HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Magyar bor mindenkor – meg minden

2009.09.16. 08:00 AG 2.0

Elég jelentősnek tűnő belföldi borimázskampányt indít a Magyar Bormarketing Kht., amelynek első látható jeléért ide kell kattintaniuk a kedves olvasóknak, csak óvatosan, mert hangos. A szpot szereplőivel szemben nincsenek kifogásaim, sőt a mondanivaló is rendben van, hiszen egyet nagyon nem szabad elfelejteni: a célcsoport a legkevésbé sem én vagyok, és még azok sem azok, akik a blogomat rendszeresen látogatják. Az elkészült reklámfilmek a kereskedelmi televíziókban lesznek láthatóak, márpedig e csatornák nézőinek egyszerű nyelven megfogalmazott egyszerű üzenetekre van szükségük, amelyeket ismert emberek közvetítenek. Persze nem vagyok marketinges, tehát fogalmam sincs, hogy ilyen és efféle módszerekkel lehet-e terelgetni a fogyasztók széles tömegeit a fantától az irsai olivérhez és tovább. Mennek maguktól is: szűk húsz év alatt tényleg eljutottunk oda, hogy a bor benne legyen a levegőben, a fiatalok sörözés helyett fröccsözzenek a szórakozóhelyeken, és a borfesztivál ne az elmélyülés, hanem az önfeledt ivászat terepe legyen. Ennek igazán örülök, és ezt egészen komolyan mondom. És azt szeretném, hogy haladjunk előre szakadatlanul. A 2009. évi marketing-költségvetés számai egyébként nem titkosak. A teljes előirányzat 750 millió forint, amiből programokra 712,5 millió fordítható, ebből belföldiekre kerek 300 milliót költenek.

20 komment

Címkék: hírek bormarketing imázskampány

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marketing szempontjából nem rossz. Nem gondoltam, hogy ezekből a pöttyökből kijön valami, de nem teljesen bénák a marketingesek... A honlap elég kevéske, még sok-sok infót kellene hordani rá a borokról.
Na, most hogy megtaláltam a rendes nickem, folytatom. Rá kellene venni a fogyasztót, hogy ne az édes vörösbort szeresse... Ne a Dankó Pistát és az édes Merlot-t értse a bor alatt, amit esetleg ő is kedvel. Ha a Kerház is rendbe rakná magát, azzal is nagyot léphetnénk előre. Előre! Lehet még ebből valami! (Azt kívánom, hogy bárcsak ez lenne az ország legnagyobb gondja!)
A kezdeményezés nagyon jó, csak arról nem hallani sehol semmit, hogy a szőlő idei felvásárási ára 30Ft/kg körül mozog, ami a termelő megyalázása. Hiába a kampány, ha a termelőket módszeresen teszik tönkre az évről évre csökkenő felvásárlási árakkal.
Na most ez azoknak készült, akik még nem fedezték fel maguknak a magyar bort. Vajon nem fogják ők ezeket a címkéket keresni a polcokon, ahol a reklámban szereplő emberek mosolyognak? Fogják. Vannak-e, lesznek-e ilyen borok? Ha igen, akkor semmi baj van a kampányban koncepció. Ha nem lesznek, akkor "valóságosan nem létező termékekről" szól a spot, meta üzenet. Az meg nem jó, mert a túró rudi, a coccolino koncentrátum nem csak a reklámban létezik, hanem a valóságban is, ezért veszik le a polcról őket. Ez a reklám hatása.
Az MBM Kht. munkáját egyértelműen előrelépésnek látom a bormarketing terén. Sokkal korábban létre kellett volna már hozni!

