HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2006

2009.10.20. 08:00 AG 2.0

A Kreinbacher Birtokról már azelőtt tudtam, hogy elkészültek volna első borai. Több embert jó ismerősömnek tudtam a pince környékéről, és bár a rejtőzködő tulajdonossal sikertelenül próbáltam még a Világgazdaság munkatársaként portréinterjút készíteni, ez semmilyen módon nem befolyásolta érdeklődésemet. A kezdetekkor úgy tűnhetett, igényességével, kreativitásával, a legjobb területek megszerzésével pontosan a Kreinbacher lesz képes sokkal többet kihozni Somlóból, mint amennyit az általam és mások által is nagyon kedvelt kicsik – Györgykovács Imrétől Fekete Béláig – a maguk hagyományos módszereivel kihozhattak. Ám a birtok eddig mégsem lett sztár. Jöttek az évjáratok egyre-másra, korrekt borokat termett szinte mindegyik, ám az igazi áttörés elmaradt, és várat magára mind a mai napig. Mindeközben előbb Takács Hollóvár Lajos tűnt fel a színen, majd berobbant a Somlói Apátsági Pince, mindkettőt körberajongta a vájtínyű köménymag, a Kreinbachernek meg maradt a kapaszkodás. Elnézve, hol és hogyan gazdálkodnak, előbb-utóbb muszáj lesz letenniük valami nagyot az asztalra, én várok türelmesen. Addig is megittam egy palackkal a 2006-os Öreg Tőkék Borából. Ezt a kezdetek kezdetén több mint tucatnyi, részben beazonosíthatatlan szőlőfajta terméséből szűrték. A 2006-os hátcímkéjére ellenben már azt írták, olaszrizling, hárslevelű és furmint házasítása. Szép sárga, zöldes beütésekkel. Friss a szín, az illat sem öreg, hanem érett és dinamikus. Fa és kő, mindenekelőtt. Mozgása olajos, textúrája dettó. Nagy test, minerális, férfias zamatok. Sava nem vibrál ellenállhatatlanul, de megtámasztja, amit kell. Lecsengése hosszú. Tekintélyes és intelligens bor, másfelől inni is lehet, óriásnak nem nevezhető. Inkább koncentrált, mint színes. 6 pont, a pannon klasszisra tehát még mindig várni kell.

7 komment

Címkék: 2006 somló hatpontos kreinbacher öreg tőkék bora

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No, ez nekem is tetszett, ha jól emlékszem,
és nekem is épp ennyire :)
Nálam is 6 pont volt ez a bor!
Egy olyan bor volt, amivel jól lehetne demonstrálni milyen is a jellegzetes,klasszikus "old-school"-szárazan sós somlói karakter. Nincs benne mellé túlérett karakter, nincs játékosság, nincs túl jellegzetes pincészetre jellemző egyéni ismertetőjegy, körülbelül olyan érzetű , mint amilyen a sós bazaltszikla nyalogatása lehet:).
De alapvetően tetszett!
Kedves@drbarta: Én elég járatlan vagyok a borok világában, mondjuk eléggé világtalan. Ennek okán szívesen olvasok általam ismeretlen borokról, olyanokról is, amelyeket a proletár lelkületem miatt sosem kóstolhatok. Az meg már egészen természetes, hogy minden szakavatott, fénylő tollú bajnok értő szavát kíváncsian lesem.
Az a kínzó kérdés most mégis kikívánkozik belőlem, hogy az ördögben van az, hogy én geológiai tanulmányaim során kizárólag büdös szagú, kénes ízű bazalttal találkoztam, mivel az a magmából származik, vulkanikus eredetű? Nem kősót akart írni?
A többi jelzőjével nincs bajom, mert azokhoz nem értek.
Bocs az offért!
@Benikuty: Gyere el egyszer a Hegyre és szagolj bele a levegőbe a bazaltorgonákon, rágjál el néhány friss szőlőlevelet. Sőt, nyugodtan markolj bele a kukoricabazaltba a tetőre vezető úton és rá fogsz jönni, hogy nincsen ott semmilyen büdös kénszagú bazalt :)
Tudom, hülyén hangzik, de bátran meg lehet kóstolni a földet, el lehet szopogatni egy egy bazaltdarabot, meg kell mosakodni a Séd-forrás vizében és inni kell belőle egy nagyot. Fel kell párszor kelni napkeltekor, kisétálni a dobai oldalra, beleszagolni a nyirkos reggeli levegőbe. Törjél magadnak egy zsebre való mandulát, rágódj el egy birskörtén és igyál meg jó sok helyi bort.

A Somlónak íze, illata, aromája van és ezeket a somlói bor közvetíti a legjobban.
@BZoltan: Ez nagyon jól hangzik! Kár, hogy Somló teljesen kimaradt az életemből!
@Benikuty: Nos az én tarsolyomban nincsen geológiai képzettség. Nem is szó szerint értettem, mert biztos vagyok benne, hogy semmilyen kődarab nyalogatása nem egyenrangú élmény az adok vidék borának kortyolgatásával. Ha a kő szopogatása tökéltes minden igényt kielégítő terroir-élményt nyújtana, akkor miért kelene fáradságos munkával bort csinálni?:) Hacsak nem azért, mert idővel szétszednék a hegyet a bányamunkálatok:)
Mondandóm lényege:a bazalthegyeken készült boroknak, akár Somló, akár Badacsony, akár Szent-György hegy, akár egyéb, van egy közös, jellegzetesen sós karaktere, a szakavatatlan borkedvelő pedig ilyenkor a közös vonatkozási pontnak, a bazaltnak nyílvánít némi szerepet ebben. A fent említett bor különösen koncntráltan mutatja be ezt a jelegzetes , kőszáraz sós karaktert, ha valaki kérdezné tőlem milyen is a klasszikus, somlói íz, mert elképzelni sem tudja, akkor ezt a bort mutatnám be, mert úgy érzem nincsennek benne egyéb sallangok, amik elterelnék a figyelmet a jellegzetes sós karakterről.Másképp fogalmazva, olyannyira ez a bazalthegyeken készült borokra közösen jellemző sósság a legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy képletesen olyan, mintha magát a bazaltot töltenénk a poharunkba, hangsúlyozva ismét, hogy szívesebben veszem, ha poharamba inkább somlói bor kerül, mint bazalttörmelék:)
Egyébként szerintem soha nem késő megkóstolni néhány igazán jó somlói bort!
@BZoltan: ez szép vót
@Benikuty: ideje bepótolni :)
@drbarta: hát azért a fa egy kicsit eltereli azt a bizonyos figyelmet, de összességében egyetértek
süti beállítások módosítása