HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Demeter Z. és az egyszerű mondatok

2009.09.02. 08:00 AG 2.0

Hosszú pauza után itt van a mit csinál most? sorozat második része, ígérem, a jövőben sűrűbbre veszem a periodicitást. Mai főszereplőnk Demeter Zoltán, a Magyar Borért Díj első tulajdonosa. Térek a tárgyra. A legjobb tokaji termelők egyike – öt település határában, hét dűlőben, hét hektáron gazdálkodik – két birtokbort készített a 2008-as évjáratban. A száraz furmintnak – amelynek félszáraz elődjéről meleg hangon emlékeztem meg nemrégiben – megszületett az édes párja, elsősorban kövérszőlőből, amelyet hárslevelű, sárgamuskotály, bátai és gohér tesz színesebbé. Mindkét tételt műanyag dugó segítségével zárta bordeaux-i – és nem rajnai – palackba a termelő, áruk 3000 forint körüli. A dolog azért is érdekes, mert Demeter Zoltán a Terroir Clubbal karöltve több étteremnél eredményesen kezdeményezte – Stand Bisztró, Arany Kaviár, Csalogány 26, Rókusfalvy Fogadó –, hogy ezeket a tételeket tartsák nyitva, kínálják pohárban a fogyasztóknak. Rajtuk keresztül vezethet ugyanis az út az egyedi és izgalmas tokaji borok felé. Meg kell tanulnunk egyszerű mondatokat mondani, összegezte a lényeget Demeter Zoltán. Szerinte a bontott üvegekkel mindenki jól jár, nemcsak a termelő és a fogyasztó, az éttermes is, hiszen a legtöbben sokkal szívesen kóstolnak egy étkezéshez többféle bort, és kevésbé szívesen választanak egyszerre egész palackot. Demeter párhuzamot vont: egyre több jó gasztróhely mutatja meg képességeit elérhető árú ebédmenük által, és ha ezek tetszenek a publikumnak, jönnek megint, amikor mélyebb élményekre vágynak. A borász mindeközben folytatja a dűlők bemutatását is a száraz borok közreműködésével, a már ismert területek mellett – Veres, Kakas, Lapis, Szerelmi, Boda – mellett új szereplőként bukkan fel a színen a mádi Őszhegyről származó sárgamuskotály. Eddig nem tudtuk, a fajta mire képes a kedves-behízelgő világon túl, állapította meg róla a termelő. D. Z. üvegdugóval is kísérletezik, mert fontos feladat megtalálni azt a zárást, amelynek köszönhetően stabil, eltartható lesz a tartalom. Mindenre nyitott vagyok a jó bor érdekében, mondta útkereséseiről Demeter Zoltán.

5 komment

Címkék: hírek tokaj emberek demeter zoltán

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A pohárból való kínálás a gasztróban tényleg nagyon fontos. Viszont az, hogy egy étteremben tartanak-e nyitva borokat az nemcsak az sommelieren és a kereskedő avagy a termelő szándékán múlik, hanem bizony a bornak is olyannak kell lenni, hogy kibontva is megbízhatóan hozza a minőséget akár egy hétig is.
Ez pedig nem egy triviális feladat a legtöbb bornak. Az én tapasztalatom - és szubjektív véleményem - szerint Kellően magas extrakt, határozott savgerinc, alkohol és ezen három sziklaszilárd egyensúlya teszi lehetővé azt, hogy a bor bontott állapotban is az maradjon ami frissen volt.

Kétség kívül Demeter Zoltán borai állják a próbát.
@BZoltan: hát igen, ez is egy fontos téma. meg az az aspektusa is, hogy a poharaztatásnak akkor van értelme, ha a dolog bejáratódik, és pörög szépen, mint a motolla, ürülnek a palackok egymás után. mindenesetre a d. z.-féle projekten túl is örvendetes, hogy egyre több helyen bontanak palackokat, nem százfélét egyszerre, de nem is kell mindent nyitva tartani szerintem
A BT-nél is kapható vákumos gumidugó apró szeleppel, meg egy biciklipumpaszerű cuccal nekem eddig jónak tűnik, bár még csak próbálgatom mert általában nem marad bor a palackban másnapra...
Mondjuk olyankor mindíg idegesít, hogy mi van a palackban a boron kívül. Az asszony azt mondja, semmi.
A sima visszadugózásnál viszont biztos jobb.

takács bálint - zsebtévé - légürestér
@BZoltan:
Bizony, hogy állják. Nem vagyok híve a "kipukkantjuk és majd jól eltesszük a bort napokig-hetekig a hűtőbe" mozgalomnak, de Zoli borait kóstolva nem egyszer volt, hogy a bor mélysége és nagysága miatt nem fogyott el azonnal az adott tétel és másnap visszakóstolódott. Legutóbb pl. a 2006-os Lapis (az egyik kedvencem). Amúgy most indultunk el mi is Zoli két birtokborával, a Borfeszten meg is lehet majd kóstolni őket a standunknál.
Üdv:Ferraiolo
@takács bálint - zsebtévé: a vákumozás az általam tapasztaltak szerint kb. 1.5-2-szeresére növeli az eltarthatóságot. Tehát hasznos, de a szétesésre hajló anyagot - persze - ez se menti meg.