Ráadásul a stratégiájuk - ha világosan kommunikálható - közvetve nyomást gyakorolhat a termelői oldal gondolkozására is: borvidéki jelleg erősítése, közös borvidéki brand kidolgozása és megbízható minőségbiztosítás mellérakása, a
fajták és stílusok teljes és áttekinthetetlen kavalkádjának egyszerűsítése, szövetkezés...
Engem nem tudna meggyozni nehany muceleb arrol, hogy milyen jok a magyar borok, igaz, mint AG emlitette is, nem en/mi vagyunk a celcsoport...
Szép lenne, ha úgy lenne...!
De ahogy hallom Balaton-felvidéki bortermelő ismerősömtől, a literenkénti, a kht.-nak fizetett kötelező hozzájárulásért cserébe, semmit sem kap. A családi termelőt különösen irritálja, hogy a kht. tanulmány útra viszi a "nagyokat" az USA-ba, az ő, és a hozzá hasonlók pénzén, a támogatásokat pedig a "tűzhöz" közeliek kapják. Pedig az igazi értéket azok képviselik, akik hagyományos módon művelik a szőlőt, hagyományos módszerrel készítik a bort. Talán ezek megismertetésével kellene kezdeni, hogy mindenki megtudja, mennyi munka, törődés rejlik egy palack magyar borban.

A csil-vili reklám a "műcelebekkel", ahogy Niterider írja, öncélú, senkit nem serkent a magyar bor fogyasztására. Nem szeretném a reklámban szereplőket megsérteni, de attól, hogy Zséda, vagy Novák Péter negédesen elejt egy jópofának gondolt szlogent, attól még nem fog nőni a magyar bort fogyasztók tábora.
Az a kérdés, hogy meghatározta-e valaki a célcsoportot és felmérte-e igényeit. Ha fix állításnak tekintjük, hogy nem az érdeklődőbb fogyasztókhoz szól, akkor termék híján keveset ér a kampány. Kevés az előbb azonosított célközönség által látogatott helyeken (pl. hiper, stb.) 1000 Ft alatti kisker áron, jó, megbízható minőségű és forrású, magyar bor. Ezen kellene inkább változtatni. Ehhez kellenek a kereskedők is.
@loading: a probléma, amit felvetsz egy tipikus tyúk meg a tojás eset. Tekintsük ezt a kampányt egy olyan tyúknak, mely később a szükséges ár-érték arányú borok 'tojásába' kezd.
@Flat Eric / sta press: Bocs de alátámasztanád tényekkel ezt az igen érdekes állításodat? (Egy is bőven elég.)
@Flat Eric / sta press: hogy pontosítsam a kérésem: a kommented USA-s részére gondoltam.
@kisrizling: Szerintem nem jó a hasonlatod. Akkor lenne igaz, ha a "tyúkok" ismernék a célközönség igényeit. De ismerik-e? Szerintem nem. Meg honnan ismernék? Vagy talán rosszabb, tesznek rá. Eddig is lehetett volna ebben a kategóriában termelni, de nem igazán tették (vagy a fogyasztónál nem jelent meg ez). Amit így elérhet a reklám, hogy az ebben a kategóriában egyre jobban megjelenő külföldi borokat fogják vásárolni az emberek.
Másrészt, mint állításod logikai következményeként: nem létező terméket reklámozni az más üzleti ágakban sok tízmilliós büntetést hozott magával, mint a fogyasztók megtévesztése.
Igenis léteznek 1000 Ft alatt/körül kiváló ár/érték arányú borok (pl.: Frittman, Hilltop, Nyakas stb). Ezen borok jelenlegi kínálata nagyjából megfelel a keresletnek és ha a kereslet valami (például egy rendszeres, belföldi, a borkultúrát népszerűsítő kampány)folytán megugrana jelentkeznének tőkeerős befektetők kapacitásbővítésre. A probléma az, hogy ma Magyarországon nagyságrendekkel több pénzt költenek sörreklámokra (a sör ennek a borkategóriának a legfőbb helyettesítő terméke). Én úgy tapasztalom, hogy a legtöbb, fiatalok által kedvelt szórakozóhelyen van normális minőségű folyóbor (pl. legutóbb a Dürer kertben fröccsöztem egy jót). Ennek ellenére mindenki reflexből kéri a szar, csapolt, híg (fesztivál)sört és meg sem fordul a fejében, hogy ihatna egy jó vicceházmestert rizlingből, vagy egy rozéfröccsöt jéggel. Ezért fontos ez a kampány, mert a borfogyasztást népszerűsíti. Ilyen kampány eddig még nem volt és jó esetben ezután rendszeresen lesz. Ez mérföldkő a magyar bor életében.
