HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Franciák helyett franciáké a Hétszőlő

2009.06.23. 08:00 AG 2.0

Egy nagyon és egy éppen eléggé híres bordeaux-i chateau-val került egy tető alá a Tokaj Hétszőlő, legkülönb borvidékünk figyelemre méltó borászata. A hírt itt olvashattuk először magyarul, utóbb Kovács Tibor birtokigazgatónál érdeklődtünk a részletek iránt. Az új tulajdonos mintegy 60 százalékban a Domaines Reybier – ide tartozik még a Ch. Cos d'Estournel és a Ch. Marbuzet –, 30 százalékban az Electricité et Eaux de Madagascar (EEM), a maradék a kisebb befektetőknél maradt. A vételárról nincs információnk, nem sikerült megtudnunk, mennyit ér ma Tokaj-Hegyalján egy 49 hektáros, kiválóan felszerelt birtok.

A Hétszőlőt 2007 márciusa óta árulta az alapító tulajdonos GMF, tavaly ősszel találtak vevőt, ekkor azonban a kisrészvényes, mintegy kétszázaléknyi tulajdonrészt birtokló EEM úgy döntött, él elővásárlási jogával. A cégnek már volt érdekeltsége a borvidéken, ők telepítették be a Hétszőlő melletti Lencsés-dűlőt, látványosan, szépen, és egy-két bort is készítettek pl. Kovács Tibor közreműködésével.

Az EEM később bevonta az ügyletbe a Genfben élő Michel Reybier üzletembert, aki az utóbbi években vette meg a fentebb említett két francia chateau-t, és hozta létre a Domaines Reybier-t. Az egyebek közt a szálloda- és az olajiparban is otthonos nagytőkés a kaliforniai Chateau Montelena iránt is érdeklődött – 100 millió dollár fölötti vételárra vonatkozó utalásokat találtunk ez ügyben az interneten –, ám a bolt nem jött létre.

Üzletileg a Cos d'Estournel ügyvezető igazgatója, Jean Guillaume Prats irányítása alá kerül a Hétszőlő. A birtokigazgató Kovács Tibor marad, de az utak kijelölésében szerepet vállal Dominique Arangoits, a St. Estephe-i Grand Cru Classé  technikai igazgatója is, akit sokan ismerhetnek Magyarországon. Arangoits a 90-es években több évig hazánkban dolgozott, gyakornokként került a Disznókőhöz, vezérigazgatóvá küzdötte fel magát, visszatért Franciaországba, szőlész lett a Cos d'Estournelnél, majd megint emelkedett egyet.

Kovács Tibor elmondta, a héten is egyeztetnek Bordeaux-ban a teendőkről Pratsszal és Arangoits-val. Az új tulajdonosok a borok minőségét és a pincészet felszereltségét megfelelőnek találták, a legfontosabb céljuk, hogy növeljék az exportot. A birtokigazgató elárulta, évi 1500-2000 hektoliteres termelésükből a kivitel nem éri el az 50 százalékot, ezen az arányon nagymértékben változtatnának. Vannak értékesítési gondjaik, az évjáratonként készülő 60-80 ezer palack aszúból átlagosan 40 ezret bírnak eladni. Most a 2001-esekkel vannak a piacon, holott már 2004-nél kellene tartaniuk – ismerte el Kovács Tibor. A száraz és a késői szüretelésű borok kipörögnek, ezekből nincsenek beragadt készletek.

A Tokaj Hétszőlőnek 49 hektárnyi termő szőlője van, egy kisebb terület még betelepíthető. A birtok mérete annyiban módosul, hogy az EEM-féle Lencsés-dűlő Kft. hat hektárját értelemszerűen integrálják.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek tokaj hétszőlő kovács tibor eem domaines reybier

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.