HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Mit igyak vajon hol? Bock Bisztró

2009.07.01. 08:00 AG 2.0

Itt van a sorozat második része, ezúttal nem népszerű szórakozóhely kerül a terítékre, hanem az ország egyik kiváló étterme. A Bock Bisztró Budapesten, a Nagykörúton található, nem olcsó, de nem is drága borzalmasan, 57 euró két személyre mennyi is? A minőség ott van, a Molnár B. Tamásék-féle szigorú Étterem és borkalauz két évben egymás után is toplistára tette, a külföldiek imádják, üres asztalt ritkán látni. Vannak persze kritikus hangok is. Én még nem voltam szomorú soha, ha ott kellett ennem, sátoros ünnepekkor. Mondjuk pont legutóbb a főételek nem hengereltek le, a kemencében sült cékla és a végén a négy sajt a négy lekvárral viszont bejött. De nem gasztróblog ez, hanem valami más, úgyhogy hajtás alatt a borokról lesz szó.

Egy olyan étteremben, amely a villányi Bock József életére, munkásságára és népszerűségére is épít, mi mást ihatna az ember, mint Bockot, kivételt legfeljebb jófajta tokaji aszú kedvéért szabad tenni a végén – vagy akkor sem, de erről később. Általában kedvelem a mester méltatlanul ritkán dicsért villányi hárslevelűjét, most is azzal kezdtem, 2007-essel. Valamivel melegebben érkezett a kelleténél, és bár tudom, hogy délvidéki fehér általában akkor sem tartozik a könnyedebbek közé, ha reduktív iskolázású, most mégis csalódtam kicsit, hiányzott belőle a lendület.

Másodjára jöhetett az aktuális évjáratú rozé, kifelé görbülő peremű pohárban, hidegen, ideális állapotban. Gyümölcsös illatokkal, fűszeresen, frissen, üdén. Elképesztően ízlett, oda is tettem a polcra – persze csak képzeletben, mintegy – a minap agyondicsért Frittmann mellé. Majd kisvártatva kértem belőle még egyet. Amely megközelítőleg sem szórakoztatott annyira, mint az előző. Másmilyen pohárban is hozták – bordói típusúban, más asztalnál meg pinot-sból kortyolgatták, ez nem igazán szerencsés, azt hiszem, Guinnesst sem szívesen iszom kilkennys korsóból –, fáradtabbnak, lustábbnak tűnt.

A következő áldozat a 2003-as Bock Cuvée volt. Érdekes, tapasztalataim szerint Bock József a 2003-as évjárattal végrehajtott némi korrekciót, a korábbi rusztikus, harapós borok helyett inkább mélyebb, sűrűbb, édesebb, újvilágibb toptételeket kezdett készíteni, példának elég kell legyen, ha a Capellát vagy a Magnificót említem. A Bock Cuvée viszont – amely hatéves kora ellenére nem valami kifutó tétel, hosszú érlelés után most van igazán piacon – megőrzött valamit a régi iskolából, és nem tette rosszul. Tartalmas, jó szerkezetű, de mindenekelőtt erőteljes, alighanem hosszú életű lesz ezen a földön.

Zárásképp 2006-os syrah-t kértem, hibát követtem el. Az előtte kóstolt cuvée-vel és a sajtokkal sem bírta tartani a lépést. Aszúval jobban jártam volna, de ebben értelemszerűen nem a syrah a hibás.

Annyit még: a Bock-borokon a legkevésbé sem durva az árrés a Bock Bisztróban: a hárslevelűt és a rozét valamivel 500 fölött mérik deciliterenként, a Bock Cuvée-t 2000 alatt, a syrah-t 2000 fölött, ez rendben van.

Szólj hozzá!

Címkék: bock helyek bock bisztró

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.