HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szeremley Rizling 2007

2009.06.25. 08:00 AG 2.0

Szeremley Huba badacsonyi borgazdasága tíz évvel ezelőtt nagyon is érdekes volt, előfordult, hogy toronymagasan nyerte a Borbarát magazin top 12-es szavazását. Ez ma már hihetetlenül hangzik, pedig a borok nem gyengültek, ellenkezőleg, kidolgozottabbak, finomabbak lettek. Csak az újdonság varázsa múlt el, a kezdeti nagy dobásokat nem követték újabb meglepetések. Ma is tanulságos elővenni egy akár tízéves tételt, általában kiderül, milyen gyönyörűen öregszenek ezek a badacsonyiak. Néhány héttel ezelőtt több év pauza után megint Szeremley éttermében ebédeltem, kilátással a Balatonra – ízlett minden –, beleszagoltam feleségem rizlingjébe, felébredt bennem a vágy, úgy éreztem, muszáj belőle meginnom egy palackkal. Ez a bor korábban szemelt rizling néven futott, de valami hülye szabály miatt módosítani kellett a nevét. Olasz- és rajnai rizling házasítása, az arányokról nem tudni. Tetszik a színe, nem sárga, nem zöld, kicsit matt. Illatában ásványok, virágok, visszafogottan, meg az az olaszrizlinges valami, amit hol mandulának, hol rezedának mondanak a szakértők. Kemény bor, erős a sava, elég egysíkú, talán még nem érett össze. Utóízében megint ez az intenzív olaszrizlingesség. Vannak kortyok, amikor magasabbra emelném, de maradok végül a 4 pontnál, az is azt jelenti, hogy oké. Ha kicsit korosodik, sokkal jobb lesz, ebben biztos vagyok.

4 komment

Címkék: négypontos olaszrizling badacsony rajnai rizling szeremley 2007

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A mai fehérbor ízlésnek túl klasszikus Badacsony, ugyanaez a helyzet Somlóval. Az illatos, könnyed reduktív borok mellett ezek úgy tűnnek, mint nagypapa a disco-ban. Nagy hiba, ha tetszik ízlésdefekt! Mindkét borvidék óriási érték, isteni adomány!Mi magyarok a vörösboraink agyonkultiválása mellett elfelejtettük, hogy nemzetközi szinten igazán "fehérből" tudtunk nagyot alkotni. Tessék belelapozgatni a nemzetközi szakirodalomba...
Teljesen elfelejtettük, hogy a magyar fehérbor nemcsak Irsai Olivér csemegeszőlőből készült "szagos" borok kavalkádja -ami kétséget kizáróan finom fröccsbort ad nyári éjszakán - , hanem éves, érlet, testes nedű is lehet. Ahhoz viszont terroir kell, Somló, Badacsony, Csopak, persze Tokaj (bocs, az nálam külön kategória), ahogy Ausztriában Wachau, vagy a Rheingau Németországban. Ne felejtsünk, nem jó, butultunk már eleget!Hajrá Balaton-felvidék!
@sucli: és ezt így hogy? :)
@Parci: Mármint megvalósítnai?Egyszerű, azt kell promotálni, hogy az a jó. Mondjuk vehetne a Bock, vagy a Tiffán területet ott, saját márkanévvel biztos menne...
Az ócskát is veszik az emberek esténként a tévében, egy jó borvidék "eladása" csak nem lehet akkora gond.
Mindenki azt eszi, -issza-amit kap, amire azt mondják, hogy jó.Mikor ittál tíz éve pálinkát - falusi disznóvágáson kívül-?Éa ma? Summa: a közízlés formálható jó irányba is, bár a méjnsztrím ma Mo-on nem ezt mutatja, ez igaz.Uff én beszéltem:)
@sucli: értem én, de mindezt miért pont itt? AG nem írt eleget komoly fehérekről, mindig a duenniumot nyomja kólával? :)