HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Tiffán Régimódi Cuvée 2006

2009.08.05. 08:00 AG 2.0

Még 2005-ben, első Alkoholista-bejegyzéseim egyikében írtam meg, milyen sokat jelentett eszmei fejlődésem szempontjából Tiffán Ede és Zsolt villányi pincészete. Azóta sok minden történt, a borvidéket egyre többen ismerik és szeretik, a borok egyre jobbak és drágábbak, az meg, hogy a kemény mag más izgalmak után nézett, számít is, nem is. Azt persze nem tudom, hogy a 10 ezer forint környéki-fölötti presztízsborok hogyan fogynak, csak azt látom, hogy míg korábban előjegyzésben elment szinte minden különlegesség, addig a 2006-os óriások zavartalanul kaphatóak. De most nem is erről akarok beszélni. Hanem arról, hogy a csúcskabernéken és merlókon túl – vagy innen – is van élet, és biztosan nem butaság megnézni, mire képes Villány egyik-másik hagyományos fajtája. Tiffánék már évekkel ezelőtt arról beszéltek, jó vörösbort kellene készíteni portugieserből is – lánykori nevén kékoportó –, régiómódiasan, aztán az Ördögárok-dűlő közreműködésével belevágtak. 2006-os szüret, harminc hektoliter alatti terhelés, 85 százalék kékoportó, 15 százalék kadarka. Mély rubinszín, füstös, földes, olykor istállós illatok, kicsit kesernyés ízek. A portugieser dominál, a kadarkát nem érzem. Elhiszem, hogy korábban megvolt, már hároméves a bor. Teste tisztességes, tanninja érett, savai még mindig sokan vannak, játékossága a múlté. Ezzel együtt első nekifutásra sok baj nincs vele, de remélem, a későbbi évjáratok többre lesznek képesek. Egyelőre 5 pont.

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 kadarka ötpontos villány portugieser tiffán

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.