szüretelésű borokban szokott lenni amolyan mézes, avaros, oxidált karakter, arra gondoltam, ha így jobban érthető...
De lényeg az, hogy ennek a bornak egyáltalán nincs ilyen jellege; számomra nagyon különleges és önmagán túlmutató bor: ha decemberben szüretelt Kéknyelűből ilyen elegáns, friss, harmonikus, nemtúlalkoholos, stb. bort lehet csinálni, azt jelenti, érdemes lenne a termelőknek a fajtára nagyobb figyelmet fordítani.