Egy nagyon és egy éppen eléggé híres bordeaux-i chateau-val került egy tető alá a Tokaj Hétszőlő, legkülönb borvidékünk figyelemre méltó borászata. A hírt itt olvashattuk először magyarul, utóbb Kovács Tibor birtokigazgatónál érdeklődtünk a részletek iránt. Az új tulajdonos mintegy 60 százalékban a Domaines Reybier – ide tartozik még a Ch. Cos d'Estournel és a Ch. Marbuzet –, 30 százalékban az Electricité et Eaux de Madagascar (EEM), a maradék a kisebb befektetőknél maradt. A vételárról nincs információnk, nem sikerült megtudnunk, mennyit ér ma Tokaj-Hegyalján egy 49 hektáros, kiválóan felszerelt birtok.
A Hétszőlőt 2007 márciusa óta árulta az alapító tulajdonos GMF, tavaly ősszel találtak vevőt, ekkor azonban a kisrészvényes, mintegy kétszázaléknyi tulajdonrészt birtokló EEM úgy döntött, él elővásárlási jogával. A cégnek már volt érdekeltsége a borvidéken, ők telepítették be a Hétszőlő melletti Lencsés-dűlőt, látványosan, szépen, és egy-két bort is készítettek pl. Kovács Tibor közreműködésével.
Az EEM később bevonta az ügyletbe a Genfben élő Michel Reybier üzletembert, aki az utóbbi években vette meg a fentebb említett két francia chateau-t, és hozta létre a Domaines Reybier-t. Az egyebek közt a szálloda- és az olajiparban is otthonos nagytőkés a kaliforniai Chateau Montelena iránt is érdeklődött – 100 millió dollár fölötti vételárra vonatkozó utalásokat találtunk ez ügyben az interneten –, ám a bolt nem jött létre.
Üzletileg a Cos d'Estournel ügyvezető igazgatója, Jean Guillaume Prats irányítása alá kerül a Hétszőlő. A birtokigazgató Kovács Tibor marad, de az utak kijelölésében szerepet vállal Dominique Arangoits, a St. Estephe-i Grand Cru Classé technikai igazgatója is, akit sokan ismerhetnek Magyarországon. Arangoits a 90-es években több évig hazánkban dolgozott, gyakornokként került a Disznókőhöz, vezérigazgatóvá küzdötte fel magát, visszatért Franciaországba, szőlész lett a Cos d'Estournelnél, majd megint emelkedett egyet.
Kovács Tibor elmondta, a héten is egyeztetnek Bordeaux-ban a teendőkről Pratsszal és Arangoits-val. Az új tulajdonosok a borok minőségét és a pincészet felszereltségét megfelelőnek találták, a legfontosabb céljuk, hogy növeljék az exportot. A birtokigazgató elárulta, évi 1500-2000 hektoliteres termelésükből a kivitel nem éri el az 50 százalékot, ezen az arányon nagymértékben változtatnának. Vannak értékesítési gondjaik, az évjáratonként készülő 60-80 ezer palack aszúból átlagosan 40 ezret bírnak eladni. Most a 2001-esekkel vannak a piacon, holott már 2004-nél kellene tartaniuk – ismerte el Kovács Tibor. A száraz és a késői szüretelésű borok kipörögnek, ezekből nincsenek beragadt készletek.
A Tokaj Hétszőlőnek 49 hektárnyi termő szőlője van, egy kisebb terület még betelepíthető. A birtok mérete annyiban módosul, hogy az EEM-féle Lencsés-dűlő Kft. hat hektárját értelemszerűen integrálják.