HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A rend a jövőnket jelenti

2009.11.08. 08:00 AG 2.0

A fenti címmel és "a Pannon Bormíves Céh kiáltványa a szőlész- és borásztársadalomért" alcímmel fogadott el állásfoglalást november 6-ai közgyűlésén a közel harminc neves termelőt tömörítő szervezet – elnök: Gere Attila, ügyvezető társelnök: Heimann Zoltán –, amelyet leginkább a városligeti Pannon Bországgyűlés, illetve a Pannon Bormustra révén ismer a szélesebb közvélemény. A céh néhány évvel ezelőtt a legfontosabb borászszervezetek egyikének számított. Amennyiben most megfogalmazott törekvései sikerrel járnak, jelentősége ismét megnőhet. Hajtás alatt tehát elolvashatják a kiáltványt betűről betűre, és ha gondolják, mondhatnak róla valamit. Az biztos, hogy soha nem volt fontosabb nagyon határozottan kiállni a természetesség és a hitelesség mellett. Na meg tenni is értük. Kíváncsian várom a fejleményeket.

"A világ borászata kettévált. A tengerentúli tömegbortermelés az élelmiszeripar kategóriáiban gondolkodik, kemény kihívások elé állítva és komoly versenyhátrányba hozva Európát. Az európai és a magyar borászkodás nem állhat le verekedni tőle idegen szabályok szerint. Egyetlen megoldás van: megőrizni a hitelességet és a természetességet.

Értékrendünkben és az európai uniós szabályok szerint a bor nem szimpla élelmiszer-ipari termék. Az európai borrendtartás az európai termelők érdekeit szolgálja. Az eredetvédelem és a termelési eljárások betartása nem erkölcsi kérdés, hanem az egyetlen járható út.

Magyarországon különösen nehéz a helyzet. A magyar bor elmúlt húsz éve sokak számára sikertörténetnek tűnhetett. Szinte a semmiből születtek a kiváló borok. A jó borok új borkultúrát szültek.

A 2004-es EU-csatlakozás óta azonban a  magyar borpiac egyensúlya megbomlott. A magyar borok mellett bizonytalan eredetű és minőségű borok jelentek meg. Az új helyzet kezelésére nem vagyunk képesek.

A borpiac válságához hozzáadódott az elmúlt két év általános gazdasági válsága. A több évtizedes megtérüléssel működő szőlőültetvények pénzügyileg ellehetetlenültek. A következő években sok ezer hektár szőlőt fognak kivágni, támogatással vagy anélkül.

Az elhagyatott szőlők, az eltűnő borvidékek, a megfogyó kereslet, a szűkülő piachoz túlméretezett beruházások terhei, a botrányok visszhangja után már nem hunyhatunk szemet a válságjelenségek fölött. Immár a hiteles nevekbe vetett bizalom is megrendülhet.

Állást kell foglalnunk. Nem a borbotrányokról. A magyar szőlő- és bortermelés jövőjéről.

Eltűnő-összezsugorodó borvidékeken hosszú távon nem maradhatnak fent életképes szőlő- és borosgazdák, gazdaságok, nem ápolható a borvidékek hírneve, nem építhető a borúti mozgalom.

Elaprózott borvidéki rendszer, csak elméletben létező borrégiók, lefelé kiegyenlítő borvidéki rendtartások, széthúzó, legitimitást nélkülöző szakmai szervezetek, végveszélybe került bormarketing-szervezet, a szakmára rátelepedő kereskedelem, az import ellenőrzésének hiánya, a felemás színvonalú gasztronómia, az EU-pályázatok anomáliái – mindezek sürgős lépéseket igényelnek.

Vegyük saját kezünkbe dolgainkat! Egységes érdekképviselet, egységes intézményrendszer, egységes jövőkép nélkül nem tudjuk merre menjünk, nem tudjuk érvényesíteni akaratunkat. A szakmának össze kell fognia. A szétaprózott, hatalmi meccsekben egymásnak feszülő szervezetek helyett egységes, a jól felismert közös érdekeket képviselni tudó BORTESTÜLET-et kell létrehoznunk. Olyan szervezetet, amely méretéből és súlyából fakadóan partnerévé tud válni nemcsak a magyar hatóságoknak, hanem az Unió lobbicsatáiban is erősnek, tényezőnek mutatkozhat.

A Bortestületet minél előbb létre kell hoznunk! Más lehetőségünk nincs.

Ha rendet teszünk, a rend lehet a válság pozitív hozadéka. A rend a jövőnket jelenti."

