HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Finom és rettenetes bikavérek Egerből

2009.10.16. 08:00 AG 2.0

Indexes projektként csináltunk egy érdekes bikavértesztet, szegény Vincze Béla botránya adta az ötletet, az lett volna a prekoncepció, hogy bemutassuk, nemcsak a hamisítványoké a világ, hanem a jó magyar bor jó, pláne a rossz mellett. A kétkezi fogyasztót igyekeztünk szimulálni, ezért vettük a borokat kizárólag hipermarketekben, ezért hiányzott többek közt Lőrincz György, Bukolyi László, Pók Tamás. Az egri bikavér tényleg elátkozott brand, megdöbbentő, mennyi ihatatlan alkoholos ital van a polcokon ezen a néven, kérdés, meg lehet-e mindezt változtatni egyáltalán, ki lehet-e seperni a borzalmat. Mindenesetre fontos, hogy vannak, akik nem adják fel, mennek előre kitartóan, teszik a dolgukat, és bizakodnak, hogy a botrányok és a botrányos minőségű termékek sem tesznek nekik keresztbe. A borok ismételt leírását mellőzöm, az eredeti szövegben úgyis több irodalom van, mint amennyit én valaha össze bírnék hozni, a pontszámaimat ellenben rögzítem, hadd legyenek meg. Lentről felfelé: ProVino Egri Bikavér 2007 1 pont, Promontorbor Egri Bikavér 2007 2 pont, Hegyvin Egri Bikavér 2007 2 pont, Egervin Bulls Blood 2005 2 pont, Chateau Dietzl Egri Bikavér 2007 2 pont, Vincze Béla Egri Bikavér 2006 4 pont, SZBKI Kőlyuktető Egri Bikavér 2003 5 pont, Sike Tamás Egri Bikavér 2005 5 pont, Thummerer Vilmos Egri Bikavér 5 pont, Gál Tibor Egri Bikavér 2005 5 pont, Korona Borház Egri Bikavér 2006 5 pont, Tóth István Egri Bikavér Superior 2005 5 pont, Dula Bence Egri Hegybíró Bora 2002 6 pont. Jó sok ötpontosom volt, kiegyenlített mezőnyben ilyen furcsaságok is előfordulnak. Dula Bencének külön indokolt gratulálni ehhez a 2002-eshez, hétévesen, hipermarketes tárolás mellett tartja magát, mint a vöcsök. A Korona pedig árértékbajnok. Hogy a kóstolóból az jött-e ki, amit szerettem volna, ne kérdezzék, nem tudom.

15 komment

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos promontorbor kétpontos eger bikavér hétpontos tóth istván korona borház thummerer egypontos gál tibor egervin sike szbki vincze béla dula bence hegyvin dietzl

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem akarom elkiabálni vagy túlvállalni magam. De ha legközelebb Lengyelországba megyek (és nem repülővel), hozok onnan magyar bikavéreket az ottani hiperekből, hogy azt is kóstoljátok meg.
Hogy őszinte legyek, az ottani borospult előtt mindig szégyenkezem a választák láttán.
én nem hiszem, hogy hamar változni fog a helyzet, csak nagyon lassan javul esetleg. De az ilyen irások kellenek a javuláshoz, beszélni kell róla
Ez is egy hiánypótló műfaj, abszolút reális a terep is: mi az amit könnyen, akár még hirtelen ötlettől vezérelve is beszerezhetek, olcsón adják, szőlőből van és becsületesen megcsinálták,

és mit igyak, ha meg akarom nézni, hogy miképpen nem kéne...

Azért ez egy nagyon jó kis útikalauz kezdőknek a hiperben (meg szinte a csak szaküzeletben vásároló borbuziknak),

hajrá, hajrá.
@Octopus: egy neves egri borászunkat tudnám idézni, aki számomra meglepően nem az egri bikavér nevének a lejáratottságával kezdte, hanem azzal, hogy egyre többen kezdenek becsületes alapanyagból becsületes bort csinálni az alsó kategóriában is,
ami felettébb jó hír.

