HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Meghatározó borok 1. BB Merlot

2011.06.21. 11:30 AG 2.0

Sorozatot indítok hirtelen. Összeszedtem tizenkét bort 2000 előttről, amelyek annak idején komoly hatást gyakoroltak egyedfejlődésemre. Vagy egyszerűen emlékezetesnek bizonyultak különböző okokból. Írtam már többször, életem korai szakaszában viszonylag sok házibort fogyasztottam szűkebb hazámban – valamennyit remek direkttermőkből házasították, egy későbbi részben lesz szó róluk –, amelyeket azonban csak bizonyos megszorításokkal lehetett kulturális jelenségként értelmezni. Élvezeti cikknek is csak az alkohol hatása felől nézvést számíthattak. Noha a kultúra a 80-as években Kápátalján elérhető magyar borokkal összefüggésben sem került szóba, a minőségi különbségek szembeszökőeknek bizonyultak. Szemelt rizlinget vagy tokaji furmintot mégis legfeljebb ünnepekre vásároltunk, hiszen jóval drágább volt, mint az, ami megtermett a lugasban, és csak a hozzáadott cukorért kellett pénzt adni. A BB félédes merlot-jának egy palackját ajándékba kaptam magyarországi vendégeinktől. Busznyi jó fej turista érkezett határon túli magyarokkal ismerkedni 1989 környékén, egyikük nálunk hált, ő tisztelt meg vele. Nagy becsben tartottuk, sokáig nem hágtunk a nyakára, vártuk az alkalmat. Ám egy este egyedül voltam otthon – családom felmenőket látogatott a vidék vidékén –, amikor betoppant V. Prof barátom barátnőstül. Radikális vodkázásba és világmegváltásba bonyolódtunk hamar – rendszerváltó időket éltünk –, fogyott a folyadék tempósan. Mígnem egyszer csak elfogyott. A jókedv hiányára már nem panaszkodhattunk, de a szomjúságra még igen. A merlot-s palack ott állt a polcon, a kísértésnek nem tudtunk ellenállni, kibontottuk. Rubintos színnel, harmonikus, gyümölcsös illattal hengerelt le kapásból a vizespoharakba töltött ital. Ízei teltek voltak, kedvesek, tanninja – a kifejezést öt-hat évvel később ismertem meg – bársonyos, lecsengése finom. Édességét cseppet sem éreztük túlzónak. Morcos, erős veresekhez szoktunk, volt okunk dicsérni a BB-termék friss tisztaságát. Üdítő, tízpontos élményben részesültünk. Volt folytatás is, de a vodka-bor menet következményeinek konkrét kifejtésétől eltekintek.

18 komment

Címkék: merlot bb gondolatmenetek meghatározó borok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hat nekem a kezdetiek nyilvan negativan befolyasoltak az egyedfejlodesemet es a memoriamat is :)
ez olyan szép, hogy mindjárt veszek egy karton félédes BB Merlot és elteszem. 2030 - 2040 érik majd el csúcsukat. Most még kuszák egy kissé..
Régóta gondolkodom rajta, kéne csinálni egy antiborvidéket, avagy a világ legrosszabb borát termő régiót, Debrecen központtal, esetleg a határon átnyúló szerveződések szép példájaként, Kárpátalja sík vidékeit is hozzá lehetne csapni. Egy othello-delavári fuxos küvéről hetekig zengene a szubkultúra...
Régen jártunk Tiszára vízitúrázni; egyik debreceni srác hozott házibort. Ha valaki volt ilyen túrán, el tudja képzelni, milyen lehetett az a bor, ha ott sem fogyott el egy hét alatt sem. (Csalinak jó volt: a kenuval szimpatikus társaságok mellé lavíroztunk, megkínáltuk őket, akik igyekeztek udvariasak maradni és dicsérték, hogy jó, de kóstoljuk meg az övéket, az talán még jobb. Így a debreceni mennyiségének többszörösét megittuk, úgy, hogy az majdnem teljesen megmaradt.)
Édes vörösbor számomra egyenlő a szörnyűséggel.
Az a szörnyű, hogy ez a mai napig megvan, mert van rá kereslet. Erre van.
@Az ős kaján: Nyilván nem volt még szerencséd mondjuk egy Kaló Turánhoz.
@Az ős kaján: Látszik, hogy Te is beálltál az üvöltő dervisek közé, és olyanról mondasz véleményt, amit nem ismersz.
Tehát ugye van az édes vörösbor, ami túlérett szőlőből készül, és nem erjed ki az összes cukortartalma. Ritka, különleges élmény, mindenkinek ajánlom. Ha nem értenéd, hogy mire gondolok: ménesi kadarka aszú.
Aztán van az édesített vörösbor, az említett BB Merlot is ide tartozik. Ezt a kategóriát valóban én sem ajánlom általánosan, de nem mindegy, hogy egy 18 mustfokos merlot szőlőből készült bort édesítenek meg, vagy egy 15 mustfokos kékfrankost. Függetlenül attól, hogy mindkettőt lehet legálisan készíteni, azért nem mindegy, az ízélmény szempontjából.
@hegyaljai: tisztelettel, sztem majdnem teljesen mindegy.
Látod Albert, maris rohannak a népek a feledés merlot-ért:)))
@demisec: ez egy komoly kérdés :)
burgundia tükrében pláne :)

