HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Szent Tamás 2011 júniusában

2011.06.29. 19:20 AG 2.0

Az nagyon jó dolog, hogy Hegyalján szépen gyarapszik azoknak a pincéknek a száma, amelyeket más műfajokban megkeresett pénzből hoznak létre és működtetnek tulajdonosaik. Néhány ilyenről volt már szó blogomon, Barta Károlyétól Vissy Lászlóéig. A mádi Szent Tamás Pincészet is ebbe a sorba illik, a legújabbak egyikét tisztelhetjük benne. A vállalkozás egyik borásza ifj. Szepsy István, a másik – ez év januárjától – Balassa István, tehetséges fiatalokra bízták a lényeget a tulajdonosok. A Szent Tamás nem kizárólag a Szent Tamás-dűlőre támaszkodik, vannak területek a Nyulászóban, a Perczében, a Danczkában és másutt, nem sorolom fel mindet, alapos a honlap ezen a téren is. A szőlők általában korosak, a 60-70-es években telepítették őket, jó részüket kemény munkával kell(ett) rendbe szedni. A kétszáz éves pince és a hozzá tartozó ház a Battyhány utcában található, igényesen, okosan újították fel, színvonalasan néz ki. Épp épül a leendő feldolgozó, Mád kapujában vásároltak meg egy elhanyagolt objektumot, gőzerővel dolgoznak rajta a dolgozók. Úgy tűnik tehát, a feltételek adottak, már csak kiváló borok kellenek, hogy teljes legyen a kép. Az első Szent Tamás-évjárat a nagyon meleg 2009-es volt, a második a hűvös-csapadékos 2010-es, lengett az inga. Előbb a hordósakat néztük meg a pincében. Ásványosak, acélosak, tiszták – és meglehetősen savasak, 7-8 egység körüliek az adatok. A Nyulászó hárslevelűjét voltaképpen birtokbornak szánják, annak egészen remek, ám a Percze, de különösen a Szent Tamás furmintja többet tud nála. A borászok jelen állás szerint ettől a két dűlőtől remélnek kimagasló teljesítményt – a 2009-esek alapján is vélhető, hogy joggal. A tízeseket július-augusztusban töltik, a kilencesek tavaly májusban kerültek palackba, remek formába lendültek. Nekem nagyon bejöttek: mélyek, összetettek, zamatosak, meleg karakterűek. A Perczének és a Szent Tamásnak minden bizonnyal tudnia kell a 7 pontot nem helyszíni körülmények közt is, utóbbinak különösen. A pincészet pezsgőt is készít, Szentesi József közreműködésével, a csontszáraz kilences kísérlet ígéretes. Az első édes bort Mád irányítószámáról nevezték el, a 3909-es furmint is rendben van, bár kicsit megbújik a nagy szárazak árnyékában. Lesz szamorodni és aszú is, ezek értelemszerűen hordóban várják a sorsukat csendesen, majd meglátjuk, mire viszik. És van a tarsolyban még egy roppant izgalmas terv. E szerint minél több minőségi szőlőt termelő gazda integrálásával elkészítenék a mádi bort, komoly minőségben, évről évre nagyobb és nagyobb mennyiségben, olcsón, Szepsy szavaival rozéáron. Hogy vigye a város hírét messzire. Kezdetnek ez egyáltalán nem kevés.

3 komment

Címkék: tokaj mád balassa pincék és borászatok szent tamás pincészet ifj. szepsy istván

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Váóóóó, király kezdeményezés a mádi bor!!!! Nagyon jó ötlet, követendő példa lehet. Biztos veszek belőle majd ha elkészül.
Csatlakozom. Hajrá!
belefutok ranezek, amugy a honlap es a dizajn is jo, kicsit arvayra emlekeztet - biztos a kovek mkiatt