Mi lenne a fejlődés, ha nem ez? -teheti hozzá az ember (és persze a gödény).
Régóta nem próbálkoztam bikavérrel, de nemrég beszereztem egy St. Andrea Áldás 2006 -ot. Kíváncsi leszek rá.
Srácok azt gondolom hogy az egri, magyarhon egyik legismertebb(Tokaj mellett) borvidéke. Ez az első állításom. A másodikat meg AG írta ide. Nincs 6 pontosnál magasabb egri bikavér azon a tájon amit ismernek. A helyzet hogy sok területen lehet tapasztalni azt a folyamatot minek hatására az emberek azt kezdik hinni hogy amit egyszer megcsináltunk az majd eltart minket. A nagy túrót.Az hogy egyszer itt jó híre volt a bornak az mostanra szerte foszlott. Ma ha valaki egy top menedzser és bemegy egy belvárosi étterembe és kér egy jó üveg bort akkor Villányból, Szekszárdról hoznak neki vöröset, Tokajból Somlóról fehéret. És mégis az egri bikavér az valami misztikum, amit mindenki ismer, mindenki egyszer ki akar próbálni.De hogy minek????Jelenleg nem szolgál rá a vidék hogy jó híre legyen. És ez nem VB hibája. Ő 1 a domino sorban csak.
@fiatalborivo: Természetesen van 6 pontosnál jobb, csak itt most nem került terítékre. Egyébként elég furcsa dolgokat zagyválsz itt össze az egri borvidékkel kapcsolatban, de ez már csak a Te bajod.
@fiatalborivo: @Benikuty:
"Nincs 6 pontosnál magasabb egri bikavér azon a tájon amit ismernek."

ebben azért nagyon sok igazság van tényleg, ha a hangsúlyt az "amit ismernek" szövegrészre tesszük. Szerintem éppen az a gond, hogy Eger legfontosabb brandje a bikavér, és ezt a brandet képtelenség megtisztítani, és a legkevésbé sem a glicerin miatt, hanem azért mert olyan bikavérek is kint lehetnek a piacon, amelyek puszta léte nagyobb botrány, mint szegény VB szerencsétlenkedése. Mindazonáltal 7 pontos bikavér természetesen van, már az 1995-ös Gál Tibor is az volt, de csinált ilyet Thummerer Vilmos, Lőrincz Görgy és Bukolyi gróf is az azóta eltelt 14 évben. Hogy Tóth Istvánról már ne is beszéljünk :)
@AG 2.0: de miért lehetnek a piacon szánalmas lőrék? Én úgy tudom, a bikavér eredet védett. Vagy nem?
@Benikuty: azért, mert túl megengedő a szabályozás, az indexes cikkben benne van pl. a 120 mázsa, és azt sem tartják be kőszigorúan. meg hát az obi-utód sem úgy végzi a dolgát, ahogy kellene. a 8 ft/liter rájuk eső részét, úgy tudom, konkrétan visszaellenőrzésre kapják, épp azt a szemetet kellene kiszűrniük, amely hamis mintákon keresztül kapja meg az engedélyt. ilyen leleplezésekről azonban valamiért nem hallhattunk eddig.
Albert, próbáltál már az OBI-na levelet írni, vagy bármi módon felvenni velük a kapcsolatot? Lehet őket kritikával illetni? Lehet-e kezdeményezni egy kifejezetten a visszaellenőrzésre szakosodott szervezetet? Szerintem érdemes lenne...

Jössz-e?
ezzel vágnék vissza én is a Gödénynek :) szép, hogy van aki próbálkozik becsületes bort csinálni alsó kategóriában is meg minden, de amig eredetvédett néven - amely szvsz komoly, megkülönböztetett minőséget sugall - ihatatlan szart kapni, addig nincs előrelépés. Az emlgetett lőrék mekkora részét teszik ki a bikavér termelésnek? 90%? 95?
@Octopus: hát igen, a fejlődés kétségkívül nem azt jelenti, hogy közül van az út vége.

Én is ezen szoktam siránkozni - de meglepő módon mozdulnak itt is némileg a dolgok, csak ezt pl szerintem a siránkozók jelentős része (pl én is) nem annyira követi. Ezért volt nekem a fenti vélemény kellemes újdonság.
védett eredetű. az eredetvédett olyan csúnya szó, és ráadásul a hivatalos megnevezés is a "védett eredetű bor".
akkor lesznek majd jók a magyar védett eredetű borok (nem csak az egriek), ha a termelők nagytöbbségének eljut az agyáig, hogy a százmázsás szőlőből rossz évjáratban nem lesz jó bor, és az érzékszervi bírálatokon is elkezdik végre kiszórni az oda nem való dolgokat.

az egri szabályozás valóban elég megengedő, ez mostanság azért javult valamelyest (érdemes összevetni a régi és az új rendeletet), de még mindig nem a legmegengedőbb (nézzétek meg pl. a villányi classicus portuguiser, vagy az izsáki arany sárfehér termelésének feltételeit...)
süti beállítások módosítása