HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Zemplén Hegyhát 5 Puttonyos Aszú 2004

2009.06.07. 08:28 AG 2.0

Tokajról még nem írtam, eljött az ideje, mégis az ország legfontosabb borvidéke ez. Ráadásul amikor azt mondogatom, vörösben, száraz fehérben messze nem verjük a világot, helyes hozzágondolni, hogy természetes édesben nagyon is ott vagyunk a spiccen. Nekem még soha nem sikerült édeshez viszonyulnom úgy, hogy gazdagsága, összetettsége, koncentrációja okán ne az aszú legyen az etalon. Továbbmegyek: minden borozásra korona, ha jut a végére aszú. A Zemplén Hegyhát identitásának kibogozásával bajban vagyok, ha jól értem, a Királyudvar második márkájáról van szó. De az sem világos, hogy készül-e ZH-aszú minden évjáratban, vagy a 2004-es csak egyedi próbálkozás volt. A 2004-es 5 puttonyos színe fiatalosan aranysárga, nagyon finom, furmintos-botritiszes illatokkal indít, gazdagon, frissen. Ízben folytatódik ez a vonal, de cseppet megbillen a harmónia. Finomsága és összetettsége rokonszenves, ám a savak nem egészen vibrálóak, 208 grammnyi cukrával nem feltétlen tartják a lépést. Ezzel együtt szép és kedves, vastag 7 pontot vitán felül megér, és még az is lehet, hogy szűkmarkú vagyok. Pláne, hogy árértékben is elég erős.

Szólj hozzá!

Címkék: tokaj hétpontos aszú zemplén hegyhát ötputtonyos

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.