HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szabó Zoltán Régi Magyarország 2008

2009.11.17. 08:00 AG 2.0

Az mindig komoly kérdés, helyes-e olyan borokról írni, amelyekhez a publikum nem nagyon juthat hozzá. Hiszen nemcsak, hogy nem forgalmi tételek, a borász pincéjében sincs belőlük sok. A válasz szerintem igen, azért, mert fontos felhívni a figyelmet érdekes emberek érdekes kísérleteire. A hosszúhetényi Szabó Zoltánt remek 2006-os rajnai rizlingje okán ismerte meg a fogyasztó, kadarkáját, cirfandliját is megvásárolhatják, akik nemcsak a legismertebb kereskedők üzleteit ismerik. A Régi Magyarországot viszont legfeljebb a termelő pincéjében kóstolhatják meg a bortúrázók. Szabó a bor- és szőlőtörténelem lelkes kutatója, aki Szentesi Józsefhez hasonlóan arra is kíváncsi, mit mutatnak a régi magyar fajták a gyakorlatban. Éppen ezért jó néhányukból telepített egy-két sort, 2008-ban szüretelhetett ilyesmit először. Tervei szerint a jövőben külön-külön mutatná be őket, az első évjáratokban azonban már csak a csekély mennyiség miatt is a házasítást választotta. Ezt a bort hét fajta alkotja: járdovány (más néven pécsi tökös), zöldszilváni, hólyagos furmint, sárfehér, alanttermő, pozsonyi fehér, szerémi zöld. A bort nem kezelték készre, szűrés és derítés nem volt, csak két fejtés. Ehhez képest abszolút tiszta világos aranyszín, határozott illatok, ismeretlen, gyümölcsös-vegetális-köves jegyekkel. Közepes test, menet közben nyíló friss zamatok. Lenyeléskor némi disszonáns kesernye, amely az újabb kortyok alkalmából diszkrétebbé válik. Szép savak, jó strukrúra. Különleges, sajátos karakterű bor. Egyelőre 5 pont. Száz-egynéhány liter volt belőle, az aszály miatt a 2009-esből sem készül több. Egyelőre nem csapnak le rá a multik, kuriózum és kultúrmisszió marad, amit rokonszenvvel muszáj figyelni.

1 komment

Címkék: pécs ötpontos 2008 szabó zoltán

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nos, igen, ez a téma az egyik gyengém.
Sajnos ritkán jutok hozzá, tényleg sok mindenki csinál bort régi magyar fajtákból, és mindegyik szinte csak úgy elérhető, ha bejáratos az ember a pincébe...

Jó lenne egyszer már egy kísérleti fesztivál, ahol mindenki megkóstolhatja, hol tartanak ezek az egyre ígéretesebb kísérletek, nem kellene mindenből venni 1-1 palackot méregdrágán, és amúgy is csak attól a kisszámú termelőtől, aki ezt elérhetővé tette.

Valszeg egy fesztiválra minden borász tudna / hajlandó lenne 2-4-6 palackot elhozni...