HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Массандра Портвейн Белый Крымский 1955

2009.10.06. 08:00 AG 2.0

A Masszandráról kétszer írtam előző életemben, előbb, amikor megkóstoltam egy aktuálisan piacon lévő cabernet sauvignont és egy Madeirát, utóbb, amikor a pincészet százévesnél is öregebb Livadiáját készültek árverezni Londonban. A Masszandra komoly cég, mondtam akkor. Most magam is meggyőződhettem erről. Egykor párizsi emberünk pétervári emberünkké változott, és nemrég a távolban kapott ajándékba egy 1955-ös fehér fortifiedot, amelyet elhozott közénk ügyesen. Hozzásegítve engem ahhoz, hogy megdöntsem saját öregbor-rekordomat, az eddigi csúcsom az Oremus 1956-os aszúja volt. A Masszandrának kolosszális ősborgyűjteménye van, millió feletti palackszámmal, amelyek egy részét apránként elkezdték piacra tenni, nem éppen olcsón. Hogy ez a konkrét bor mennyibe kerülhetett, sajnos nem tudom. Díszdoboz, tanúsítvány, hologram, vastag, kőkemény viaszréteg, a palack alján üledék. Óvatosan kell vele bánni. 16,9-es alkohol, 96 gramm maradékcukor, a szőlőfajtákról nincs információ a hátcímkén. Mély aranyszín, inkább borostyán. Illata friss, aszalt barack, dió, narancshéj, a szesz is ott figyel. Szájban kimondottan krémes, savai nem értelmezhetők, az alkohol nem telepszik rá. A korty gömbölyű, hosszára sem lehet panasz. Életteli, finom. Nemcsak az első pohár esik jól, a második és a harmadik is. Negyedik nincs, addigra elfogy. Nem vagyok felkészülve arra, hogy egy ilyen bort lepontozzak. Élmény volt, annyi biztos. Már csak az évszám miatt is.

9 komment

Címkék: ukrajna 1955 krím masszandra portvejn belij krimszkij

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@thinkgeek: klassz. annyi megjegyzést hadd tegyek, hogy a krími tokaj tudomásom szerint nem aszú, hanem fortified, azaz hozzáadott szeszt tartalmaz. a neve azért utal tokajra, mert furmintból és hárslevelűből készül. amelyek a masszandra honlapja szerint pont a félszigeten találtak igazi hazájukra :)
Ukrán bort kockázatos inni, legalábbis 20 évnél fiatalabbat. A Masandra elég korrekt, de a tatárok, grúzok jobbat is tartanak.
Pár éve Balatonon történt, nem túl nívós vendéglátóhelyen:
- Milyen asztali fehérboruk van?
- Rizling.
- Mégis milyen rizling? Olasz, rajnai?
- Ukrajnai!
@AG 2.0: Egy olvasmányom szerint határozottan Tokaji aszú előállításának céljából telepítettek a Krímbe hegyaljáról származó furmint és hárslevelű vesszőket, és valamennyi próbálkozás (pl. az olaszoké, vagy a franciáké a Napóleoni háborúk idején) közül ez volt a legsikerültebb. A sarkalatos tényező, az aszúsodás itt közelítette meg leginkább az eredeti szintet. Az a forrás nem említett hozzáadott alkoholt, akkor nem is nevezhetnénk a legjobb próbálkozásnak.
@IE6373: hát azt nem állíthatom, hogy a krími borászkodás minden rezdülését ismerem Golicintől napjainkig, de itt van pl. ez a link:

www.massandra.net.ua/ru/bottle/wine57.html

azt mondja, ezekből a fajtákból 1892 óta likőrborokat készítettek a félszigeten, a konkrét termékhez 16-os alkoholt ad meg, és erősített desszertbornak minősíti

és ez is ezt mondja:

www.massandra.net.ua/ru/bottle/wine56.html
Nahát kérem, én 1955-ben egy pajzán gondolat voltam. Esmét tágultam agyilag:))