HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Pellegrino Marsala Fine Semi Secco

2009.10.10. 08:00 AG 2.0

A Marsala aztán végképp nem az a bor, amelyről sokat tudna a magyar közönség, és pláne nem az, amelynek méltó helyét a nemzetközi körforgásban egyetlen példány elfogyasztása után meg lehetne határozni. Szicília tradicionális bortípusáról beszélünk, a szakirodalom hol a portóihoz, hol a sherryhez hasonlítja. Egy biztos: alkohol hozzáadásával készül, és leginkább az érlelés minősége és hossza határozza meg karakterét. Az utóbbi évtizedekben állítólag kikopott kissé a köztudatból, de újabban emelkedik a színvonal, igazán nagyszerű változatai is előfordulnak – amelyekhez még nem volt szerencsém. A Pellegrino csaknem 130 éve készít Marsalát – a cégnek nemcsak fortifiedjai vannak –, a szortiment széles, a termékpiramis magas. A félszáraz Marsala Fine legalul található, jó sokat csinálnak belőle, nem is kerül sokba, a magyar hipermarketláncok polcairól kétezer forint környéki pénzért emelhető le. Csak feltételezem, hogy kb. annyit mond el a Marsaláról általában, mint mondjuk a Real Companhia Velha itthon is jól ismert Royal Oporto Rubyja a portóiról. Évjáratmegjelölés nincs. Háromféle szőlő szolgál alapanyagaként – eddig még csak nem is nagyon hallottam grillóról, catarrattóról és inzoliáról –, szeptember végi szüret, több mint 12 hónapos fahordós érlelés, 17-es szesz. Egészen mély borostyánszín, közel a barnához, alkoholos-diós-csokoládés illat. Szájban elég nagy és erőteljes, zamatoknak nincs híján, inkább fanyar, mint édeskés, melegít. Egyáltalán nem esik rosszul. Gondolkodtam az 5-ösön, maradtam a 4 pontnál. Egyszer persze jó lenne megkóstolni valami ilyesmit is.

1 komment

Címkék: négypontos olaszország szicília marsala

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem inni kellett volna, hanem egy egyszerű, de pazar borjú marsalát készíteni belőle, arra bizony tökéletes. Ma elkeseredve konstatáltam, hogy az Árkádban levő most már Interspar üzletből levették a polcról mindkét fajtát, amit tartottak. Röhejes, de beírtam a panaszkönyvbe :) Hátha meghallgattatik. Főzni ugyanis tökéletes.
süti beállítások módosítása