HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szent Tamás Percze Furmint 2009

2011.09.11. 22:45 AG 2.0

Anélkül ért véget a 20., jubileumi borfesztivál, hogy akár egy percre is feljutottam volna a várba. Így alakult, hiába ígértem meg többeknek is, hogy találkozunk, egyrészt a munkám miatt nem jött össze, másrészt e heti egyetlen szabadnapomon, vasárnap máshol kellett lennem. Ezek a fejlemények persze nem azt jelentik, hogy hirtelen abbahagytam az ivást, otthoni körülmények közt lapszerkesztés mellett is lehet borozni, pontosan ezt tettük VF kollégával csütörtökön. Jobbnál jobb darabok kerültek terítékre, két bejegyzés születik belőlük, ez az egyik. A hegyaljai komolyak közé igényességével, célkitűzéseivel, azonnal színvonalas szortimentjével egyik pillanatról a másikra berobbant Szent Tamás Pincészetet kapásból meg is látogattam nemrégiben, élményeimről beszámoltam lelkiismeretesen. Valami olyasmit írtam, a kétezerkilences Percze furmintnak idegenben is tudnia kell a hetest minimum. Nem írtam hülyeséget. A Perczét egyébként a legtöbbre hivatott dűlők közt tartják számon ifj. Szepsy Istvánék, amit meg a címszereplőről kell tudni, azt itt találják. Egy neves termelő jó nevű furmintjával engedtük össze, és olyan simán nyert, mint a pinty. Ellenfelének kiléte azonban homályban marad, mivel sokkal különb teljesítményre képes palackjával is találkoztam korábban. És akkor a lényeg. Szalmasárga, tiszta, fiatal szín. Dús, gazdag illat, körtés-almás, fajtajelleges illatokkal, az ásványosság is szépen megmutatja magát, a minőségi hordó sem marad észrevétlen. Az összkép több, mint kedvező. Nagy test, hömpölygés, összetett ízvilág. Bár az alkohol magas, bőven kordában tartják a nem túl intenzív, mégis játékos és finom savak. Átlag feletti méretei ellenére jól iható és barátságos, elsőként fogyott el az öt-hat fős mezőnyből. A nyolcas is szóba került, de gondolom, első évjáratnak az izmos 7 pont sem kevés.

5 komment

Címkék: tokaj furmint hétpontos mád 2009 percze szent tamás pincészet

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nekem furcsa, hogy "az ellenfél kiléte homályban marad", mert gyengébb a bor. Szerintem meg sem kellene ezt említeni, ha már szándékosan titkolni akarod.
@Holland Lovas: lehet, hogy az lett volna a helyes döntés
Nagyon jó borok ezek.
Életem egyik legerősebb sora volt egy új pincétől.
Igazi olyan volt,mint mondjuk a Trandformers 3 utolsó 1órája,töményen odavágott.
Egy amit mindig is nem értettem,hogy ok elhiszem,hogy így meg úgy,meg ilyen odafigyelés meg olyan odafigyelés,meg ennyi invesztálás,de sajnos ilyen árak mellett,nem sok Magyar borissza találkozhat ilyen rendkívüli élménnyel.
Igazi ünnepi borok a pénztárcámhoz viszonyítva.
Pedig de jó lenne ilyesmiket mondjuk 2hetente kortyolgatni,ez oly nagy kérés?Szerintem nem.Sok sikert kívánok nekik.Remélhetőleg lesz majdan elérhetőbb boruk.
@tunderninja: a cikkben linkelt pincelátogatásból idézve, érdemes remélni: "És van a tarsolyban még egy roppant izgalmas terv. E szerint minél több minőségi szőlőt termelő gazda integrálásával elkészítenék a mádi bort, komoly minőségben, évről évre nagyobb és nagyobb mennyiségben, olcsón, Szepsy szavaival rozéáron. Hogy vigye a város hírét messzire. "
@AG 2.0: nem hiszem, legalábbis nem szeretném bujdoklásba kényszeríteni az ilyen összehasonlító mondatokat. bár épp emiatt mondtam, hogy már nem fogyasztói blog vagy, hanem egy mindenes-diplomatikus-termelő-fogyasztó-felfedezőközi ismertető-egyeztető-párbeszédelő fórum, amire szükség van, és nem egyszerű feladat megvalósítani, nem is képes rá akárki, de ez már nem a kritikus szerepe. ha megmondod/megírod, akkor sem lett volna semmi alap sértődésre v másra.

@vörös és fehér: Szekszárdon is hallottam már olyan ötletről, hogy kéne hasonló bort csinálni nagy mennyiségben, kooperációban, de asszem ez még csak ötlet.