HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Hol vegyek vajon mit? Terroir Club

2009.06.09. 07:41 AG 2.0

Sorozatot indítok, szolgáltató karakterrel. Az ország tele van szaküzletekkel, közértekkel, más kereskedelmi egységekkel, amelyek tele vannak borokkal, én meg szubjektív alapon elmondom, szerintem hova érdemes benézni, itt vagy ott mit érdemes megvenni, mire kell figyelni mindeközben. Első rész, Terroir Club.

A Terroir Club csak ősszel lesz hároméves, nagyon fiatal tehát, mégis megtalálta a helyét villámgyorsan. Azt nem tudom, a vásárlóit is megtalálta-e annyira, hogy üzletileg is megérje, de annyi biztos, az okosan kiválogatott szortimentnek, a világos és egyértelmű filozófiának, a tematikus kóstolók sorának hála a lelkes és elkötelezett rajongótábor létrejött, és szépen gyarapszik.

Kató "Open Your Mind" András résztulajdonos-főideológus elképzelése az volt, hogy az ország és a világ természethű borainak javát gyűjtse össze és kínálja egy fedél alatt, de tett engedményeket is, ha a helyzet úgy kívánta. Míg a külhoni termékek között mindenekelőtt olyanokat tartanak, amelyek a biodinamikus szemlélet alapelvei szerint készültek, a hazai felhozatalba belefértek olyan borászok dolgai is, akik nem ódzkodnak a bizonyos körökben az ördög művének tekintett fajélesztő használatától sem. Úgy vélem, ez nem gond: a lényeg nem a munkamódszerekben, hanem a termőhely előtérbe helyezésében van, és ha innen nézzük, a Terroir Club következetes. A természethű leginkább azt jelenti, hogy a termőhely, a szőlő többet számít, mint a borász, aki csak akkor avatkozik be, ha muszáj, akkor sem eszetlenül.

A klubosokat több húzásuk miatt is dicséret illeti. Kezdjük azzal, hogy külföldről például nemcsak Nicolas "Próféta" Joly, a Radikon, Pierre Frick és sokan mások engesztelhetetlenül filozofikus italait hozták be, hanem olyanokat is, amelyek valóban revelatívak, ott vannak a polcaikon egyebek közt a nagyszerű Domaine Huet és a Comte Armand palackjai is. Az évjáratokból mindazonáltal úgy tűnik, a magyar borfogyasztó akkor sem kapkod a nem magyarért, ha a terroirért él-hal. Mást ne mondjak, a pfalzi Eymann 2005-ös spätlese rizlingjeit már 2006-ban megkóstoltuk, és most is ugyanahhoz jutottunk hozzá. Nem is esett jól. Mint ahogy nem ízlett az éppen múlt pénteken vásárolt 2005-ös Királyudvar Sec – pedig 2006 októberében még 8 pontra értékeltem – és a 2004-es Pierre Frick-rizling sem. Szóval, mindenkinek azt javasolnám, az újabb évjáratokat válassza a Terroir Clubban is, ha vannak.

Ezzel együtt a magyar vonal erősebb és izgalmasabb, és most nemcsak az úgynevezett anyaországra gondolok. A Terroir Club érdeme, hogy mindent megtesz nagyszerű határon túli termelőink felfedezéséért és népszerűsítéséért. Náluk van a felvidéki Bott Frigyes – hatalmas kedvencem – és a Strekov 1075, illetve a délvidéki Maurer Oszkár, mindhárman izgalmasak. Ami a hazai termelőket illeti, színvonalas a szelekció. A Bott–Bodó, a Nobilis, a Királyudvar és Demeter Zoltán Tokajból nagyon rendben van, Takács Lajos Somlóról dettó, a spiccen látható Ráspi Sopronból, és érdekes Karner Gábor meg Pók Tamás is.

A Terroir Club Bp. III. kerületi, Csillaghegyi úti üzletébe nem esik be a fogyasztó véletlenül, nem is ez a tulajdonosok célja. Tudatos, felkészült vásárlókat várnak. Ha önök már azok, ott a helyük. Ha még nem, Katóék akkor is segítenek – azért a Királyudvar Secből kérjék a 2006-ost vagy a 2007-est. De Bott Frigyesben, Takács Hollóvár Lajosban vagy a Királyudvar aszúiban vakon-süketen sem csalódhatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: boltok terroir club

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.