HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Pezsgőt inni délelőtt, Bern főterén

2009.06.06. 08:43 AG 2.0

Május első felében öt napot Bernben töltöttem, a jégkorong-világbajnokságon, nyolc meccsel, negyeddöntőktől döntőig – a magyar válogatott helytállását-kiesését itthon néztem, dolgoznom kellett sokat, utána jöhetett a szórakozás. Bárhol legyek, nem tudok nem odafigyelni a borokra, meg persze nem is akarok. Iszom tehát, nem éppen tudatosan és szisztematikusan, de nyitottan, érdeklődve.

A fentiekből kifolyólag fogalmam sincsen, mely pincészetek boraihoz volt szerencsém, nagy vonalakban mégis érdemes felidéznem a dolgokat. Néhány pontban, mintegy. Sok éves tapasztalataim akapján azt feltételeztem, a jégcsarnokokban csak sörözni lehet, de Bernben kiderült, ez tévedés, kiváló fehér és vékonyka vörösbor is volt, két deciliter nyolc svájci frankért, nem olcsó, de hát semmit sem adnak ingyen ott.

A csavarzáras üvegekből műanyag poharakba töltött fehérnél is szívesebben ittam proseccót, minthogy mértek azt is. Üdét, frisset, ropogósat. Műanyagban szervírozták dettó, de pezsgőspohár – úgynevezett flute – alakúban, le voltam nyűgözve tetőtől talpig.

Zajlott az élet a jégcsarnokokon kívül is, nem volt kocsma, ahol ne kaptam volna finom bort, akár a fővárosban, akár Kleine Scheideggben, több mint 2000 méterrel a tengerszint fölött. Ittam vaudit és valais-it, chasselas-t és fendant-t – a kettő ugyanaz, csak másképpen hívják –, 10-12-félét minimum. Egyik sem volt átütő, de hibátlan volt egy árva kivétellel mindegyik, 4-6 pont között, leginkább egy Chablais tetszett meg, kértem belőle négyszer-ötször. Meleg, fűszeres illattal kezdett, tartalmas korttyal folytatta, olyan volt, mint egy jól sikerült chardonnay, nemcsak azért, mert a termőhely neve erősen emlékeztet a Chablis-ra.

Svájcban 15 ezer hektáron termesztenek szőlőt, a chasselas a legfontosabb fehér, kékben a gamay és a pinot noir hódít. Ebben az országban található Európa legmagasabban fekvő szőlőültetvénye, bőven 1000 fölött, elfelejtettem, konkrétan hol. (Update: Anna nem volt rest, mint én, tudta, konkrétan hol, és linket is küldött róla.) Úgy tűnik, komolyan veszik, amit csinálnak, bár a csúcsok felfedezéséhez természetesen nem jutottam közel, márpedig a lényeg egyik fele mégiscsak abban van, az mutatja meg a lehetőségek-képességek határait. Ehhez célirányosabban, felkészültebben kellett volna próbálkoznom. A lényeg másik fele viszont a mindennapok borában található, és nagyon jó lenne, ha Magyarországon olyanokat adnának a jégcsarnokokban, mint ott.

Ültünk egyik délelőtt Bern legmozgalmasabb tereinek egyikén, a szabadban, közel a csodazöld Aare hídjához, sütött a nap, néztük az autókat, a villamosokat, kértünk pezsgőt – prosecco nem volt, Freixenet-t hoztak helyette –, kóstolgattuk, kortyolgattuk, rettenetesen jólesett. Az élet szép, állapítottuk meg. Aztán este Oroszország bejutott a döntőbe. 2010-ben Németországban lesz a világbajnokság. Belegondolni is hátborzongató.

Szólj hozzá!

Címkék: svájc chasselas prosecco freixenet valais vaud

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.