HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Sopron a múzeumban

2009.11.01. 08:00 AG 2.0

A szekszárdiak nyáron a Petőfi Irodalmi Múzeumban borbemutattak, a soproniak ősszel az Iparművészeti auláját választották. Utóbbiakról muszáj megemlíteni, tehetségesen marketingelnek, ha mind a huszonkét magyar borvidéknek lenne Rigler Zsoltja – és csapata –, nem itt tartanánk, sokkal előrébb. Persze semmilyen szervezési és kommunikációs profizmus nem írhatja felül a teljesítményt, ám ha innét nézzük, Sopron akkor is. Sőt azután is dicséret illeti az erőfeszítéseket, hogy a csütörtök esti prezentáció után maradt hiányérzet a jóbor-vadászban. Egyfelől több termelő hiányzott – az öntörvényű Horváth Ráspi Józsefet, illetve Luka Enikőt, Ferenczy Zsoltot, Ganglékat sem találtam fel –, másfelől hiába kerestem mintegy két és fél órán át a revelatív borokat. Említésre érdemesek – mondjuk öt-hat pontosak, hasonlók – azért akadtak bőven. Taschner Kurt pezsgői előtt pl. le a kalappal. Három is volt, mind 2007-es: az irsai olivér tűnt a legkifinomultabbnak, előzve a chardonnay-t és a zöld olivért, amely veltelini és irsai házasításából készült. Három- és négyezer forint tájékán vannak, lehet, veszek az elsőből szilveszterre. Csendes fehérben a Töltl pinot blanc-ját ajánlották többen, ízlett, de még inkább bejött a Vincellér Ház zöldveltelinije: illatos, tartalmas, zamatos. Ugyanitt nyerte el a nap késői szürete büszke címet a 2006-os zenit, persze, a mezőny nem volt népes a műfajban. Ha Sopron, akkor kékfrankos. Plusz kis kritika. Azt hittem, túl vagyunk már azon, hogy a soproni a savakkal hódít, mégis elgémberedett a nyelvem a végére. Amelyekkel kapcsolatban nem voltak nehézségeim: Ivancsics 2007, Pfneiszl Újra Együtt 2007, Pfneiszl Wild Things 2006. Azt már az elején láttam, hogy Weningerék ott vannak, ez általában garancia a színvonalas zárásra. Tény, hogy bár a 2007-es Sopront éppúgy fájdalmasan savanyúnak találtam, mint legutóbb, és a kékfrankos sem húzott ki a csávából, azért a 2005-ös merlot–cabernet franc – jut eszembe, ez még a biodinamikus átállás előtti időkből van – csak kiharcolta minden fakszni nélkül az este legjobb verese címet. Az első pince díját viszont az Ákos kapta tőlem most. A Svájcba szakadt, majd visszatántorodott tulajdonos által gründolt szerény vállalkozás fajsúlyosabb termékei sem okoztak csalódást, de leginkább a zweigeltet kedveltem: könnyed volt, fűszeresen gyümölcsös, jól iható, rokonszenves, hibátlan. Még sok ilyen sopronit kívánok mindenkinek, magamat is beleértve.

4 komment

Címkék: sopron weninger ákos pfneiszl taschner ivancsics töltl vincellér ház

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@AG2.0: Sopronban két stílus létezik egymás mellett, a kékfrankosoknál biztos: a klasszikus savas (pl. Ferenczy) és az újabb, selymesebb (Weninger). Jó néhány soproni haverom, ismerősöm inkább a klasszikus vonalat issza, keresi. Gondolom a termelők a helyi igényeket is figyelembe veszik a borkészítés során. :)
az az Irsai pezsgő, az ott volt a szeren. Hol lehet vajon kapni? Vennem kell, hiányzik. :)
Nekem a Jandl borok is tetszettek még, no meg a csokik...
Azt azért érdemes megemlíteni, hogy Ákos István, Weninger pincében és segítséggel készíti a borait. Persze ez semmit nem von le az érdemből. Én szerintem említésre méltó az új cuveé-je Ákos Réthly és a 2007-es Syrah. Taschner pezsgőt innen tudsz rendelni: sopronivinoteka.hu/magyarborok/soproniborvidek/taschner_pince_sopron/taschner_irsai_oliver_pezsgo_2600.
Ja, és a whiskey-je az fenomenális, egyszer nagyon "megcsúsztunk" tőle! :)