HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Nyakas Budai Müller Thurgau 2008

2009.10.21. 08:00 AG 2.0

A Müller Thurgaunak semmi keresnivalója a legjobb területeken, mondja Hugh Johnson, aki különösen ezért szomorú, mert a sok színvonalas termőhellyel rendelkező Rheinhessenben is elterjedt ez a fajta. Magyarországról nem szól a híres tekintély, pedig a hagyományos nevén rizlingszilvániként ismert szőlőből a honi lankákra is telepítettek sokat. Amelyekből valóban nagyon kevés igazán finom bor készül, azon kívül, amely e bejegyzés tárgyát képezi, hirtelen nem is jut eszembe egyetlen másik sem. A Müller Thurgaut Hermann Müller nemesítette Svájcban, érdekes, hogy nem tudni pontosan, miből. Lehet, hogy rizlingből és zöldszilvániból, de nem kizárt, hogy a chasselas – magyarul saszla – volt a másik összetevő. Laikusként különös elképzelni, hogy valamiből, aminek szegről-végról köze van a rizlinghez, nem lehet komoly borokat készíteni, de olyan vagyok, hogy elhiszem. A Nyakas Pincéről nemrég volt szó hasábjaimon, a híres százpontos chardonnayt nem dicsértem agyon. Arról talán nem beszéltem még, hogy a borászat dicséretesen informatív hátcímkékkel dolgozik, a 2008-as Budai Müller Thurgauéról nemcsak a közreműködő borászok nevét (Malya Ernő, Pührle Beáta), hanem a szüret időpontját (szeptember 2–4.) és a termőhelyet (Budajenő, Felső-Templom-völgy) is megismerheti a fogyasztó, sőt azt is megtudhatja, hogy kézzel szüreteltek. Halvány szalmasárga szín, illata módfelett élénk, bodzás-füves, melegebb, gyümölcsös-citromos árnyalatok is bejátszanak. Nem bonyolult, de vonzó. Szájban is az, friss, zamatos, lendületes, lecsengése finom, vibráló savai pont annyian vannak, hogy jólessenek. Perfekt szoktatóbor. Nálam 5 pontot ér az ilyesmi.

8 komment

Címkék: ötpontos nyakas 2008 müller thurgau etyek–buda

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És igen!
A kedvenc fehérborom.
No, mindjárt kipróbálom! Közben persze megtekintem a labdarúgó-mérkőzést a televízióban.

Régóta kíváncsi vagyok egy jó rizlingszilvánira - és szimpatikus az ajánlás is.

Valahogy ez is az a fajta, amiből mindig a szomszéd ember csinál bort, és mindig jobban esik, ha ideadja mustként...
elso.blogter.hu/354788/mi_jut_eszedbe_egy_levagott_lofejrol

Aki a 2005-ös Irsai olivérnél jobb fehéret mutat nekem, annak kinyalom, ahol a legkeserűbb!!
@labove: hát, ez is egy elég jó tétel tőlük...
De a chardonnay válogatás 2007 nálunk szó szerint világverő tétel volt...

Ha tetszett, akkor kinyalhatod a mosogatómat, sokat segítenél...

Jó kóstolgatást!
...szóval tényleg jó tétel volt, köszönjük az ajánlást.

Tudsz abban segíteni, hogy milyen kiemelkedő tételek érhetők még el itthonról rizlingszilvániból?
A fiatalabb testvérét (2009) most iszom munkához, és az íz/zamat/aroma/stb ellen semmi kifogásom, csak döbbenetesen szénsavas (mint ha szódával palackozták volna).
Néhány pontosítás a szöveghez: Dr. Müller a németországi Geisenheim egyetemen hozta létre a Müller-Thurgaut, Rizling és Madeleine Royal fajták keresztezésével. A névben Thurgau svájci kanton a professzor szülőhelyére utal.