HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Puklus Aszúesszencia 2003

2011.07.22. 17:20 AG 2.0

Kis híján leestem a székről, amikor megtaláltam ezt a bejegyzést az Alkeszen. Rég elfelejtettem, hogy írtam ilyet, ilyeneket. Indulat, igazságosztó hevület van benne, kár érte. Persze a bor biztosan nem ideológiai okokból nem ízlett, de ha napjainkban találkoznék vele, inkább hallgatnék szerényen a rengeteg okoskodás helyett. Négy év nagy idő. A bodrogkeresztúri Puklus Pincészetről azóta mondtam egyértelműen pozitívat is: a 2007-es késői kövérszőlő előbb a Pannon Bormustrán jött be, aztán szólóban is. A szintén késői zéta és kabar sem tetszett kevésbé, majd a történet a címszereplő kibontásával lett kerek. Jeles évforduló alkalmából került elő a minap, jó választásnak bizonyult. Szép, fiatalos aranyszín, dús, komplex illat, sok-sok friss és aszalt gyümölccsel, elsősorban barackkal. A botritisz nem arrogáns, kenyérhéj, dohány, ilyesmi nincs. Jelentős test, krémes textúra, ezt roppant mód szeretem mostanában. Harapni lehet, édessége a magas cukortartalom és a nem különösebben erőteljes savak ellenére sem túlzó. Ízeiben finom frissesség játszadozik, hosszú, összetett lecsengését is ennek köszönheti. Elsőre a Hímesudvar kövérszőlője után mégis kevésbé tűnt kiegyensúlyozottnak, mint másnap, amikor egy csontszáraz, sok savú fehér után töltöttem belőle. Ekkor esett jól igazán. Árnyalattal több vibrálást elbírna, de a 8 pont megvan, oda lehet tenni a többi klasszis mellé.

4 komment

Címkék: 2003 tokaj nyolcpontos puklus aszúesszencia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem szégyen, ha változik az ízlésünk:)
@Benikuty: az is változik, de ebben az esetben szerintem másról van szó :)
@AG 2.0: nem ment át a mosoly tartalma:)
...nem lesz sok az a 8 pont? :-)

persze, tudom, ízlések és pofonok, de azért komplexitás meg hasonlók is vannak...

ettől függetlenül lenne olyan sauternes-i, amelyiket verne - de azért még inkább fejlődjenek így tovább Puklusék, míg lesz 8 pontos boruk is, nem?
süti beállítások módosítása