HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Somlói Apátsági Pince 2008/2009

2011.02.25. 08:30 AG 2.0

Elmentem csütörtök este a Somlói Apátsági Pince pinceáronos kóstolójára, végre találkoztam Balogh Zoltán frontemberrel, sokkal lazább srác, mint gondoltam, és egész jó előadó. Erről a nem túl nagy – bár a borvidéki adottságokat nézve nem is parányi –, háromhektáros, néhány ezer palackos borászatról megemlékeztem már egyszer-kétszer, megint megteszem. Több érdekesség is eszembe jutott ugyanis. Az egyik, hogy úgy tűnik, gyarapszik a minőség közönsége. Telt házas volt a rendezvény, lehettünk negyvenen, számomra ismeretlen arcok bőséggel; ráadásul több hasonló program is volt a magyar fővárosban ekkor, köztük Takács Lajos-retrospektív a Terroir Clubban. A másik, hogy a SAP lassan kinövi a feltörekvők kategóriáját, és Somló egyik meghatározó termelőjeként lesz ildomos emlegetni. A harmadik, hogy kellett ehhez egy kitűnő évjárat. Ezt nem úgy értem, hogy 2009-ben a paszuly is hús volt, hiszen tudjuk, bár sokáig klasszul alakultak a dolgok, a nyári jégverések belepöktek a levesbe. Ezzel együtt Baloghék olyan borokat készítettek, amelyekkel levettek engem a lábamról. Felteszem, nem vagyok egyedül, akik stílusváltást észrevételeznek, de azt nem tudom, hogy a többség is annyira örül-e ennek, amennyire én. Nem először mondom, a 2007-esek vagy a 2008-asok számomra túlméretesek voltak. Frappánsan fogalmaz az Alkesz-szerző, amikor a 2009-es olaszrizling ürügyén azt írja, korábban úgy érezte, "egy palack SAP-bor beltartalma egy karton átlagborénak felel meg – ez a szorzó most lement háromra". A karton stimmel – a három palack túlzás. A 2009-eseknél megvan nagyjából az egy az egyhez arány, noha persze jóval gazdagabbak, színesebbek, izgalmasabbak ezek az átlagnál. Hét tételt kóstoltunk, két 2008-ast, öt 2009-est, a kontextusnak hála beszédes volt a különbség. A 2009-es, nagyjából ötpontos tramini még nem hozott lázba, a 2008-as furmint tetszett – abból az évjáratból talán ő sikerült a legjobban –, hogy azután ugyanebből a fajtából a 2009-es máris hozza a flasht. Tiszta ízű, egyenes, kifinomult, tartalmas bor, el is nyerte tőlem a sor legjobbja címet, holtversenyben a nemrég agyondicsért juhfarkkal. A frontember nem biztos benne, hogy ez utóbbi – érdemeinél-képességeinél valóban népszerűbb – szőlő és a bora biztosan ér valamit, nekem meggyőződésem, hogy igen. Az olaszrizling többre hivatott, véli Balogh, ez nyilván ki is derül apránként. De ha már 2008/2009: a hárslevelűknél mutatkozott meg az a bizonyos differencia a leginkább. A hatalmas savú kolosszus mellett sokkal kívánatosabb volt az elegáns és intelligens másik, amúgy annak ellenére, hogy van benne egy nehézkes illatjegy. Ha jól értem, amit a borosgazda állítani szokott, ebben a stílusváltásban nemcsak az elhatározás játszott szerepet, talán még inkább benne voltak az évjárati sajátosságok. Akárhogy is, a magam részéről nem bánnám, ha innen már nem lenne visszaút.

5 komment

Címkék: olaszrizling somló furmint hárslevelű 2009 juhfark somlói apátsági pince gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

A juhfarkot (-at?) és az olaszt én is kóstoltam nemrég; mindkettő kifejezetten tetszett, (ez volt életem első iható juhfarkja)
én bánnám, ha nem lenne "visszaút". a 2008-as juhfark nálam kultikus holmivá nőtte ki magát. szerencsére a 2010-esről "tudom", hogy ütős lesz. :)
off (kicsit) Érdekes, nekem is eddig egyszer volt alkalmam találkozni személyesen Balogh Zoltánnal, és nekem is az volt az első reakcióm, hogy sokkal lazább, mint amilyenre a kommentek alapján számítottam :)
on: A 08-as furmint nekem is az évjáratból a kedvencem, határozottan kíváncsi lettem a 09-esre.
@drbarta: Off (kicsit). Így van.
Nagyon szép beszámoló. Köszönöm.