HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Kardos Betsek Furmint 2009

2011.09.21. 14:00 AG 2.0

A Kardos Szőlőbirtok teljesen új szereplő a tokaji mezőnyben. A mádi kispincészetet apa és fia viszi, az ifjabbik Kardos Gábort sokan ismerhetik, akik jártak már a Présház borkereskedésben, vagy esetleg a Sziget fesztiválon, szemben a nagyszínpaddal, rézsút. Idősebb Kardos a 80-as évek vége óta készít bort, korcsmát visz a településen, a palackozás sokáig nem merült fel. Ehhez az új generáció ambíciói kellettek, először a 2008-as évjáratból töltöttek tételeket. Komoly szárazak és izgalmas édesek produkálása a cél, a területek, a szőlők megvannak ehhez, a Betsek és a Padihegy ideális kiindulópontnak tűnik. Úgy rémlik, valamikor régebben kóstoltam a kétezernyolcas furmintot, és nem tetszett, öreg hordósnak, oxidáltnak éreztem. A címszereplő jelentős lépés a jó irányba. Késői szüret, termésválogatás, magas musfokok, izmos alkohol, 15 feletti maradékcukor, félszáraz kategória. Bontás után, első szippantásra ebben is érezni véltem valami bizonytalanságot, ami azonban hamarosan elillant, másnapra, harmadnapra pláne nyoma sem maradt, minden összevágott, hogy apránként elfogyhasson az utolsó cseppig. Világos szín, körtés-gyümölcsös illat, a háttérben némi ásványossággal. Elég nagy test, sima felszín, okos arányok. Hasonló analitika mellett a szesz és az édesség együtt meg is billenthetné, de nem teszi, a finom savaknak hála nincsenek egyensúly-problémák. Jó ízű, barátságos bor. A bicegős kezdés után belelendült, végül megsturcolta a 6 pontot.

Szólj hozzá!

Címkék: hatpontos tokaj furmint mád 2009 kardos betsek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.