HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Légli Ottó megcélozza a 90 százalékot

2009.10.15. 08:00 AG 2.0

Szinte tökéletes szüreten van majdnem túl a dél-balatoni Légli Ottó. A 2006-os és 2007-es fehérboraival a korábbiaknál is magasabb minőségi csúcsokat meghódító termelő területein utolsóként az olaszrizling szedése folyik még. Az irsai olivérrel kezdtek augusztus 24-én, a sauvignon blanc-nal folytatták szeptember első felében, jött a pinot noir, a chardonnay, az előző hónap végén a rajnai rizling, minden korábbinál korábban. "Nagyon szép volt az ősz, semmilyen kompromisszumot nem kellett kötni" – állapította meg Légli, akit a körülmények alakulása 2000-re emlékeztetett, azzal a különbséggel, hogy akkor végül problémák voltak a savakkal, kevésbé gerinces, gyorsabban korosodó borok készültek, mint 1999-ben. Most ellenben bár szeptember elején sokan tartottak attól, hogy megint kiégnek a savak, a gyakorlat nem igazolta vissza a félelmeket. Az eső a még kint lévő bogyóknak nem hiányzott, de a talajnak igen, szögezte le a termelő, megjegyezve, a következő év szempontjából fontos volt a csapadék. "Jó szüret volt az idei, fülig ér a szánk" – összegzett. A mennyiségek nagyobbak lettek, a Landord chardonnayból hektáronként 35 hektoliter is lehet a 2007-es 20-szal szemben, más kérdés, "mostanában az boldog, akinek kevesebb a bora". Léglinek is vannak áthúzódó készletei, a népszerű 2007-es Banyászó olaszrizling lassacskán elfogy, de a magasabb kategóriájú borokból – a Gesztenyés rizlingből, a Landordból, a sauvignon blanc-ból – vannak még tartalékok. A 2008-as presztízstermékek ősszel kerülnek piacra, a Landord később, az még tartályban pihen az egyéves fahordós érlelés után. Jön az első saját termésű vörös is, a pinot noir. Még nem tudni, mi lesz a merlot és a kékfrankos sorsa. Két lehetőség van, vagy külön-külön kerülnek palackba, vagy házasítva, és a fehér Lugas párjaként ismeri meg őket a publikum. Légli Ottó hat-hét évvel ezelőtt azt nyilatkozta, legfeljebb lehetőségei felét használta ki addig. Azóta beléptek az új telepítések, néhány bora jelentős sikert aratott, most úgy érzi, 70-75 százaléknál tart. "A 100 soha nem lesz meg, de a 90-et megcéloznám" – mondta. Légli a 2007-es és a 2008-as borokkal sem teljesen elégedett, úgy véli, egyikük-másikuk túl kövér és barokkos lett. 2007-ben a botritisz is beleszólt, és bár már 2008-ban paradigmát váltott volna, ez nem teljesen sikerült. "Nálam nem úgy megy, hogy csettintek, és minden azonnal tökéletes lesz" – magyarázta. Reméli, 2009-ben sikerül közelebb kerülni az eleganciához, a tisztességes temészetesség mellett ugyanis ez a kulcsszó.

6 komment

Címkék: hírek balaton emberek légli

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem akarok itt szakérteni, de a rizlingről mindenkinek a rossz asztali borok jutnak eszébe az én korosztályomból, de nemrégiben kóstoltam rajnai rizlinget...sajnos nem tudom, melyik pincészetét, de valami egészen finom volt.

Dörösbor-párti vagyok, de ez a rizling elcsábított. Ilyet fehérek közül eddig csak egy szürkebarát és egy fordítás tudott tenni velem :)

Légli rajnai rizlingjét is meg fogom próbálni.
A dörösbor persze vörösbor.
(Pedig még nem is ittam, hehe.)
@Balchee74: erdemes probalkoznod mert mind olasz mind rajnai teren sok kellemes meglepetes var rad :)
A magam reszerol nemreg kostoltam a banyaszot ami egy kellemes darab - be is taraztam belole. A gesztenyes sajnos folotte van a lelektani hataromnak, de mivel azalatt mar sokmindent kostoltam, kuszobugrast tervezek. Csukott szemmel :)
HEhe, gonoszul mondom, hogy a cikket olvasva azt hiszem, lesz még leértékelve a Btársaságnál a Gesztenyés is:) Egyébként én kétszer vettem már, rettenetesen finom, s úgy szép és harmonikus, hogy nem lóg ki a 16,5 (!!!) % alkohol. HAjrá Légli Ottó, csak így tovább, az elmúlt évek nagyon szépek.
Szerintem a boros fejlődéstörténet az úgy néz ki, hogy először a vöröset szereti az ember, majd eljut a fehérekhez és ott meg is marad.

Azért Légli Ottótól baromira nem dobok egy hátast, mert pl a hűtőben van egy üveg 2008-as Blanc, hát max jó/közepes szintet üti meg ez a bor, bár az ára is mérsékelt (1600-1700 Ft), de mondjuk a Szőlőskislaki Chardonnaya meglehetősen gyenge borocska, főleg, hogy az bizony már árban sem mérsékelt. Túl alkoholos, a savak sincsenek egyben, nem kerek az a bor.

Légli Ottó szvsz nem kicsit túl van értékelve.

Balchee, ha a rizlingekkel most kezdessz ismerkedni, akkor ajánlom Bussay Esküvéjét. Jobb választás, mint Légli bora. De ha igazán jó fehérbort akarsz inni, akkor Györgykovács Tramini 2007. Nálam az év fehére.
Légli borait kb. két éve ismerem, amikor a pünkösdi nyílt pince napokon meglátogattuk.
Akkor a 333-ast ittuk, szerintem igen kellemes friss gyümölcsízű és illatú fehérbor.

Tulajdonképpen azóta keresem egyre tudatosabban a minőségi száraz fehérborokat.
Szerencsére mindig a Dél-Balatonon nyaralok, és akkor aztán...

A késői szüretelésű olaszrizlingből meg valami csodás édes fehérbort lehet készíteni.
Például ezt: poczpinceszet.hu/borok_hu.htm
Isten bizony, majdnem tokaji aszú. (az ára is... :-))