15 komment

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heimann úrnak igen igazsága van. Reményem, hogy meghallják nem vájt fülű illetékes elvtársak, aztán felemelik kicsit sem hájas valagukat. A tettek mezejére cipelve.
@Benikuty: Addig is vágok még egy szelet abált szalonnát:)
Nagyon tetszik a kiáltvány és nagyon szimpatikus ahogy Heimann mester kommunikál.

Ugyanakkor szerintem a Pannon Bormíves Céhen is folt esett a glicerinbotrány kapcsán, hiszen Vincze Béla is a céh kitüntetett tagja volt.

Ezen céh tagjai immáron vagy két évtizede az ágazat elitjét jelentik, tagjai együtt sokmilliárdos forgalmat tudnak magukénak a magyar borpiacon.

Az elkötelezettség támogatandó amivel Heimann úr a véres kardot hordozza. De pontosan mi is az amit most meg akarnak csinálni amire az elmúlt 20 évben nem volt lehetőség?
Kedves BZoltán!
Nem szeretném túl hosszúra nyújtani, de jómagam egy többszörös paradigmaváltás állapotában látom a borász társadalmat:
1. A paternalista állam modelljével szemben fel kell ismerjük,hogy magunknak kell elérni, kiharcolni a számunkra fontos célokat. A bürokrácia minimum nem érdekelt a számunkra fontos változásokban, és akkor még finom voltam.(Gondoljanak csak a 8 Ft-os termelői hozzájárulás elkenésére...)
2. A korábbi, ultizók számára ismert "0 értékű játékkal" szemben magunkévá kellene tennünk a "nyertes-nyertes, vagy vesztes-vesztes" játékelméleti elvet. Magyarán "a más kárára nyerek" helyett "érdekelt vagyok a másik sikerében, mert az nekem is jó" elvnek kellene áthatni mindennapi életünket.
3. A korábbi családi kistermelő - nagyvállalkozó szembenállást napjainkra felváltja a legális és a szürke szférában dolgozók küzdelme. Közös érdekünk, hogy az "én nem szólok, hogy Te lopsz, de Te sem szólsz, ha én lopok" helyett a rendelvűség felé haladjunk. (Félő, hogy ennek aktuálpolitikai felhangja is van...)
4. Egy létrejövő bortestület partnerévé válhatna az Uniós lobbicsatáknak, és erőből lenne képes a magyar hatóságokkal is tárgyalni. Méretéből fakadóan a Miniszternek rendeletben kellene a Bortestület (ejtsd Szakmaközi Szervezet) döntéseit kihirdetni. A Bortestület alkalmassá válhatna a 8 Ft-ok beszedésére, és a Bormarketing np. Kft-vel az együttműködésre.)
Kérdezzen még, és bocs, hogy kicsit tömörre sikeredtem!
Benikuty!
Báránymáj, párolt káposzta, és stílszerűen egy pasztőrizálatlan Svijansky knize világos sör. (Mert az élet akkor is szép!)
@Öreghal: Igazad van, de én akárhogy igyekszem nem értem, hogy mi az ami miatt pont most fog sikerülni ez a nagy összeborulás. A magyar bortermelők elitjének (vagyis részben és tulajdonképpen a Pannon Bormíves Céh tagjainak) eddig is minden lehetőségük megvolt eddig is egy hasonló érdek és dacszövetség létrehozására.

Gere-Bock-Szeremley-Thummerer-Szepsy-Jásdi, csak így hirtelen néhány a tagok közül. Közösen sok-száz hektár termő szőlőültetvény birtokosai, sok-százezer palack prémium bor termelői, több-milliárd forintos éves forgalommal... a Pannon bormíves céh tagjai a magyar borvilág sztárjai, befolyásos politikusok ajtajai nyitottak előttük, sok évtizedes kapcsolatrendszerrel rendelkeznek.

Ők azok akik eddig nem tudták elérni, hogy a magyar borgazdaság megtisztuljon (sőt Vincze Béla is közülük való). Mi az ami most megváltozott amiért Heimann mester "fegyverbe hívó" amúgy nagyon helytálló szavait tett is fogja követni?

