HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Vylyan Pinot Noir 2006

2009.10.01. 08:00 AG 2.0

A Vylyan készítette az első pinot noirt Magyarországon, amely mindenestül olyan volt, mint egy pinot noir. (Közbevetőleg: mióta volt szerencsém a Comte de Vogüé sorához, azóta elég jól tudom, hogy a pinot-nak nem kötelező világospirosnak és vékonynak lennie, ám ez egy másik téma.) Az 1998-as Vylyan-évjárat burgundias verziója kísérleti tételnek számított, csináltak másikat is azon az őszön, hordósabbat, sűrűbbet, tanninosabbat. Utóbbi iskola alkalmazásával aztán felhagytak. Azt a referenciabort néhány éve a pincészet szervezte kisharsányi rendezvényen újrakóstolhattam, még javában élt, ha nem is virult annyira már. Azóta sok minden történt pinot-ügyben – pl. megint csak a Vylyan 2004-ese regionális trófeát kapott a Decantertől –, jó néhányan telepítettek jó néhány hektárt belőle. Mégis az a benyomásom – nemcsak nekem, a minap alkeszes kollégákkal beszélgettünk erről –, hogy átütően nagy dolgokkal senkinek sem sikerült megörvendeztetnie a fogyasztót. Van, aki a St. Andreára, van, aki a Gróf Buttlerre esküszik, mások az új favoritok – mint Légli Géza vagy Szentesi József – hívéül szegődtek, megint mások az Etyeki Kúriát vagy Tiffán Edét és Zsoltot kedvelik nagyon. Én szívesen iszom mindegyikük műveit, de úgy találom: azok a magasságok, amelyeket cabernet-kkel, merlot-kal, kékfrankosokkal elértek már, mintha messzebb lennének egyelőre. Másfelől azonban nem mindig a csúcsok csúcsa a cél. A Vylyan-bor sem a legfelső polcokra való, nem is kerül annyiba. Az viszont nem kérdés, hogy évről évre simán átugorja a lécet. A Vylyan Pinot Noir fogalommá nem vált, de branddé igen. A 2006-os színe kissé matt, pinot-san barnás reflexeket mutat. Illata fűszeres, málnásan gyümölcsös, kis bőrös animalitással. Érett, határozottan fajtajelleges, rendben van. Közepesnél sűrűbb korty, tiszta és száraz, tanninja elegendő, sava nem több a kelleténél, búcsúja elegáns, inni jó. 6 pont.

6 komment

Címkék: 2006 hatpontos villány pinot noir vylyan

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszerint sajthoz ideális.
Az ilyesmihez én mozarellát szoktam, már ha van rá lehetőségem, vagy inkább alkalmam. Mert igazi társas bor lehet.
Tud valaki egy top 10 es listáról amin a pinot noir-ok vannak értékelve?
@XPortals.net: olya nincs, mert mindenkinek más az ízlése. A neten pedig szét tudsz nézni...legegyszerűbb, ha saját tapasztalatra építesz.
vagy egy borházat akinek lehet pino noir válogatása?
@XPortals.net: a posztban megemlített borászatok bármelyikének pinot-ját jó szívvel ajánlom. hogy árban két végletet mondjak hirtelen: ha olcsóbban szeretnéd megúszni, próbálkozz a szelesháttal, kétezer környékén, ha vastagabb a pénztárcád, talán tiffánékkal is érdemes próbálkoznod. az ő boruk olyan, mintha válogatás lenne. előre is egészségedre.