HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Tökéletes borok a Tokaj Nobilistől

2009.11.23. 08:00 AG 2.0

Barta Roland kb. tíz éve jó ismerősöm, egy társaságban kóstoltunk egyszer régen, kiderült, egészen hasonlóan vesszük az adást, amit a borok sugároznak. Mióta néhány éve megcsinálta a Colour Wineworldot, állhatatosan hívogat kóstolóira, mindeddig egyszer sem sikerült elmennem. Pénteken megtört a jég. Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis egyik gazdája – a másik férje, a Patriciust is birtokigazgató Molnár Péter – tartott tizenkét boros bemutatót. A bodrogkeresztúri családi pince hamarosan tízéves lesz, igaz, a piacon félennyi ideje sincs kint. Viszont amint megjelent, máris aratta a sikereket lefele, a 2005-ös hárslevelű és a 2006-os furmint emlékét például mindenképp öröm felidézni. Nekem különösen az a furmint kedves: úgy bírt tartalmas és elegáns lenni, hogy teljes mértékben nélkülözte a hegyaljai szárazak olykor nyomasztó szigorúságát, ha értik, mire gondolok. Utolsó palackomat néhány hónapja bontottam, érett, de még mindig színes bort találtam benne. Egy szó, mint száz, ez a stílus nekem módfelett bejön. Legutóbbi Bárdos Sarolta-élményem a Barta Károly-feldolgozás volt, azóta semmi új, ezért is siettem lelkesen a Balzac utcába.

Két 2009-es hordómintával kezdtünk, a tartályos furmint és a fahordós furmint-hárs – ezek a leendő birtokborba kerülnek majd, ilyen is lesz – egyaránt élénk, friss és ígéretes. 2008-as szárazak következtek. A sárgamuskotályt megelőzte a híre, nem csalódtam. Finoman visszafogott, sokgyümölcsös illat, parfümös lepedő nélkül, ízes savakkal, a fajtából készült tételek egyik legszebbike. A Csirke-mál furmint sem látott hordót, nem is hiányzik neki, tele van lendülettel, kedvességgel, gerince, íve perfekt. A Barakonyi furmint hordóban erjedt és érett, komplex, koncentrált, izgalmas, nehézkesség sehol. A hárslevelű súlyosabb, férfiasabb, talán a Nobilis az egyetlen pince, ahol nem a furmint, hanem a párja produkál keményebb borokat.

Jöttek az édesek, még mindig 2008-ból. A kövérszőlő vonzó és barátságos, a csak helyben kapható, egyaránt száz gramm környéki hárslevelű és muskotály közül előbbi összetettebb, krémesebb, utóbbi filigránabb, hangosabb. A dominánsan furmint alapú Amicus a készítés technikája felől nézvést – az érlelési időt leszámítva, hiszen 2008-as szüret, ugye – édes szamorodni, határozottabb és energikusabb, mint az előzőek, savai hadd csiszolódjanak, simuljanak a palackban.

A végére maradt két aszú. Ilyesmi nem készül minden évben Bárdoséknál, csak akkor, ha tökéletes az alapanyag és ideálisak a körülmények. Akkor is egyféle, akkora puttonyszámmal, ahogy kijön a lépés. A 2003-as 5 puttonyos lett, 135 gramm cukorral. Hatéves kora ellenére világos szín, hatalmas, összetett illat, sok-sok gyümölccsel. Szájban is üde minden nagysága ellenére, egyensúlya hibátlan, lecsengése végtelen, a 9 pontos szférákban jártunk. A 2006-os 6 puttonyos – lepalackozták, forgalomba  értelemszerűen később kerül – pláne gyerek még, de annak izmos. Jellegében, struktúrájában, színeiben elődjére emlékeztet, kócosság már ebben a pillanatban sincs benne, potenciálja határtalan.

A Bárdos–Molnár házaspár nem használ fajélesztőt, minden boruk hibátlan és tiszta, stílusuk következetes és felismerhető. Amit különösen nagyra értékelek: soha nem hagyják elszaladni az alkoholokat, talán egy tételüknek sem magasabb a szesze 13-asnál. A cél a harmónia, ez jó. Nem kell 16 fok a 8 ponthoz. Ilyen kóstolókon nem pontozok, de első ránézésre nemigen került a sorba kész bor – az 1800 forintos Csirke-mált és a 2000-es sárgamuskotályt is beleértve –, amely erős 6-osnál kevesebbet érdemelt volna.

1 komment

Címkék: tokaj nobilis rendezvények bárdos sarolta wineworld

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eddig csak a harsleveluket kostoltam a Terroir Club szuletesnapon. Erdekesek voltak parhuzamba allitva a Demeter Z es Takacs L sorozattal, mert bar engem nem zavar a magas alkohol, sot a harsoknak olykor kifejezetten jol all, elmeny volt inni ezeket a konnyed borokat.