HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Öt csopaki a Szent Donát pincétől

2011.02.21. 18:00 AG 2.0

Kovács Kálmán és Tamás csak 2001-ben kezdtek borászkodni Csopakon, de sok évtizedes családi gyökerekről van tudomásuk. Megvan a pince, a borház, az étterem, betelepítették a területeket, három hektáron gazdálkodnak, az építőmunka ugyanakkor még zajlik. A középpontba az olaszrizlinget helyezték, okosan tették. A Szent Donát nevet választották, ez némelyeket zavarhat, azokat legalábbis, akik még emlékeznek rá, hogy Garamvári Vencel dél-balatoni vállalkozását egykoron St. Donatusnak hívták. Kovácsék kiváló dűlőkkel rendelkeznek, van szőlőjük a Berekhátban, a Sáfránykertben, a Nagykútban, a Szitahegyben, ezek jó részét Jásdi István vagy Figula Mihály munkássága révén már ismerhetjük. Kézműveskednek, igyekeznek természetes szőlőművelési és borkészítési eljárásokat alkalmazni, bakműveléses rizlingjük is van, mostanában fordult termőre, öreg tőkéket is birtokolnak. A roppant fiatal és rokonszenvesen ambiciózus Kovács Tamás nemrég megtisztelt néhány palackkal, mondván, kíváncsi lenne a véleményemre. Mostanra végigmasíroztam a soron, ideje elmesélnem, mit gondolok. Öt bort kóstoltam eddig, a legjobbak a 6 pontos szint körül teljesítettek. Kettőt tudnék kiemelni, a nagykúti olaszt és a Kisrizlinget, utóbbihoz szedték a szőlőt arról a bakműveléses parcelláról. Mindkettő ígéretes matéria, de az a benyomásom, hogy mire elkészültek teljesen, addigra elveszett belőlük a gyümölcs egy része. Tiszták, tartalmasak, de nem elég frissek, életteliek. A Kisrizling egyébként ott volt a nagy olaszrizlingezésen, tetszett a sorban, a kollégának is bejött. A Bodonkúti más, mint emezek, friss-barátságos-színes illattal kezd, ám itt ízben nincs oly mértékű harmónia, amely maradéktalanul elégedetté tehetne. A chardonnay-ból és olaszból házasított Tramontana is sűrűnek, de kócosnak találtatott, a sauvignon blanc-nal szemben pedig pirkadt színe miatt támasztottam kifogásokat, amúgy minden egyéb tekintetben dicséretet érdemelt. Most látom, olyan ez a bejegyzés, mintha csalódott lennék, holott nem is. Összességében azt gondolom, az irány természetesen jó, az eredmények ígéretesek, de még van hova előrelépni. Drukkolok, hiszen aki az olaszrizlinget becsüli, csakis jó borosgazda lehet.

5 komment

Címkék: balaton olaszrizling hatpontos csopak 2008 2009 szent donát

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Anno én is szösszentettem valamit róluk, a benyomásom hasonló volt. Tetszett a borok acélos tisztasága.
és a környék egyik igazán jó éttermét is nekik köszönhetjük, sok sikert kívánok a munkájukhoz
kisrizling nekem is kifejezetten bejött anno (több más borukkal együtt). Szerintem fogunk a jövőben még hallani a Szent Donátról szép dolgokat.
Hát, elég bátor az árképzés ráadásul a pincénél; de nyáron úgyis előfordulok Csopakon, felnézek egy-két pohárra.
@Cirfandlia: menjünk együtt! Én kóstoltam tőlük, de sajnos strandidényen kívül egy partközeli boltban, ahol félbehagyott üvegből kínáltak - szerintem kevésbé kilevegőzötten sokkal jobb lehet.

Egyébként azt hiszem, hogy a gazda előfordul az Alkeszen, sztem jól kijönnénk vele.