HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szabó Zoltán Pécsi Kadarka 2009

2011.09.18. 17:00 AG 2.0

A kadarka nagy szerelem, valószínűleg sokkal nagyobb, mint amekkorát a fajta alapesetben megérdemelne, de hát mekkora hülyeség lenne, ha a ráció mindenhová betehetné a lábát. A lényeg az, hogy az évtizedekig tartó érdektelenség után termelők tömkelege igyekszik kihozni belőle a maximumot, ami állítólag legalább hármójuknak-négyüknek sikerült már, kár, hogy engem még senkinek sem sikerült lehengerelnie. Másokat ezzel szemben igen, úgyhogy maradjunk annyiban, bizonyára nem figyeltem eléggé. Viszont: ha extraklasszisokhoz nem is, olyan kadarkákhoz csak volt szerencsém, amelyek bár nem ütöttek le a lábamról, inni azonban annyira jó volt őket, mint a pinty. Szabó Zoltán kétezerkilences pécsijétől sem világmegváltást vártam – megmondom, ahogy van, ilyesmire nemhogy bortól, komolyabb dolgoktól sem igen számítok –, hanem csak annyit, hogy a helyén legyen benne minden, és járjon a kedvemben kedvem szerint. Nem mondhatom, hogy zökkenőmentesen indult a kapcsolat. Kezdetben kicsit zordnak, morcosnak tűnt a bor, minden tekintetben. Ellenszenves épp nem volt, de mivel hullámzott a hangulatom aktuálisan, jobbnak láttam, ha elteszem a felét-kétharmadát. Teltek-múltak a napok, mígnem a vasárnapi főzés közben elővettem a maradékot. Hogy meghökkenhessek annak rendje-módja szerint. Színe tisztán-csillogón-áttetszőn piros lett, illatai kadarkásan fűszeresek-gyümölcsösek, szerkezete arányos, a korty sima, élénk, búcsúja barátságos, karakteres. Egy szó, mint száz, csúszott lefele az anyag tempósan, a legvégén a hatoson gondolkodtam, de sehogy sem szeretném elvetni a sulykot, maradjunk az 5 pontnál. Rémlett, hogy a szomszéd megénekelte már a tételt, rákerestem, tényleg csak utólag, oszt kiderült, őrület, mennyire hasonlóan alakultak a fejlemények. Ezzel együtt: a klasszis rajnai által meghódított csúcsok egyelőre nem kerültek közelebb.

5 komment

Címkék: pécs kadarka ötpontos 2009 szabó zoltán

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Szerintem azért jó pár klasszis (nagy) kadarka akad mondjuk Szekszárd környékén. Pénteken sikerült egy este alatt 23-at megnézni, hamarosan jön a beszámoló, de lehengerlő volt, az biztos.
@Kenszei: melyik volt "nagy"? Talán a Mészáros Szent Grálja, az meg ugye nem ér:) Inkább simán jók, finomak voltak, a játéktér inkább a töppedt jegyek megjelenése vagy elmaradása, a savas-édes ízek egyensúlyában nyilvánult meg. A tannin azért egy-két tételben már jobban érezhető, de sötét, fás kadarkát nem találtunk - szerencsére. Csak szaftos gyümölcsök á-tól cettig...
@zoli: jogos, de nekem például a Sebestyén Iván-völgyi vagy éppen Remete kadarkák megérdemlik a nagy jelzőt. De azért is került zárójelbe, a klasszis jelző sokkal jobban illik rájuk.
Ezek szerint több bátor ember volt aki bevállalta a "nagy kört" ...
Gratulálok Zoli - és egyben visszaigazolva látom magam a kadarkáddaql kapcsolatban!
(hogy én mekkora lúzer vagyok hogy csak 2 kartonnal vettem)