@kisrizling: Értem, hogy erősen véded álláspontodat - mégha több sebből is vérzik, de olvasd el jobban, amit írtam. Az általad megjelölt borászok, borászatok valóban a kedvező árkategóriájú borok termelői. Magam is nagy mennyiségben veszek Frittmann bort a termelőnél, 7-800 Ft-ért. Azonban a sokak által elérhető boltokban (szuperek, hiperek) ezek normál ára már meghaladja az 1000 Ft-ot, 1200-1300 Ft. Azt nem szeretném levezetni, hogy átlagbérből mennyi jutna 1000 Ft feletti palackárú borra egy családban. Kevés, hidd el.
És nem feltétlen kapacitásprobléma van, mert a nem szeretett Dankó Pista előállítója, szerintem nagyon nagy mennyiséget állít elő és ad el boraiból, mert olyan árszegmensben adja azokat az üzletekben, amelyet bárki! szinte bármikor megvehet. Kb. 4 üveg alap hazai ászok sör áráért.
A sört amiatt kérik, mert relatíve (gyakran abszolúte) olcsóbb, mint a bor. És ne feledd egy viceházmester alkoholtartalma ált. kisebb, mint ugyanannyi mennyiségű sörnek. Az ára kb. ua. (300-350 Ft/dl borral számolva). Valamint a borhoz nem csúszik olyan jól az Unicum/Jägermeister...
Az italfogyasztási szokások megváltoztatásához ez a reklám nem elegendő: sajnos nem csak mennyiségében, hanem minőségében sem.
A söröző fiatal még hagyján. Épp tegnap került nálunk szóba, hogy a fiatalok a Bacardi breezer és a többi hasonló pancsokat isszák...
@t f 1: Azon gondolkodtatok, hogy miért? Mert ennek elemzéséből lehetne ötletet meríteni akár a fiatalok borfogyasztásának növelésére.
Ami nekem eszembe jut: kiszerelés, íz, termék/brand-promóció, divat.
@t f 1: @loading: nekem tényleg az a benyomásom, hogy az úgynevezett fiatalok közül egyre többen isznak bort. persze nem a tinédzserek, de hát ők a világon sehol sem bolondulnak érte. szerintem az összetettebb ízekhez fel kell nőni kicsit, nem véletlen, hogy a gyerekek a sült krumplit és a hamburgert szeretik
@AG 2.0: azért sült krumplit is lehet otthon is sütni, hamburgert pedig jól lehet csevapcsicsivel, fasírttal, sült hússal helyettesíteni :) Amúgy mi egyszer voltunk mekdöciben, Csehországban az autópályán, 5 éve - a gyerekeknek nem ízlett, így szerencsére azóta sem nyúznak érte :)
Az alap koncepció nem lenne rossz, a kivitelezés nekem nem tetszik (se a design, se a mű reklámfilm)...

Sajnos a gond ott kezdődik, hogy a legtöbb ember nagyon árérzékeny, így megveszik az olcsó (bornak nehezen nevezhető) italokat.

Pedig ahogy Kisrizling említette vannak jó ár/érték arányú, olcsóbb borok is a piacon, ezeket kéne jobban reklámozni, aztán ha valaki esetleg ilyen borokat kezd el inni, később érdeklődhet a komolyabb tételek iránt is.
@Egon Bondy: Az általad említett művészek nem fognak rákerülni egyetlen borospalack cimkéjére sem ez egyértelmű ugyanis ha az összes bortermelő nem rakhatja rá akkor egyik sem, ugyanis ez nem egy borászat vagy egy térség reklámja hanem a boré. Azt meg hogy mindenki egységes cimkéket nyomtasson az azért elképzelhetetlen mert agyonvágná az egyes pincészetek egyéniségét. Továbbá a véleményem az hogy ez az 1 film magában nem ad teljes képet a készítők céljáról. Ez egy image reklám, ami a bort csak bepozicionálja(azt hogy jól vagy rosszul arról lehet vitázni), kíváncsian várom a folytatást hogy milyen irányba megy a kht és az akcio-nxs?
süti beállítások módosítása