HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Balassa István és a Gizella Pince

2009.11.25. 08:00 AG 2.0

Nyilván nem mondok újat, amikor azt mondom, Tokaj-Hegyalja az ország legperspektivikusabb borvidéke. Ráadásul ha belegondolunk, hogy több mint ötezer hektárnyi területének még mindig csak 10-20 százalékán készítenek jó borokat, máris láthatjuk, a lehetőségek határtalanok. Már csak az a kérdés, hogyan-kinek tudják majd eladni azt a rengeteg csodát két-három emberöltővel később. De nem erről akarok okoskodni, a jövőbe nézés arról jutott eszembe, hogy egyre több Hegyalján az izgalmas és színvonalas kispincészet, már-már tömegesen jönnek elő nívós boraikkal, színesítik a derékhadat, vagy épp azonnal berobbannak az élmezőnybe. A Gizella Pince és Balassa István egyaránt az új generáció jeles reprezentánsa. Kedden este közösen kóstoltattak a Winebarban, délután öttől zárásig, folyamatosan – az időbeni kötetlenség jó ötlet, bár a borászoknak bizonyára fárasztó –, ott voltam, megírom. A borokat megkeverték a sorban, hogy szárazakat félszárazak, édesek és még édesebbek kövessenek, ám én szétválogatom a mezőnyt. A Gizella Pince borai többször felbukkantak a terítékemen – pl. itt és itt –, Szilágyi László és Vass Mariann könnyedebb, lazább szerkezetű, finom borokat készít, ha muszáj lenne párhuzamot vonnom, a Hétszőlő szárazait és késői szüreteit említeném. Az aktuális élmények: a 2008-as battonage furmint illatainak még meg kell állapodniuk, szájban tartalmasabb, rendezettebb, a 2008-as Barát Hárslevelű 4B félszáraz, szép egyensúllyal. A 2007-es Látomás 80 környéki maradékcukrát kedvesen ellenpontozzák a finomhangolt savak, a pince legszebb darabja a 140 grammos 2007-es hárslevelű. Sűrű, mégis élénk-gyümölcsös illatok, krémesség, harmónia, gazdag, hosszú utóíz, 7-8 pont környéke, háromezer forint alatti árával igen jó vétel. Balassa István két hektáron gazdálkodik 2005 óta, szerény parcellái híres-neves dűlőkben találhatók: a Mézes-Mályban, a Nyulászóban, a Betsekben, a Szent Tamásban. Első borai tüstént feltűnést keltettek, joggal. A 2008-as Mézes-Mály furmint karakteres és izmos, utána a 2008-as Betsek Hárslevelű pláne lehengerel. Minerális-gyümölcsös-fűszeres illat, összetett zamatok, erő, elegancia, koncentráció, semmi sem sok, semmi sem kevés. A Betsek Furminttal ugyanebben a koordinátarendszerben maradunk, érzetre fiatalabb, visszafogottabb, tiszta, izgalmas ízekkel, hatalmas potenciállal. A két Betsek az évjárat legütősebb szárazai között lehet az egész borvidéken. A 2007-es édes zéta hömpölygős, mézes, 180-as cukra talán árnyalattal több savat kívánna. A top 3 ezen az estén a privát listámon: Balassa Betsek Hárslevelű 2008, Balassa Betsek Furmint 2008, Gizella Hárslevelű 2007.

2 komment

Címkék: tokaj furmint hárslevelű rendezvények zéta balassa gizella pince winebar

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát van az úgy, hogy néha morgolódik magában az ember, hogy lemarad dolgokról. Ezt például kifejezetten sajnálom, habár kóstoltam őket a Borfesztiválon ( www.pecsiborozo.hu/blog/semmi_alibi_csak_tokaj ), de hát főleg éppen azért sajnálom, mivelhogy ott igencsak szimpatikusnak bizonyultak. Borilag, emberileg. Na de majd egyszer nem csak Budapestre megy el minden borvidék, hanem országot is jár és kóstolunk még cirfandlit Tokajban és tokajit Pécsett.
@zoranka: valami azt súgja, hogy ha meghívjátok őket pécsre, ezek elmennek. biztos forrásból tudom pl., hogy nemsokára szentesen lesz kóstolójuk :)