Szóval értem én és tetszik is a dolog, de nem jön ki a matek, hogy ha a gép ugyanaz, a személyzet ugyanaz, akkor az eredmény miért lenne más mint eddig?
@Öreghal: Legyen. De hogy jön ezide:)?
BZoltán!
1. Talán mert soha ennyire nem volt érezhető, hogy túlkínálat van. Leestek a szőlőárak stb..
2. Talán mert soha ennyire nem volt érezhető, hogy a hatósáfgot a saját költségvetése és boldogulása érdekli, és egy-két helyre odacsap, de érdemben nem érdekelt a változásokra.
3. Talán mert most vált világossá, hogy a Világpiacon másfelé mennek a dolgok, és az Uniós változások is lépéseket követelnek.
4. Talán mert most értünk össze, és a pár éve már szerveződő együttgondolkodás "eredményeként" most van/lesz lehetőség a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége,a HNT, a Vindependent, a PBC összefogására.
Most egy szuszra ennyi...
Abszolút egyetértek azzal, hogy most azért nagyban más a helyzet mint az elmúlt 20 évben. Van egy törés az egész világban, ami nem azt jelenti hogy valami megszűnik, csak azt hogy valaki gazdagszik, valaki tönkremegy. A krízisek mindig megmozdulásra sarkallnak, átrendeződnek az erőviszonyok. Ha a jobbik kategóriába akarunk kerülni akkor pontosan azt kell tenni amit minden a helyzetből nyertesen kikerülő tesz, innoválni, újítani kell, másként hozzáálni és ez egy nagyon jó törekvés, talán az egyetlen ebben a szakmában ami minket is a nyerők közé tehet. Ennek az összefogásnak, súlyánál fogva lehet szava itthon és nemzetközi szinten is és ez azért fontos mert az első lépés természetesen a hazai borpiac rendbetétele, de hosszútávon a Magyarországon megtermelt bort(merthogy sok ország örülne annak a területnek, éghajlatnak abban a mennyiségben ami nekünk megvan) nem a magyaroknak kéne meginni, tehát szükség van a külföldön való érdekérvényesítésre. És ezt most el kell kezdeni hogy 10-15 év múlva a mostani állapothoz viszonyítva azt mondhassuk hogy sokminden megváltozott és a jó irányba.
@fiatalborivo: Én nem értek egyet azzal, hogy hosszú távon nem a magyaroknak kellene meginni a magyar bort. Szerintem a magyar bort elsősorban a magyaroknak kellene meginnia. Először és elsősorban a haza borfogyasztási kultúrát kellene rendbe rakni. Az elsődleges cél az az, hogy az ország bármely településének bármely élelmiszerboltjában a boros polcról 600-2000 forint között nagy biztonsággal iható, szőlőből készült korrekt magyar bort lehessen levenni minden előképzettség és hozzáértés nélkül.
@BZoltan: Fiatalborivó védelmében belecsalnák egy szót a mondatába:
"...nem csak a magyaroknak kéne meginni..."
Így talán eltűnik az egyet-nem-értés! (Remélem.)
@Öreghal: Szerintem minden agrárterméket elsősorban és elsődlegesen a termelési helyéhez közeli piacnak kell felvennie. A többlet az ami mehet távolabb. A soproni bort elsősorban igyák a soproniak, a szekszárdit a szekszárdiak, az etyekit pedig a budapestiek. Ez teljesen egybecseng azzal, hogy szerintem egy étteremben a nyersanyagok azok legyenek elsősorban helybeliek és szezonálisak valamint az élelmiszerboltok polcait töltsék fel a helybeli pékek, hentesek, zöldségtermelők, tehenészek és hasonlóak.
@BZoltan: Elnézést a pontatlanságért, arra gondoltam hogy Magyarország termőterületi nagysága és minősége nagy, magas. Ez még jobb lesz 10-20 éves távlatban az éghajlatváltozás átlaghőmérsékletnövelő hatása miatt.(az olaszoknak, spanyoloknak, franciáknak viszont gondjaik lesznek, személyesen Neri Úrtól hallottam hogy olaszországban már most vannak vidékek ahol nem az alkoholfok növelése a probléma hanem a csökkentése). Namármost ha középtávon az éghajlati és termőföldi adottságaink nagyon jók, ugyanakkor néhány versenytársé rosszabbak lesznek, akkor lehet érdemes lesz középtávon a szőlőterületeket növelni, lehet elérjük az 5 millio hl határt, vagy a 10et, ki tudja. Azt a mennyiséget már nem a magyaroknak kell meginni. Én középtávról beszélek, amibe a mostani kezdeményezések eredményeként, már hiszem hogy belefoglaltatik, hogy akkorra a magyarok már több fröccsöt isznak mint sört, a borkultúra népszerűsítésére pedig már nem kell pénzt áldozni mert természetes lesz. Ezért tartom fontosnak a külföldet, már most építeni.
@fiatalborivo: Ebben a kontextusban természetesen tökéletesen egyetértek veled.
süti beállítások módosítása