HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Marani Saperavi–Cabernet 2009

2011.08.08. 14:35 AG 2.0

Többször panaszkodtam nyilvánosan amiatt, hogy kitartó igyekezetem ellenére nemigen sikerül tényleg jó vörösborokat kóstolnom Grúziából. Persze nem adom fel – másmilyen típus volnék alapjában véve –, úgyhogy iménti kárpátaljai-ukrajnai látogatásom alkalmából is beszereztem két palackot. Meglepetten láttam, hogy a korábbi 11-12 körüli alkoholok helyett ezúttal 13 feletti adatok szerepelnek a címkéken. Arról is írtam már, hogy Grúziában nem a magyar, inkább a bolgár úton indult újra a borágazat fejlődése, kicsiny, családi vállalkozások helyett sok tőkéből épült nagypincészetek uralják a piacot, és igyekeznek megtalálni a réseket nemcsak a hagyományos célpontoknak számító szláv országokban, másutt is. A Telavi Wine Cellar egy ezek közül, több száz hektáron gazdálkodik, új telepítésein világfajták is találhatók, a borászat modern, a választék szerteágazó. A cég izgalmas kísérleteiről a lengyel ember számolt be nemrég az Alkesz hasábjain. A szortimentet minden jel szerint alaposan átgondolták, innen nézvést egészségesnek tűnik a piramis. A Marani pincészet nevére írt tételek a középkategóriát képviselik, a címszereplőt nem sokkal ezer forint fölötti pénzért vásároltam egy lembergi hipermarketben. A tőketerhelés nem volt alacsony, a bort felerészben autentikus saperaviból, felerészben cabernet sauvignonból állította össze a nemzetközi winemakercsapat. Középmély szín, fűszeres-gyümölcsös, biztató illatok. Közepes test, sima felszín, tiszta ízek, jó arányok, száraz, barátságos lecsengés. Tanninját és savait megcsiszolták, mennyiségüket tán kevésnek is találtam volna, ha korábban nem lett volna sok belőlük minden általam próbált grúzban. Így inkább örültem, és kiosztottam az 5 pontot. Végre-valahára. Van egy 2007-es Mukuzanim a Badagonitól, alig bírok magammal, annyira kíváncsi vagyok ezek után.

7 komment

Címkék: ötpontos cabernet 2009 grúzia saperavi

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Albert, az Arbatos cuccok milyenek? Valószínűleg az elkövetkező napokban nem megyek Lembergbe :)
@muskotály küvé: hirtelen nem tudom, mi van náluk. megnézem, aztán megmondom. az biztos, hogy borban komoly árréssel dolgoznak
@muskotály küvé: szerintem iszonyat drága, én leszoktam az Arbatról:(
@Benikuty: én sem megyek minden nap, de pl. a túró rudijuk ár-érték arányban még mindig a legjobb... Meg a halkonzervek is. Persze akinek volgográdi veje van, az másképp nézi a világot :)
@muskotály küvé: még nem az:),de hozott "ikrát". A túró rudit meg nem szeretjük.
@Benikuty: aki nem szereti a túrórudit, az másképp nézi a világot :)
@muskotály küvé: szerettem, amíg szerethető volt...:)