Jól sejtem, Albert, hogy a jegyzet - szóhasználata alapján - sokkal később készült? Ennyire meghatározóak voltak az emlékek?
BB nagyburgundi, 80-as évek második fele. Természetesen kizárólag kólával, mert az kihozta a benne rejlő harmóniát.
Albert, gratulálok. Egyik legjobban sikerült írásod. Most csak irigykedünk, hogy abban az időben simán ki mertük osztani a 10 pontot és boldogok voltunk. Nekem katonaságon csehországban valamilyen hosszú rajnai-féle üveges és a lényeg, MAGYAR! zászlós szürkebarát volt a kedvencem. Természetesen édeskés. Hiszem, hogy bármelyik mostani kedvencemet, amire most már nem merek 10 pontot adni, simán lesavanyúztam volna. Azok a boldog szép napok ég veled...
@hegyaljai:

A BB-nek most rengeteg bora van édes felirattal, sajnos most ez lett a menő.

Vigasztalásul annyit hogy nemrég ittam ugyanilyen francia borzalmakat, a "csúcs" egy spanyol vagy milyen édes rozé volt. Tehát nem csak itt lettek ízlésficamosok a gyártók.

Másik véglet: Chatau Salánki C. sauvignon. Az asszony elnevezte "satö savanyú"-nak. Igaza volt, szentségtörés de kólával jobb volt.

Régi idők (szakközép) tuti bora: Dél balatoni félédes Zweigelt. Egyszer már igen csak illumináltan felturbóztuk meggyes ízesítésű pezsgőtablettával. Esküszöm úgy lett jó:))
Talán az ilyen BB édes merlot-k miatt jött divatba a VBK. Annak idején én nem tudtam tisztán meginni a vörösborokat, gondolom ez lehetett az átlagminőség. Így aztán kólával javítottam még fiatalon, aztán hosszú évekre leszoktam a borról, legfeljebb a kertben nyáron egy kis házi fröccsöt.
Nebazz, mi az egyetemen a következő kaját főztük:

Kollégiumi spagetti

Vegyél 25 deka marha(!)párizsit, apróra kockázd föl. Piríts meg egy kis fej hagymát apróra vágva, majd süsd meg rajta a párizsikockákat. Ha barnul, önts hozzá egy üveg pritamin(!) ketchupot. Egyet kell csak "rottyantani" rajta. Főzz spagetti tésztát, öntsd rá ezt a maszlagot, reszelj rá sooook Trappista sajtot.

Ajánlott ital: Nagyburgundi (félédes)

Brutális? Az. Ilyen az ember, ha egyetemista. :DDDD
@RAMBO: Kedvenc olcsó pesti kifőzdénkében a Kálvin tér mellett ezért még pénzt is kértek, sorban állt a tömeg. Mondjuk jól is csinálták, ez igaz :)
Ital nem volt, de biztos ezt ittuk volna, ha van.
Én is kedveltem anno. Azért nem nevezném meghatározonak de most is van belőle odahaza 1 palackom. Voltak jól sikerült évjáratok (pl. 1998) és több gyengébb. Talán ezért is maradt meg ez a palack. Őrizgetem, jó visszaemlékezni...
Ha akarod átküldöm a cimke fotóját hogy legyen a cikkhez képed.
Ez talán az eddigi legjobb poszt a blogon. De rohadt jó dolgunk van.
süti beállítások módosítása